حقوق بازنشستگان | افزایش حقوق بازنشستگان | واریزی حقوق بازنشستگان مرداد ماه

میزان حقوق بازنشستگان مرداد ماه چگونه محاسبه می شود؟ | افزایش حقوق بازنشستگان مرداد ماه ویژه ماه محرم

میزان حقوق بازنشستگان مرداد ماه چگونه محاسبه می شود؟ | افزایش حقوق بازنشستگان مرداد ماه ویژه ماه محرم
کدخبر : 18734
پایگاه خبری تحلیلی پیشنهاد ویژه :

حقوق بازنشستگان همواره از تبصره‌های پرچالش در جریان بررسی لوایح بودجه بوده است.حقوق بازنشستگان برای سال 1401 ، با افزایش 10 درصدی 5 میلیون تومان تعیین شده است. بازنشستگان جدیدا خواستار رسیدگی بشتر به مسئله افزایش حقوق در لایحه بودجه هستند و برای همسان سازی حقوق بازنشستگان در چند ماه اخیر دست به اعتراض های متعددی زده اند.حال با افزایش حقوق بحث دریافت مالیات از حقوق بازنشستگان بر سر زبان ها افتاده است.در ادامه آخرین خبر از حقوق بازنشستگان را میخوانید.

حقوق بازنشستگان

ز طرفی صندوق های بازنشستگی با مشکل کاهش ضریب پشتیبانی نسبت بیمه پردازان به مستمری بگیران و نیز مطالبات سازمان تامین اجتماعی از دولت رو به رو هستند، بنابر این صندوق ها در تامین منابع برای اجرای متناسب سازی با مشکلات زیادی همراه هستند. مرکز روابط عمومی و امور بین الملل سازمان برنامه و بودجه کشور در پاسخ به تذکر یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعلام کرد: پرداخت ۲۵درصد مابه‌التفاوت متناسب‌سازی حقوق مستمری‌بگیران در سال جاری و همزمان با افزایش سالانه مستمری‌ها در احکام بازنشستگان اعمال شده و در عمل متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی به طور کامل صورت گرفته و از ابتدای سال جاری به تمام مشمولان در حال پرداخت است. این سازمان در پاسخ به تذکر علی بابایی کارنامی، نماینده مردم ساری در مجلس شورای اسلامی، مبنی بر پرداخت ۲۵ درصد مابه‌التفاوت مستمری بازنشستگان، اعلام کرد: بر اساس بند (ب) ماده (۱۲) قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کل کشور، مقرر شده است، سازمان تأمین‌اجتماعی مطابق قوانین مربوطه در طول اجرای قانون برنامه، حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران را متناسب‌سازی کند. حقوق بازنشستگان در ادامه اطلاعیه سازمان برنامه و بودجه کشور آمده است: سازمان تأمین اجتماعی در اجرای ماده قانونی فوق، طی سال‌های ۱۳۹۹ و۱۴۰۰، ۷۵ درصد متناسب‌سازی حقوق مستمری‌بگیران خود را اجرا کرده است. مبنای متناسب‌سازی، رساندن مستمری فعلی فرد به نسبت اولین مستمری به حداقل دستمزد همان سال بوده است. ۲۵درصد مابقی نیز در سال جاری و همزمان با افزایش سالانه مستمری‌ها در احکام بازنشستگان اعمال شده و در عمل متناسب‌سازی بازنشستگان تأمین اجتماعی به‌طور کامل صورت گرفته است و از ابتدای سال جاری به تمام مشمولان در حال پرداخت است. سازمان برنامه و بودجه کشور سپس افزوده است: با وجود اقدامات انجام‌شده توسط سازمان در اعمال کامل متناسب‌سازی و پرداخت مستمری با لحاظ متناسب‌سازی‌های یادشده، با توجه به نرخ تورم موجود و افزایش هزینه‌های زندگی، بازنشستگان درخواست‌ مجدد مبنی بر افزایش مستمری ماهیانه را دارند که افزایش مجدد مستمری‌ها بدون در نظرگرفتن محاسبات بیمه‌ای و منابع مالی و مجوز قانونی، سازمان تأمین اجتماعی را با بحران‌های اساسی مواجه خواهد کرد. این سازمان تصریح کرده است: با عنایت به توضیح یادشده، ۲۵ درصد مورد ادعای نماینده مجلس شورای اسلامی از ابتدای سال جاری اجرایی شده و در حال پرداخت است.

۳ سال پیش مطرح شدن اختصاص بودجه قابل توجه برای همسان سازی در صندوق بازنشستگی کشوری با اعتراض فعالین صنفی کارگری و بازنشستگان تامین اجتماعی مواجه شد.

حقوق بازنشستگان

اوایل سال ۱۳۹۹ بود که سازمان برنامه و بودجه، ۱۰ هزار میلیارد تومان بودجه برای همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری اختصاص داد و در این میان بازنشستگان تامین اجتماعی اعتراض کرده و خواستار همسان سازی حقوق خود شدند، به طوری که انجمن‌های صنفی بازنشستگی کارگری نسبت به این موضوع اعتراض و تأکید کردند که پیگیر حقوق‌شان هستند.

در همان سال کمپین‌های متعددی از سوی بازنشستگان راه اندازی شد که به روند جاری شدن همسان سازی و متناسب سازی اعتراض داشتند، در همین حال برخی از این پویش‌ها بر مسأله اجرای عادلانه قانون همسان‌سازی بازنشستگان با شاغلین همتراز تأکید کردند. در یکی از پویش‌ها تأکید شده که:«متاسفانه قانون همسان‌سازی در سال‌های اخیر به جای همسان کردن حقوق ۹۰ درصدی بازنشستگان نسبت به شاغلین همتراز، به شیوه ای ناعادلانه متناسب‌سازی شده است. به گونه‌ای که حقوق بازنشستگانی که دریافتی کمتری داشته‌اند به طور قطره چکانی افزایش داده شد و از سویی دیگر بازنشستگانی را که به دلیل داشتن مدارک علمی بالاتر و یا پست‌های مدیریتی، دریافتی بالاتری داشته‌اند از همسان‌سازی بی‌بهره کرده‌اند.»

در این پویش، بازنشستگان به نمایندگان دولت در سازمان برنامه و بودجه تاختند و گفتند: نمایندگان محترم و دلسوز و انقلابی لازم به ذکر است در جلسه ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ در مذاکره ای که دکتر نوبخت با برخی نمایندگان صنفی بازنشستگان داشته‌اند بار دیگر از لفظ همسان سازی و ارتقا و افزایش حقوق بازنشستگان با توجه به ظرفیت‌های موجود استفاده کرده‌اند و همچنین دوباره گزارشی از اعداد و ارقام درشت، جهت دفاع و توجیه همسان سازی ناعادلانه‌ی اخیر دولت ارائه داده‌اند لذا از مسئولین سازمان برنامه و بودجه خواسته می‌شود به جای اعلام اعداد و ارقام بزرگ ۱۰ یا ۲۰ هزار میلیاردی در اذهان عمومی، این ارقام ریز شود تا سهم هر بازنشسته از آن معلوم شود چنانکه در اعلام ۲۰ هزار میلیاردی فروردین ۹۹ خروجی این ارقام در حکم حقوقی بازنشستگان رقمی بسیار ناچیز و حتی صفر بود.

حقوق بازنشستگان

سخن دیگر این بازنشستگان در این پویش این است که: «همچنان خواهان اجرای قانون عادلانه همسان سازی حقوق بازنشستگان با شاغلین همتراز هستیم و باید نتیجه‌ اجرای این قانون در حکم و فیش حقوقی ما بازنشستگان برابر با۹۰ درصد حکم شاغلین همتراز باشد.»

پس از اعتراض جدی بازنشستگان، در جریان بررسی برنامه هفتم توسعه، پیشنهادی برای همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری، لشکری و تامین اجتماعی تصویب شد و قرار است این لایحه در قالب پیشنهاد و مصوبه کمیسیون برنامه و بودجه به کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم داده شود و در مورد آن تصمیم گیری شود که این امر خبر خوبی برای بازنشستگان خواهد بود.

نگاه مجلس به امور بازنشستگان

سید محمدرضا میرتاج الدینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس عقیده دارد که بازنشستگان بتوانند ۹۰ درصد حقوق شاغلین را دریافت و از آن بهره مند شوند و می گوید: «بازنشستگان همواره مطالبه همسان سازی حقوق خود را از نمایندگان پیگیری می کنند و ما باید در برنامه هفتم توسعه حکم روشن و شفافی را در زمینه همسان سازی حقوق بازنشستگان در نظر بگیریم و شرایط به نحوی باشد که بازنشستگان بتوانند ۹۰ درصد حقوق شاغلین را دریافت و از آن بهره مند شوند.»

حقوق بازنشستگان

محمدرضا دشتی اردکانی نماینده مردم اردکان نیز با اشاره به اینکه متاسفانه بازنشستگان در برخی امور معیشتی شرمنده خانواده خود هستند، می‌گوید: «این وضعیت نباید در جامعه ما اتفاق بیفتد؛ این بازنشستگان زمانی از بهترین نیروهای انسانی کشور بوده‌اند و باید به آنها به درستی رسیدگی شود. ما باید بازنشستگان را به عنوان بزرگان جامعه قلمداد کنیم و آنان را مورد تکریم قرار دهیم.»

هنوز هم فقط برای بازنشستگان کشوری و لشکری!

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری صراحتا اعلام کرد تمام فضاسازی ها و شعارها درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان، شامل مستمری بگیران تامین اجتماعی نمی شود.

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در یادداشتی نوشت: صراحتاً به جامعه‌ی هدف، کارگران و بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام می‌کنم که هرجا صحبت از همسان‌سازی شد، آگاه باشید که منظور شما بازنشستگان تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی نیستید.

 به کامِ آنها به نامِ ما....

کمتر از چندماه به برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی باقی مانده است. بی‌تردید نمایندگان فعلی مجلس یازدهم، تمام تلاش خود را برای ابقاء در بهارستان آغاز کرده‌اند و یا فعالیت‌هایی در دست طراحی و اجرا دارند.

از دیدارهای رو در رو و چهره به چهره با افراد مورد نظر و حضور در رسانه‌های مختلف سنتی و نوین گرفته تا مصاحبه‌های پربازدید.

البته موضوع قانونی یا غیر قانونی بودن تبلیغات انتخاباتی پیش از موعد مدنظر نیست بلکه موضوع مد نظر، توجه به وعده‌هایی است که این افراد از هم اکنون تا روز انتخابات به طرفداران خود و سایر افرادی که در پی جلب حمایت آنان هستند؛ می‌دهند و یا خواهند داد. حال باید دید چند درصد از این وعده‌ها عملی خواهد شد و یا اینکه کدام جامعه هدف را شامل می‌شود. 

از طرفی نیز یکی از مسائلی که در یکی دو دهه اخیر اذهان عمومی را متوجه خود کرده، موضوع «اختیارات و وظایف نمایندگان مجلس» است. عدم اطلاع دقیق مردم از این موضوع باعث افراط و یا تفریط در سطح انتظار مردم شده است. برخی از رای دهندگان عقیده دارند که نماینده مجلس وظیفه اصلاح و رفع تمام موانع و مشکلات موجود در کشور را برعهده دارد و برخی دیگر نیز حتی از حوزه اختیارات نمایندگان مجلس بی‌اطلاع هستند. 

در همین راستا نیز در اخبار و شبکه‌های مجازی به صورت گسترده با خبری از ناحیه آقای حاجی بابایی نماینده‌ی با استعداد استان همدان مبنی بر تصویب شدن طرح همسان‌سازی حقوق بازنشستگان در برنامه‌ی هفتم توسعه توسط کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس مواجه شدیم.

این خبر به قدری دارای بُرد ژورنالیستی بود که جزو پُر بازدیدترین خبر روز که چه عرض کنم بلکه هفته قرار گرفت و قطعاً جناب آقای حاجی بابایی عزیز هم به توانمندی خود که با انعکاس چنین خبری، شوق و شعف توده‌ی مردم را به همراه آورده است، می‌بالد. صرف نظر از اینکه برادر عزیزم جناب حاجی بابایی به چه منظوری اقدام به انعکاس این خبر نموده یا به دنبال چه چیزی بوده است، اما از اینکه هدف خیر بوده و برای کمک به جامعه حقوق بگیر است را نمی‌بایست از نظر دور داشت.  

چیزی که ذهن افراد محاسبه‌گر را به خود مشغول می‌کند این است که اولاً چرا این موضوع در آخرین سال کار مجلس رونمایی شده و دوماً چگونه است که همسان‌سازی علی رغم اینکه دو سال قبل می‌بایست در برنامه ششم توسعه اجرایی می‌شد، به چه دلیل بودجه آن در سال‌های ۱۴۰۰.۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ توسط نمایندگان محترم فعلی، متوقف الاجرا شد.

سوم اینکه نمایندگان محترم می‌دانند که هدف از همسان سازی، صرفاً اجرایی نمودن آن صندوق‌های کشوری، لشکری، فولاد و صندوق‌های وابسته به خانواده‌ی معزز دولت را در بر می‌گیرد نه صندوق مظلوم سازمان تأمین اجتماعی را.

به همین دلیل عرض می‌کنم برادر حاجی بابایی عزیز و گرانقدر، شما که می‌دانید همسان‌سازی مربوط به خانواده‌ی دولت و از جمله شما فرهنگیان عزیز است و متناسب‌سازی برای بازنشستگان تأمین اجتماعی؛ پس چرا  شفاف مکنونات قلبی خود را به زبان نمی‌آورید که ما صرفاً به فکر منافع خودمان و خانواده دولت هستیم و اگر سخنی هم از سازمان تأمین اجتماعی به زبان می‌آوریم برای این است که بگوییم به فکر شما هستیم.  

صراحتاً به جامعه‌ی هدف، کارگران و بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام می‌کنم که هرجا صحبت از همسان‌سازی شد، آگاه باشید که منظور شما بازنشستگان تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی نیستید؛ چرا که همسان‌سازی آن هم با بودجه‌ی دولت، مختص پرسنل فداکار و زحمتکش خانواده‌ی معظم دولت است و متعلق به ما بازنشستگان تأمین اجتماعی نیست.

بازنشستگان تأمین اجتماعی بودجه‌ای از دولت نمی‌گیرند که همسان‌سازی شامل حال آنان شود، بنابراین سهم بازنشستگان تأمین اجتماعی همان متناسب‌سازی است و، چون با بودجه‌ی دولت صورت نمی‌گیرد در مجلس نیز تصویب نمی‌شود. نوع گفته‌ی آقای حاجی بابایی، مرا به یاد تقسیم ارث پدری توسط دو برادر انداخته است که می‌گفت: 

جناب حاجی بابایی عزیز آنچه در برنامه‌های توسعه هم تاکنون طرح شد، صرفاً پرداخت معوقات سازمان تأمین اجتماعی برای پرتوان کردن این سازمان جهت متناسب‌سازی بر اساس مصوبات هیات امناء و هیئت مدیره بوده است. به همین دلیل هم نتوانستند فراتر از آن عمل کنند. برداشت بنده این است که اگر شما می‌خواهید متناسب‌سازی را هرساله انجام دهید، چرا باید مقرراتی را اجرایی کنید که متناسب‌سازی انجام شده و صورت گرفته قبلی را دچار گسست و بهم ریختگی کند!

چرا که اگر هر زمان که متناسب‌سازی صددرصد همان زمان کامل گردد، از سال بعد کافی است که دیگر به استناد ماه ۹۶ به صورت یکسان برای کلیه سطوح انجام گیرد. این نحوه‌ی اجرا پله‌ای است که تناسب را برهم می‌زند؛ لذا کافی است که از این رویه دست بردارند، آن وقت یک بار متناسب‌سازی می‌تواند برای همیشه کافی باشد. شما با افزایش حقوق سال ۱۴۰۲ در بودجه این سال، عامل ناکارآمدی متناسب‌سازی سال‌های گذشته شده‌اید و عملاً ماده‌ی ۹۶ را از موثر بودن ساقط کردید.  

عرض بنده این است که سازمان تامین اجتماعی مکلف است در سال اول اجرای برنامه‌ی هفتم توسعه، متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تحت پوشش خود را یک بار برای همیشه با اعاده ۱۰۰ درصد ضریب مستمری زمان برقراری آنان به انجام برساند و در سال‌های آتی با اعمال ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی، این ضریب مستمری را استمرار و پایداری ببخشد و نگه دارد. در واقع اگر قصد بر این است لطف شما شامل حال بازنشستگان تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی گردد، این گونه در برنامه‌ی هفتم توسعه موضوع بازنشستگان تأمین اجتماعی را بگنجانید.  

حال چرا ما می‌گوییم همسان‌سازی به کام شما دولتی‌ها است و به نام ما بازنشستگان تأمین اجتماعی؛ به این دلیل است که همسان‌سازی دارای رتبه و پایه با شاغلین است و به همین دلیل موضوعیت دارد؛ ولی متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی با توجه به حق بیمه‌ی پرداختی و سنوات پرداخت حق بیمه موضوعیت دارد و از طرفی هزینه‌ی همسان‌سازی با بودجه‌ی عمومی، در اختیار دولت است و قانون بودجه نیز توسط مجلس تأیید و تصویب می‌شود.

لیکن هزینه‌ی متناسب‌سازی توسط بودجه سازمان تأمین اجتماعی تأمین و در اختیار هیت مدیره و هیات امناء سازمان تأمین اجتماعی است و به خاطر استقلال مالی و اقتصادی از توان مجلس نیز خارج است. به همین دلیل انتظار داریم مجلس محترم، سازمان تأمین اجتماعی را مکلف به انجام متناسب سازی، آن هم یک بار برای همیشه و با اجرای دقیق و کامل ماده‌ی ۹۶ قانون تأمین اجتماعی، متناسب‌سازی را دائمی نماید.  

در انتها آرزوی موفقیت روز افزون برای شما نمایندگان محترم مجلس را دارم و امیدوارم که فعالیت‌های شما همیشه برای رضای خدا باشد؛ گرچه رضای خدا در رضایت خلقی است که شما برای آن‌ها کوشش می‌کنید.

آیا این خبر مفید بود؟
ارسال نظر:

  • پربازدید
  • پربحث ها
روی خط رسانه