حقوق کارگران | افزایش حقوق کارگران
فوق العاده ویژه برای حقوق کارگران از این ماه | اختصاص حمایتهای نقدی یا غیرنقدی ویژه برای حداقل بگیران
دبیرکل کانون عالی انجمن های صنفی کارگران بر ضرورت ترمیم دستمزد کارگران و جبران هزینه های معیشتی آنها تاکید کرد و گفت: انتظار داریم در بحث حمایتهای نقدی یا غیرنقدی و اختصاص سبد کالا یا کالابرگ خانوارهای کارگری هم مدنظر قرار گیرند.
هوا سرد است؛ اما بحث دستمزد و حقوق کارگران داغ. در حالی که دعوای پینگپنگی دولت و مجلس بر سر بودجه 1402 بالا گرفته، اطلاعاتی که از مهمترین سند دخل و خرج دولت به بیرون درز کرده، از حقوق کارگران هم خبری دارد؛ احتمالا هفت میلیون تومان کف حقوق کارمندان. به دنبال همین اخبار، اولین گمانهزنی درباره حقوق کارگران مطرح شده است؛ اینکه حداقل مزد کارگری از کف حقوق کارمندان فراتر نخواهد رفت.
هادی ابوی در گفت و گو با ایسنا با تاکید بر جبران هزینه های زندگی خانوارهای کارگری اظهار کرد: در حال حاضر هزینه های سبد معیشت کارگران به دلیل افزایش اجاره بها و هزینه های مسکن و درمان افزایش یافته است ولی ما هنوز از آن نقطه مطلوبی که کارگران در شرایط موجود از یک رفاه نسبی برخوردار باشند، فاصله داریم.
وی گفت: انتظار داریم در بحث حمایتهای نقدی یا غیرنقدی و اختصاص سبد کالا یا کالابرگ، خانوارهای کارگری را هم مدنظر قرار بدهند تا کمک کوچکی به جبران هزینه های معیشتی آنها باشد.
ابوی ادامه داد: طبق آمارها سهم دستمزد در قیمت تمام شده تولید بین ۷ تا ۸ درصد است و نمی تواند در تورم و یا افزایش قیمتها تاثیرگذار باشد لذا افزایش نرخ تورم را باید در بخشهای دیگر جست و جو کرد.
دبیرکل کانون عالی انجمن های صنفی کارگران با اشاره به تصویب افزایش ۵۷ درصدی دستمزد کارگران گفت: این افزایش ماندگاری کارگران در محیط کار را به دنبال داشت و انگیزه آنها برای ادامه کار در کارخانه ها را موجب شد.
ابوی تصریح کرد: با توجه به افزایش هزینه های زندگی و عقب ماندگی مزدی کارگران از سال های گذشته لازم است ترمیم حقوق کارگران در دستور کار قرار گیرد زیرا طبق گزارش ها، در سالجاری ماندگاری در مشاغل ۳۰ درصد افزایش یافته و افزایش ۵۷ درصدی دستمزد در این زمینه اثرگذار بوده است.
وی با تاکید بر حمایت دولت از تولید و کارفرمایان گفت: اگر کارفرمایان در زمینه حق بیمه، مالیات و تامین مواد اولیه حمایت ببینند از افزایش حقوق کارگران استقبال می کنند. دولت باید در بحث تعیین دستمزد به نقش و تعهد خود در قبال هم کارگر و هم کارفرما عمل کند.
همین موضوع واکنش تند فعالان کارگری را به دنبال داشته است. خواسته آنها هم با استناد به تازهترین آمار رسمی خط فقر در سال 1400 مطرح شده است. خط فقر مطلق نشان از این دارد که چه میزان درآمد برای تامین حداقل نیازهای اساسی زندگی نیاز است.
بر همین مبنا، 30 درصد از مردم ایران یا 25 میلیون و 600 هزار نفر دچار فقر مطلق هستند. البته نرخ فقر در مناطق روستایی از 35 درصد هم عبور میکند. جدای از این آمار، اقتصاددانان میگویند 30 درصد از خانوار ایرانی از فقر درآمدی به فقر زمانی دچار شدهاند؛ این یعنی آنها با دوشغله یا چندشغله بودن زمانی برای سرگرمی، استراحت، سفر و … ندارند و نتیجه آن فروپاشی خانوار خواهد بود.
دعوا بر سر لایحه بودجه فراتر از انتظار است. پیشتر، کارشناسان اقتصادی پیشبینی کرده بودند که لایحه بودجه 1402 در موعد مقرر یعنی پانزدهم آذرماه راهی مجلس نمیشود، این پیشبینی هم درست از آب درآمد و دیماه از راه رسید و خبری از لایحه نشد. تا اینکه خبرهایی در صدر اخبار رسانهها قرار گرفت که نشان از این داشت که لایحه بودجه در پنجم دیماه طی ارسال نامهای به مجلس فرستاده شده است؛ اما بدون جداول! هرچند تعدادی از نمایندگان مجلس از این موضوع ابراز بیاطلاعی کردند.
با اینحال، آنچه عجیب است، ارسال مهمترین سند مالی دولت به بودجه بدون رعایت تشریفات بوده است. موضوعی که یادآور رفتار برخی از روسای دولت در دورههای پیشین است؛ برای مثال دست رد روحانی به دعوت مجلس برای دفاع از کلیات لایحه بودجه. اما حالا، یک نماینده مجلس گفته تا برنامه هفتم توسعه را ندهید، ما هم لایحه بودجه را اعلام وصول نمیکنیم.
در مقابل، سازمان برنامه و بودجه میگوید برنامه هفتم در هرازتوی بررسی و تصویب در مجمع تشخیص مصلحت نظام گرفتار آمده بود و به همین علت سیاستها بسیار دیر ابلاغ شد.
در این هیاهو، اطلاعاتی هم از بودجه 1402 به بیرون درز کرده است. همین هفته قبل بود که یک رسانه مدعی شد دولت برای سال آینده کف حقوق کارمندان را هفت میلیون تومان در نظر گرفته است.