دشمن های کشنده بینایی را بشناسید!!
دبیر علمی گروه ویتره و رتین در همایش بیماریهای چشم، نسبت به عارضه کم بینایی و کاهش دید بیماران دیابتی هشدار داد.

محمدحسین نوروززاده، در افتتاحیه برگزاری ششمین همایش مشترک بیماریهای چشم دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی و ایران، که از روز چهارشنبه ۲۴ آبان در سالن ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی در حال برگزاری است، گفت: در این همایش، یک بخش را اختصاص داده ایم به بیماریهای مرتبط با شبکیه و زجاجیه که همان بیماریهای "بخش خلفی" چشم میشود.
وی با اشاره به دو بیماری رتینوپاتی دیابتی و استحاله شبکیه، افزود: رتینوپاتی دیابتی، شایعترین علت نابینایی در بزرگسالان سن اشتغال است و استحاله شبکیه یا همان پیری شبکیه، شایعترین علت نابینایی در افراد بالای ۶۵ سال است.
این فوق تخصص شبکیه با عنوان این مطلب که شیوع دیابت در بزرگسالان بین ٢٠ تا ٧٩ سال در ایران حدود ۹.۱ درصد است، ادامه داد: از این میزان حدود ٣٠ درصد معادل ٣ درصد کل جمعیت، رتینوپاتی دیابت دارند.
وی افزود: اگر نتوانیم در پیشگیری و درمان رتینوپاتی دیابتی موفق باشیم، هزینههای زیادی بر بیمار و خانواده او تحمیل خواهد شد.
نوروززاده گفت: رتینوپاتی دیابتی در اثر عدم کنترل بیماری دیابت اتفاق میافتد و آنچه مسلم است، با توجه به شیوع روزافزون دیابت در کشور، باید شاهد افزایش موارد رتینوپاتی دیابتی هم باشیم.
دبیر علمی گروه ویتره و رتین در همایش بیماریهای چشم، تاکید کرد: از همین رو، لازم است بیماران دیابتی طبق بازههای زمانی مشخص، به چشم پزشک مراجعه کنند.
وی افزود: افراد دارای دیابت نوع ۱ که انسولین استفاده میکنند، بین ۳ تا ۵ سال بعد از "ابتلاء به" بیماری باید "جهت شروع معاینات دورهای" سراغ چشم پزشک بروند و برای دیابت نوع ۲، میبایست بلافاصله بعد از "تشخیص" دیابت، نزد چشم پزشک بروند.
نوروززاده ادامه داد: هدف ما این است که بیماریهای چشم این افراد در اولین مراحل تشخیص داده شود تا علاوه بر "مؤثرتر" بودن درمانها، از هزینههای سنگین "درمانهای جراحی" نیز جلوگیری شود.
وی گفت: درمان نهایی بیماری "رتینوپاتی دیابتی پیشرفته"، جراحی است که امکان تکرار آن نیز وجود دارد. از همین رو، لازم است بیماران مبتلا به دیابت، همواره در فواصل منظم برای معاینه چشمهای خود نزد چشم پزشک بروند.
این فوق تخصص شبکیه در ادامه به بیماری استحاله شبکیه یا همان پیری شبکیه اشاره کرد و افزود: این بیماری با افزایش سن و از بین رفتن سلولهای شبکیه اتفاق میافتد.
وی ادامه داد: این بیماری، انواع خشک و خون ریزی دهنده دارد که هر دو مورد باعث کاهش دید میشود.
نوروززاده، مهمترین عامل بیماری استحاله شبکیه را افزایش سن دانست و گفت: سن شروع بیماری بعد از ۵۰ سالگی است، اما در افراد بالای ۶۵ سال شایعتر است.
ششمین همایش مشترک دانشگاههای علوم پزشکی ایران و شهید بهشتی از ۲۴ تا ۲۶ آبان ۱۴۰۲ به مدت ۳ روز در تالار ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی برگزار میشود.
کارشناسان انگلیسی هشدار دادند: میلیونها نفر در این کشور با تداوم استعمال سیگار، سلامت چشمهای خود را به خطر میاندازند.
نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد بهرغم ارتباط آشکار میان استعمال سیگار و کاهش قدرت بینایی تنها یک پنجم از افراد از این موضوع آگاهی دارند که استعمال سیگار میتواند به نابینایی منجر شود.
نتایج مطالعات نشان میدهد افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر سیگاری دو برابر بیشتر احتمال دارد بینایی خود را از دست بدهند چرا که دود دخانیات موجب بروز چندین نوع بیماری چشمی و تشدید آن میشود. همچنین دود سیگار حاوی ترکیبهای شیمیایی سمی است که چشمها را تحریک کرده و به سلامت آنها آسیب میزند.
کارشناسان اظهار داشتند: فلزات سنگین موجود در دود سیگار از قبیل سرب و مس میتوانند در عدسی جمع و به آب مروارید منجر شوند. همچنین استعمال سیگار میتواند مشکلات بینایی ناشی از دیابت را از طریق آسیب رساندن به عروق خونی شبکیه تشدید کند
همچنین افراد سیگاری سه برابر بیشتر از دیگران احتمال دارد به عارضه چشمی دژنراسیون ماکولا مرتبط با افزایش سن مبتلا شوند. علاوه بر این، این افراد در مقایسه با افراد غیر سیگاری ۱۶ برابر بیشتر احتمال دارد که به طور ناگهانی قدرت بینایی خود را از دست بدهند.
در این نظرسنجی که ۲۰۰۶ بزرگسال شرکت داشتند ۱۸ درصد اطلاع داشتند که دود سیگار خطر نابینایی و کاهش قدرت بینایی را به دنبال دارد در حالیکه سه چهارم از آنان میدانستند که استعمال سیگار با سرطان مرتبط است.
به گفته کارشناسان خودداری از مصرف سیگار یکی از بهترین اقدامات برای حفظ سلامت چشم در کنار چکاپهای مرتب است.
بر اساس یک گزارش جدید، مصرف بیش از حد سیب زمینی سرخ شده، علاوه بر چاقی و ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطان، منجر به صدمه به سیستم عصبی، به ویژه اعصاب بینایی می شود.
بر اساس نتایج این تحقیق که در مجله Annals of Medicine منتشر شده، محققان دانشگاه بریستول در انگلستان، در گزارشی نوشتند: "نتایج تحقیق بر روی یک پسر بچه نوجوان که با مشکل بینایی مواجه بود، نشان داد که این پسر بچه بیرویه از چیپس و سیب زمینی سرخ شده، استفاده می کرده است."
نوروپاتی نوری با مشکلات تغذیه ای برای این بیمار تشخیص داده شد. این بیماری می تواند در اثر داروها، سوء جذب مواد غذایی، رژیم غذایی ضعیف یا سوء مصرف الکل ایجاد شود.
ویتامین ها برای بسیاری از واکنش های سلولی ضروری هستند و کمبود این ویتامین ها می تواند منجر به تولید فرآورده های سمی متابولیسم و در نهایت به آسیب سلول های عصبی شود.
از بین رفتن بینایی ناشی از نوروپاتی نوری تغذیه اگر زود تشخیص داده شود، به طور بالقوه قابل برگشت است.
به این نوجوان مکمل های غذایی تجویز شد که از بدتر شدن بینایی وی جلوگیری می کرد. این نوجوان همچنین به دلیل اختلال خوردن به خدمات بهداشت روان ارجاع داده شد.
آزمایشهای انجام شده نشان داد که وی به دلیل رژیم غذایی نادرست به کمبود ویتامین ب-۱۲ و کمخونی ماکروسیتیک مبتلا است، سندرومی که باعث میشود متوسط اندازه گلبولهای قرمز فرد بزرگتر از حد معمول (صد فمتولیتر) باشد.
آن موقع بود که اعتراف کرد از دوران ابتدایی از خوردن برخی غذاهای خاص امتناع کرده و تنها سیب زمینی سرخ شده، چیپس پرینگلز، نان سفید، گوشت فرآوری شده و سوسیس خورده است./مهر