حقوق بازنشستگان | حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
بازنشستگان کشور در لیست قشر پولدار قرار گرفتند!! | کف حقوق بازنشستگان به بالای 15 میلیون رسید؟
میزان افزایش حقوق اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، قضات، شاغلان مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری و کارمندان مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت به پیشنهاد مشترک سازمان اداری و استخدامی کشور و سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ شد.
با توجه به روال هر سال حقوق بازنشستگان اوایل سال جدید کمی افزایش می یابد. حقوق بازنشستگان همانند سایر حقوق به صورت ماهانه پرداخت می شود. مجلس با افزایش حقوق بازنشستگان در سال 1402 موافقت کرده است و طبق خبر های اخیر به دست آمده درباره حقوق بازنشستگان و میزان افزایش آن مشخص شده است. اخبار منتشر شده از کمیسیون تلفیق حاکی از آن است که حقوق بازنشستگان بالاخره امسال افزایش و همسانسازی اجرایی خواهد شد.
به گزارش زنهار، بر اساس این پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه که ۹ فروردین ماه در هیأت وزیران به تصویب رسیده و روز ۱۵ فروردینماه ابلاغ شده، احکام کارکنان و بازنشستگان دستگاههای اجرایی از فروردین ۱۴۰۲ با اعمال افزایش سالانه صادر خواهد شد.
بنا بر بند ۴ این مصوبه، رشد حقوق، مزایا و فوقالعادههای کارکنان تابع قانون کار که در وزارتخانهها و شرکتهای دولتی مشغول به کار هستند با رعایت تبصره ماده ۱۲۴ قانون مدیریت خدمات کشوری، تابع ضوابط مقرر در قانون کار خواهد بود و آن دسته از دستگاههای اجرایی مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری که نظامهای پرداخت تمام یا برخی از مشاغل خود را به هر نحو از جمله بر مبنای طرحهای طبقهبندی مشاغل، تابع قانون کار قرار دادهاند، مکلفند پس از اخذ تأییدیه مشاغل مشمول از سوی سازمان اداری و استخدامی کشور بر اساس ماده ۱۲۴ قانون مدیریت خدمات کشوری، نظامهای پرداخت مربوط را در چهارچوب تبصره همین ماده، حداکثر تا پایان خرداد سالجاری به تصویب شورای حقوق و دستمزد برسانند.نظامهای پرداخت مشاغل پیشخدمت، سرایدار، نظافتچی، آبدارچی، آشپز، نامهرسان، نگهبان، تلفنچی، متصدی تأسیسات، راننده (در صورت استفاده از وسیله نقلیه دولتی) و متصدی چاپ و تکثیر برای اخذ تأییدیه آن شورا توسط سازمان اداری و استخدامی کشور پیشنهاد خواهد شد.
همچنین بنا بر بند ۶ تصویبنامه هیأت وزیران پس از اعمال افزایشهای موضوع بندهای ۱ تا ۵ همین تصویبنامه، مجموع مبلغ مندرج در حکم کارگزینی برای کارکنان رسمی، پیمانی، کارکنان قرارداد کار معین (مشخص) و کارکنان طرح خدمت پزشکان و پیراپزشکان در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به نسبت مدت کارکرد، با اعمال امتیازات جزء (۱) قانون اصلاح قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و ترمیم حقوق کارکنان و بازنشستگان کشوری و لشکری (مصوب ۸ آبان ۱۴۰۱) نباید از مبلغ ۷۹ میلیون و ۲۷۰ هزار و ۸۰۰ ریال کمتر شود و در صورت نرسیدن مجموع مبلغ مندرج در حکم کارگزینی افراد موصوف به رقم مذکور، مابه التفاوت آن تا مبلغ مذکور با عنوان «تفاوت تطبیق موضوع جزء یک بند (الف) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۴۰۲» در احکام درج میشود.این میزان ثابت نبوده و با هر گونه تغییر در حکم کارگزینی مشمولین، مجدداً محاسبه میشود.
پیشنهاد جدید جایگزین همسان سازی حقوق بازنشستگان
متن پیشنهاد کمیته اقتصادی برنامه هفتم مجلس از این قرار است: «وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی مکلف است با هماهنگی هیات امنا و کانون عالی بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی نسبت به متناسبسازی حقوق بازنشستگان این سازمان به نحوی اقدام کند که ضریب حقوق بازنشستگان سازمان در طول برنامه هفتم نسبت به حقوق شاغلان در پایان سال سوم برنامه هفتم به میزان ۹۰ درصد حقوق و مزایای شاغلان افزایش یابد.
این افزایش از سال ۱۴۰۳ آغاز؛ در سال اول ۴۰ درصد و در سالهای دوم و سوم هر سال ۳۰ درصد افزایش یابد.»
در متن این پیشنهاد آمده «منابع این حکم از محل مطالبات سازمان تامین اجتماعی از دولت و نیز از محل تنفیذ ماده ۱۲ قانون برنامه ششم توسعه تا مین میشود».
حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با این فرمول قرار است زیاد شود
محمد خدابخشی با اشاره به مصوبه دیروز عصر این کمیسیون در زمینه متناسبسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی، گفت: کمیسیون تلفیق مصوب کرد وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی مکلف است با هماهنگی هیأت امنا و کانون عالی بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی نسبت به متناسبسازی حقوق بازنشستگان این سازمان به نحوی اقدام کند که ضریب حقوق بازنشستگان این سازمان در طول برنامه هفتم نسبت به حقوق شاغلان در پایان سال سوم برنامه هفتم به میزان ۹۰ درصد حقوق و مزایای شاغلین افزایش پیدا کند.
عضو کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه تأکید کرد: این افزایش از سال ۱۴۰۳ در سال اول، ۴۰ درصد، در سالهای دوم و سوم به ترتیب مشابه بازنشستگان کشوری و لشکری ۳۰ درصد خواهد بود.
خدابخشی تصریح کرد: منابع این حکم از محل مطالبات سازمان تأمین اجتماعی و نیز از محل تنفیذ ماده ۱۲ قانون برنامه ششم توسعه تأمین خواهد شد.
تعیین و تکلیف متناسبسازی حقوق بازنشستگان
یک کارشناس امور بیمهای و بیمهشدگان سازمان تامیناجتماعی گفت: علیرغم اینکه برنامه ششم تا پایان امسال تمدید شده و طبق آن کلیه برقراریها (حقوق و مستمریها) تا پایان این برنامه مشمول «متناسب سازی» میشوند اما برای برقراریهای سال ۱۴۰۰ تاکنون، متناسب سازی اجرا نشده است؛ این درحالیست که عدم افزایش حقوقها بر اساس میزان تورم باعث افت میزان حقوق مستمریبگیران شده است.
ناهید حیدری ، با بیان اینکه برنامههای توسعهای کشور، سندی تحولی برای دستیابی به توسعه پایدار است، اظهار کرد: برنامههای توسعهای موضوعات مختلفی را در بر میگیرد اما یکی از موضوعات مهمی که در این برنامهها به آن توجه شده، صندوقهای بیمهای و سازمان تامین اجتماعی است. اصل ۲۹ قانون اساسی به صراحت به برخورداری از تامین اجتماعی به لحاظ بازنشستگی، حوادث و از کار افتادگی که حق آحاد مردم و تکلیف دولت است، اشاره کرده است. سیاستهای رفاه و تامین اجتماعی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری نیز بیانگر اهمیت صندوق تامین اجتماعی است.
وی با اشاره به اینکه دو شاخص «تامین امنیت خاطر نیروی کار» و «معیشت جامعه» با صندوقهای بیمهای و سازمان تامین اجتماعی گره خورده است، گفت: در برنامههای تحولی موادی را به صورت مستقیم و غیر مستقیم به سازمان تامین اجتماعی اختصاص میدهند.
این کارشناس امور بیمهای سازمان تامین اجتماعی، تحقق عدالت اجتماعی، حفظ پایداری صندوق و پایبندی به حقوق و رعایت تعهدات بین نسلی را از اهداف برنامههای تحولی در برنامههای توسعهای عنوان کرد و ضمن تاکید بر رعایت تعهد بین نسلی، گفت: مسائل مربوط به تامین اجتماعی برای دستیابی به تامین اجتماعی پایدار در کنار داشتن منابعی پایدار و رعایت اصل محاسبات بیمهای (که موجب ایجاد تعادل میان منابع و مصارف سازمان تامین اجتماعی شود) در برنامههای توسعهای کشور گنجانده شده است.
حیدری با اشاره به اینکه سازمان تامین اجتماعی نهاد عمومی غیردولتی با ماهیت درآمد و هزینهای است، تصریح کرد: این سازمان هیچگونه بودجه دولتی ندارد و طبق قانون سازمان، دولت یکی از مشترکان و پرداختکنندگان حق بیمه از محل ۳ درصد و همچنین حق بیمهی بیمهشدگان توافقی دارای معافیت بیمهای است، لذا دولت یکی از پرداختکنندگان حق بیمه به این سازمان به شمار میرود. این در حالیست که حدود ۹۰ درصد درآمد سازمان از محل حقبیمه بیمهشدگان و کارفرمایان است.
این کارشناس امور بیمهای سازمان تامین اجتماعی ضمن اشاره به ماهیت بودجهای سازمان، تاریخچهای از اجرای همسانسازی در کشور را تشریح کرد و گفت: در تبصره ۴ قانون بودجه سال ۱۳۸۱ و بند ۳۹ قانون بودجه سال ۱۳۸۸ مبالغی به صورت یکسان در نظر گرفته شد تا آن را به مستمری مستمریبگیران اضافه کنند، اما در بند ب ماده ۱۲ برنامه ششم توسعه به متناسبسازی اشاره کرده و براساس آن سازمان تامین اجتماعی مکلف است طبق قوانین مربوطه، حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران را متناسب کند. بسیاری از افراد شاید به اشتباه به جای واژه متناسبسازی، از همسانسازی استفاده میکنند، درحالی که بحث متناسبسازی برای بازنشستگان تامین اجتماعی مطرح است. اگرچه برای بازنشستگان لشکری و کشوری نیز همسانسازی اجرا شده است، اما به دلیل اینکه مشترکان صندوقهای بیمهای بازنشستگان لشکری و کشوری مستخدمان دولت هستند و افزایشهای بازنشستگانشان تابعی از کارکنان و پرسنل شاغلشان است، این موضوع با بازنشستگان تامین اجتماعی ماهیتی متفاوت دارد؛ به عبارتی هم مبادلات برقراری مستمریشان متفاوت است و هم اینکه طیف متفاوتی ( اعم از کارگری دولتی و خویش فرمایی قراردادی و…) از بیمهشدگان به لحاظ نوع اشتغال دارند و سازمان تامین اجتماعی صندوق بیمهای آنهاست.