هر آنچه باید درباره گواهینامه موتور سیکلت بدانید! | سن قانونی دریافت گواهینامه موتور سیکلت
رئیس مرکز صدور گواهینامه راهور فراجا با اشاره به مصوبه هیأت وزیران در خصوص تغییر وضعیت گواهینامه در انواع موتورسیکلت از امکان دریافت گواهینامه موتور سیکلت برای زیر ۱۸ سالهها خبر داد.
سرهنگ احمد کرمی اسد رئیس مرکز صدور گواهینامه راهور فراجا در خصوص مصوبه هیأت وزیران در مورد تغییر وضعیت گواهینامه در انواع موتورسیکلت گفت: صدور انواع گواهینامه رانندگی در سال ۱۳۹۰ به تصویب رسیده بود. برای تمامی موتورسیکلتها فقط یک نوع گواهینامه تعریف شده بود که متقاضیان بر اساس شرایطی که در آییننامه تعریف شده بود و با حداقل سن ۱۸ سال و داشتن سلامت جسمی، روحی و روانی طی آموزشهای نظری و عملی و قبول شدن در آزمونها میتوانستند گواهینامه موتورسیکلت را دریافت کنند.
وی افزود: در حال حاضر گواهینامه موتورسیکلت به ۴ نوع تفکیک شده است که البته این آییننامه برابر مصوبه هیأت وزیران یک سال پس از تصویب یعنی در زمستان ۱۴۰۳ اجرایی خواهد شد. در این مدت پلیس راهور و سایر سازمانها ملزم هستند که زیرساختهای لازم را برای اجرایی شدن آماده کنند.
جزئیات ۴ نوع گواهینامه موتورسیکلت
سرهنگ کرمی اسد گفت: این ۴ نوع گواهینامه موتورسیکلت شامل «الف میم»، «الف ۱»،« الف ۲» و «الف» است.
وی ادامه داد: برای دریافت گواهینامه «الف میم» و «الف ۱» متقاضیانی که بخواهند این ۲ نوع را دریافت کنند با حداقل سن ۱۶ سال میتوانند ثبت نام و در آزمون شرکت کنند که البته شرط آن طی کردن دورههای آموزش عملی و ارائه گواهی سلامت جسمی و روحی و روانی است و مختص موتورسیکلتهای سبک است و همچنین در آییننامه تفکیک شده که برای چه موتورسیکلتهایی متقاضی میتواند از این ۲ نوع گواهینامه استفاده کند.
رئیس مرکز صدور گواهینامه راهور فراجا ادامه داد: برای گواهینامه «الف ۲» حداقل سن همان ۱۸ سال است که در حال حاضر ساری و جاری بوده و مشابه همین وضعیت متقاضیان میتوانند با داشتن سن ۱۸ سال ثبت نام کنند و در نهایت گواهینامه نوع «الف» که بالاترین رتبه گواهینامه موتورسیکلت محسوب میشود را دریافت کنند و لازمهاش این است که متقاضی باید حداقل ۲۱ سال سن داشته باشد و ۲ سال از تاریخ گواهینامه موتورسیکلت «الف ۲» گذشته باشد بنابراین در این شرایط فرد میتواند در آزمون شرکت و پس از طی آموزشهای نظری و عملی گواهینامه دریافت کند.
وی گفت: در یک بازه زمانی قبل از اجرایی شدن این طرح اطلاع رسانی میشود نسبت به توجیه آموزشگاههایی که مسئولیت آموزش متقاضیان را دارند اقدام میشود لذا آموزشگاههایی که مجاز هستند نسبت به آموزش متقاضیان در این بازه زمانی اقدام کنند.
وی در خصوص شکل ظاهری گواهینامهها گفت: ظاهر گواهینامه هیچ تفاوتی ندارد و فقط یک شکل است که تمامی پایهها به تأثیر مجاز بودن راننده تعریف میشود.
سرهنگ کرمی اسد در خصوص گواهینامه دو زبانه گفت: در روزهای آینده گواهینامه ۲ زبانه چاپ خواهد شد که تمامی پایههایی که مجاز به رانندگی با وسیله نقلیه هستند از جمله انواع ۴ پایه موتورسیکلت و مهارت آن را کسب کردهاند میتوانند گواهینامه دو زبانه را دریافت کنند.
جزییات دریافت گواهینامه یک روزه موتورسواری در تهران | یک میلیون و ۲۵۰ موتورسوار گواهینامه ندارند
پلیس راهور برای گواهینامه دار کردن حدود یک میلیون و ۲۵۰ هزار موتور سوار بدون گواهینامه در حال اجرای طرح ویژه ای است.
مهدی اسماعیل پور: یکی از معضلات ترافیکی شهـــر تهــــران موتورسیکلتسواران فاقد گواهینامه هستند. طی سالیان گذشته ازسوی پلیس راهور تهران بزرگ برای کنترل این موضوع طرحهای مختلفی اجرا شده است که هرچند بیتأثیر نبوده، اما علاج کار هم نبوده است. بخش زیادی از راکبان موتورسیکلت با وجود داشتن مهارت کافی و لازم برای اخذ گواهینامه، مواردی چون هزینه بالا و زمانبر بودن فرایند گرفتن گواهینامه را دلیل مقاومتشان برای گرفتن گواهینامه عنوان میکنند. در همین راستا مدتی است که طرح جالبی توسط مرکز صدور گواهینامه فراجا در چند شهر کشور از جمله تهران اجرا میشود که طی آن دارندگان موتورسیکلت فاقد گواهینامه د رصورت داشتن مهارت کافی و احراز شرایط، میتوانند با پرداخت مبلغی بسیار کمتر از آنچه باید در فرایند دریافت گواهینامه عادی پرداخت کنند، یکروزه صاحب گواهینامه شوند.
۱۰۵ هزار ثبتنام، حدود ۱۰۰ هزار صدور گواهینامه
رئیس مرکز صدورگواهینامه راهور فراجا در خصوص تعداد افراد متقاضی و میزان گواهینامههای صادر شده در قالب این طرح برای موتورسیکلتسواران تهرانی هم گفت: «درخصوص این طرح و میزان موفقیت آن ابتدا باید به این نکته اشاره کنم که اگر قرار بود با استفاده از همان روش قدیمی صدور گواهینامه برای گواهینامهدار کردن راکبان موتورسیکلت فاقد گواهینامه اقدام کنیم، بدون درنظر گرفتن افرادی که در ادامه اضافه میشوند و با فرض ثابت ماندن این عدد، با درنظر گرفتن مواردی چون ظرفیت پذیرش و زمان آموزش و هزینهها، این کار حدود ۴۹ سال زمان میبرد.»
سرهنگ کرمیاسد در ادامه افزود: «تا به امروز ۱۰۵ هزار نفر از شهر تهران در این سامانه ثبتنام کردهاند. از این تعداد تا به امروز ۹۹ هزار و ۷۴۵ جلد گواهینامه برای موتورسیکلتسواران فاقد گواهینامه صادر شده است.»
طرحی ویژه موتورسیکلتسواران فاقد گواهینامه
سرهنگ احمد کرمیاسد، رئیس مرکز صدور گواهینامه راهور فراجا درخصوص این طرح میگوید: «طرح یکروزه گواهینامه با عنوان «طرح ویژه صدور گواهینامه برای موتورسیکلتسواران فاقد گواهینامه» از حدود یکسال قبل درحال اجراست. در این طرح فقط موتورسیکلتسواران فاقد گواهینامه میتوانند با ورود به سایت و ثبتنام در مدت یکروز با پشت سر گذاشتن مراحل مختلف معاینه پزشکی، تأیید مهارت و آزمون نظری و عملی گواهینامه خود را دریافت کنند. بهعبارت دیگر شرط اصلی برای پذیرش فرد این است که درحال حاضر موتورسوار باشد؛ یعنی موتورسیکلتی که مشخصات آن در سامانه ثبت میشود، باید به نام فرد متقاضی یا والدین او باشد. سایر افراد باید از طریق همان روش معمول برای گرفتن گواهینامه اقدام کنند. تمام مراحل این طرح بهصورت سیستمی و بدون دخالت عامل دستی بوده و دیگر خبری از کاغذبازی و بایگانی و مواردی از این دست نیست.»
۱۲۵۰۰۰۰ موتورسیکلتسوار فاقد گواهینامه در پایتخت
رئیس مرکز صدورگواهینامه راهور فراجا درخصوص تعداد موتورسیکلتسواران فاقد گواهینامه در شهر تهران افزود: «طبق ارزیابی صورت گرفته در مرداد سال گذشته که زمان آغاز طرح است، یکمیلیونو ۲۵۰ هزار نفر موتورسیکلتسوار فاقد گواهینامه رانندگی موتورسیکلت در تهران حضور دارند.»
سرهنگ کرمیاسد درخصوص میانگین روزانه مراجعه موتورسیکلتسواران تهرانی فاقد گواهینامه نیز میگوید: «بهطور میانگین و با توجه به ظرفیت موجود، در قالب این طرح روزانه به حدود ۲ هزارمتقاضی تهرانی خدمات ارائه میشود.»
اجرای طرح از مرداد ۱۴۰۲ در تهران
رئیس مرکز صدور گواهینامه راهور فراجا در خصوص زمان آغاز اجرای این طرح افزود: «اردیبهشت سال ۱۴۰۲ یعنی حدود یکسال قبل بود که این طرح بهصورت آزمایشی در یکی از آموزشگاههای شهر تهران اجرا شد و بازخوردهای خوبی از آن دریافت کردیم. بعد از اجرای این طرح آزمایشی بهمدت یک تا ۲ماه در یکی از آموزشگاههای شهر تهران، این طرح بهصورت آزمایشی در استان سمنان اجرا شد تا در سطحی کلانتر مشکلات و نواقص احتمالی مربوط به آن احصا شود. در ادامه طرح در استانهای مختلف اجرا شد تا اینکه در مرداد ۱۴۰۲ نوبت به شهر تهران رسید.»
مشارکت ۱۴ آموزشگاه شهر تهران در اجرای طرح
سرهنگ احمد کرمیاسد درباره اجرای این طرح در شهر تهران، گفت: «برای اجرای طرح همایشی با حضور تمام آموزشگاههای موتورسیکلت در سراسر کشور برگزار شد که حدودا شامل ۱۷۰ آموزشگاه بود. در این همایش با توضیح درخصوص نحوه اجرای طرح، از آموزشگاههایی که تمایل به همکاری داشتند دعوت به عمل آمد تا در اجرای طرح مشارکت کنند که در مجموع حدود ۹۰ آموزشگاه اعلام آمادگی کردند. در ادامه با توجه به استقبال خوبی که از سوی موتورسیکلتسواران صورت گرفت، امروز ۱۴ آموزشگاه موتورسیکلت شهر تهران در اجرای این طرح مشارکت دارند.»
منبع: همشهری آنلاین