بیمه تامین اجتماعی | سوابق بیمه تامین اجتماعی
خبر مهم برای کسانیکه بیمه تامین اجتماعی هستند | افزایش دوباره حقوق بیمه شدگان تامین اجتماعی
علیرضا حیدری (نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری) در جلسهی اتحادیهپیشکسوتان جامعه کارگری ضمن اشاره به افزایش نرخ تورم گفت: چند سال است که از طریق افزایش نرخ تورم، کسری بودجه را از جیب افراد ضعیف جامعه و حقوقبگیران میگیرند. درواقع تورم به نوعی مالیات دادن است حالا سوال این است که چرا باید هزینههای کشور در حوزههای مختلف را ما پرداخت کنیم؟
بیمه تامین اجتماعی سازمان تامین اجتماعی به منظور ایجاد رفاه و حمایت از حقوق کلیه کارکنان کارخانه ها، اداره ها و سازمان ها و دیگر محیط های کاری به وجود آمد. بیمه تامین اجتماعی بیشتر برای دهک های متوسط و پایین در نظر گرفته می شود. بیمه تامین اجتماعی کمک زیادی در تامین برخی نیاز های اولیه ی افراد می کند. در حال حاضر، طبق قانون بیمه تامین اجتماعی و بیمه نامه برای تمامی افراد شاغل، اجباری است. می توان گفت که سازمان و بیمه تامین اجتماعی، مهم ترین رکن صنعت بیمه در کشور است.
وی ادامه داد: این وضعیت متوجه سیاستهای دولتها است. در این وضعیت افرادی که صاحب زمین و مسکن و بورس و غیره هستند سود میکنند و در مقابل حقوق بگیران بیشترین ضرر را میکنند. در واقع از جیب ما پول خارج میشود و به جیب کسانی میرود که هیچ زحمتی نمیکشند.
حیدری گفت: کاهش ارزش پول و افزایش نرخ تورم به این معنا است که کارگران و بازنشستگان ارزش کار خود را به کسانی میدهند که هیچ زحمتی نکشیدهاند. دولتها متوجه نیستند با این سیاستها چه بلایی بر سرِ فقرا و حقوقبگیران میآورند و فقر را گسترش میدهند.
نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت: من معتقدم این مسائل بیشتر از مسائل مربوط به افزایش حقوق و دستمزد سالیانه مهم است چراکه افزایش نرخ تورم اثر افزایش دستمزد را هم از بین میبرد و قدرت خرید را کاهش میدهد.
حیدری با بیان اینکه چه کسی باید پاسخگو باشد، گفت: صحبتهای من دقیقا متوجه دولت، شخص رییسجمهور و وزاری اقتصادی دولت است. سال گذشته ارز ۲۴ تومان بود و الان ۴۰ درصد به ان افزوده شده است. همهی قیمتها خود را با این تطبیق میدهند. در این وضعیت تکلیف حداقلبگیر و مستمری بگیر چه میشود؟ چه کسی پاسخگو خواهد بود؟
وی ادامه داد: با توجه به نرخ تورم ارزش ۵میلیون و ۶۰۰ تومانِ اول سال به کمتر از ۳ میلیون تومان رسیده است. این فشار اقتصادی قابل تحمل نیست. دولت چه تصویری برای ما ترسیم میکند؟ وضعیتِ درمان چه میشود؟ اینها را دولت باید پاسخگو باشد. دولت باید راهحلی داشته باشد.
این فعال کارگری گفت: مسائلی مثل متناسبسازی و افزایش حقوق، صرفا میتواند بخشی از مشکل ما و عقبماندگی مزدی را جبران کند و مسئلهی اصلی این سیاستهای دولت است. مقصر این وضعیت سیاستِ نهادهایی مثل مجلس و دولت است. وقتی ارز ۴۲۰۰ تومانی را برمیدارند مشخص است که به این وضعیت میرسیم.
حیدری در ادامه به ترمیم حقوق کارگران و بازنشستگان دولت اشاره کرد و گفت: سالهای گذشته تفاوت حقوق حداقلبگیر شاغل و بازنشسته در بخش کشوری و لشکری و تامین اجتماعی زیر صدهزار تومان بود اما با مصوبهی اخیر دولت این تفاوت به یک میلیون تومان رسید. امروز حداقلبگیر بخش دولتی ۶میلیون و ۶۰۰ میگیرد و حداقلبگیر بخش خصوصی ۵ میلیون ۶۰۰ میگیرد. این نشاندهندهی جبران دوگانه است و ما باید برای این عقبماندگی تلاش جدی داشته باشیم.
حقوق کارگران در کشور ما در قانون کار مصوب هزار و سیصد و شصت و نه به رسمیت شناخته و مورد تایید قانون گذار قرار گرفته است . تعیین حداقل قانونی درآمد ماهیانه و ممنوعیت تعیین درآمد به کمتر از آن، پیش بینی انواع مرخصی، بیمه تامین اجتماعی، حق سنوات و دریافت حقوق بازنشستگی، از جمله حقوق قانونی کارگرن بوده که قانون کار به آن پرداخته است.
یکی دیگر از حقوق قانونی کارگر ، حق دریافت عیدی بوده که بر اساس آن، هر ساله کارفرمایان مشمول قانون کار، موظف هستند تا قبل از فرارسیدن سال نو، مبلغی را به عنوان عیدی به کارگران مشغول در کارگاه خود بپردازند . البته بازنشستگان و مستمری بگیران تحت پوشش تامین اجتماعی نیز همانند کارگران مشغول به کار، هر ساله مبلغی را تحت عنوان عیدی دریافت می نمایند، با این تفاوت که این میزان عیدی، توسط سازمان تامین اجتماعی به حساب این دو گروه واریز می گردد.
به همین دلیل در این مقاله، به منظور بررسی مبلغ عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی با بیست سال سابقه، ابتدا به توضیح تفاوت بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی پرداخته، سپس، در مورد میزان عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲ و زمان واریز عیدی 1402بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی صحبت خواهیم کرد.
بسیاری از ما در اخباری که هر روزه از طریق رسانه ها دیده، شنیده یا مطالعه می کنیم، با دو کلمه « بازنشستگان تامین اجتماعی » و « مستمری بگیران تامین اجتماعی » برخورد داشته و در نتیجه با این سوال مواجه شده ایم که آیا این دو کلمه یک معنا داشته یا دارای معانی متفاوتی می باشند؟
در پاسخ به این سوال که آیا دو کلمه « بازنشستگان تامین اجتماعی » و « مستمری بگیران تامین اجتماعی » یک معنا داشته یا دارای معانی متفاوتی می باشند؟ باید گفت، « بازنشستگان تامین اجتماعی »، بیشتر برای توصیف افرادی استفاده می شود که از پوشش بیمه تامین اجتماعی برخوردار بوده، با رسیدن به سن خاص و با دارا بودن سابقه کاری لازم، وارد مرحله بازنشستگی شده و از این مرحله به بعد، به جای دریافت حقوق ماهیانه یا مزد از کارفرما، حقوق بازنشستگی خود را از سازمان تامین اجتماعی دریافت می نمایند.
در مقابل، « مستمری بگیران تامین اجتماعی » برای توصیف بازماندگان بیمه شدگان تامین اجتماعی و از کار افتادگانی که هر ماه، مبلغی را تحت عنوان مستمری از سازمان تامین اجتماعی دریافت کرده، مورد استفاده قرار می گیرد..
با وجود آنچه در مورد تفاوت « بازنشستگان تامین اجتماعی » و « مستمری بگیران تامین اجتماعی » گفته شد، کلمه «مستمری بگیر» یک معنای عام نیز داشته و در این معنا شامل هر سه گروه بازنشستگان، از کار افتادگان و بازماندگان تحت پوشش تامین اجتماعی می شود.
در بخش قبل به بررسی « بازنشستگان تامین اجتماعی » و « مستمری بگیران تامین اجتماعی » پرداخته و توضیح دادیم که اگرچه این دو کلمه با یکدیگر تفاوت داشته، اما گاهی کلمه مستمری بگیر برای توصیف هر دو گروه، مورد استفاده قرار می گیرد. اکنون در این بخش به توضیح میزان عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲ می پردازیم.
نحوه محاسبه عیدی سال 1402 بازنشستگان تامین اجتماعی و مستمری بگیران تامین اجتماعی، همانند سال های گذشته بودغ؛ با این توضیح که، هر ساله در بهمن ماه، هیات وزیران، اقدام به تشکیل جلسه ای کرده که در آن جلسه، مبلغ عیدی کارمندان کشوری، لشکری، بازنشستگان کشوری و لشکری و میزان عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی را تعیین و تصویب نموده و عیدی این گروه ها بر اساس این مصوبه پرداخت می شود.
میزان عیدی ۱۴۰۲ بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی و مبلغ عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی با بیست سال سابقه، در جلسه بهمن ماه 1402 هیات دولت به بحث گذاشته شده و همانند عیدی کارمندان دولت در سال ۱۴۰۲ توسط هیات دولت تصویب و اعلام گردید.
برابر مصوبه هیات وزیران، مبلغ عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی در سال 1402 و مبلغ عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی با بیست سال سابقه، یک میلیون و ششصد هزار تومان، تعیین و تصویب گردید. علت تعیین این سقف آن است که برابر بودجه سال 1402 که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، مبلغ عیدی کارمندان، 16.000.000 ریال معادل یک میلیون و ششصد هزار تومان تعیین و تصویب گردید.