دلایل فشار خون بالا چیست؟ | برای کاهش فشار خون بالا چه کنیم؟

در این مقاله با راهکارهای کاهش فشار خون بالا آشنا شوید

دلایل فشار خون بالا چیست؟ | برای کاهش فشار خون بالا چه کنیم؟
کدخبر : 25933
پایگاه خبری تحلیلی پیشنهاد ویژه :

خوزستان طیف وسیعی از درمان‌های روان‌شناختی مانند مدیریت استرس، کنترل خشم، بازسازی شناختی، درمان‌های شناختی رفتاری و پسخوراند زیستی، در بهبود سلامت روان و کنترل فشار خون بیماران موثر هستند.

 قدسیه حکیم‌زاده کارشناس مسئول سلامت روان مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به ۱۷ می روز جهانی فشار خون، در مورد چگونگی مدیریت استرس و فشار خون اظهار کرد: سازمان بهداشت جهانی،  فشار خون را مهمترین علل اصلی ناتوانی مزمن دنیا می‌داند که سیری مزمن و پیش‌رونده دارد. این بیماری، مهمترین مساله سلامت عمومی در کشورهای جهان و سومین علت مرگ انسان‌ها در سراسر دنیا است.

وی افزود: تعداد قابل ملاحظه‌ای از مبتلایان به پرفشاری خون، در نتیجه عوارض حاصل از بیماری جان خود را از دست می‌دهند. در واقع فشار خون یکی از بی‌علامت‌ترین عوامل خطرساز است که به عنوان یک عامل زمینه‌ساز یا به عنوان یک بیماری مستقل، همواره مورد توجه متخصصان بوده است.

فشار خون

افسردگی و اضطراب، عوامل خطرساز پرفشاری خون

این دکترای روانشناسی بالینی گفت: پژوهش‌های مختلفی، عوامل روان‌شناختی مانند افسردگی و اضطراب را از عوامل خطرساز پرفشاری خون معرفی کرده‌اند. از طرف دیگر، اضطراب با فعال شدن دستگاه عصبی سمپاتیک که می‌تواند موجب افزایش فشارخون و همچنین تصلب شرایین شود، ارتباط دارد.

وی افزود: علاوه بر آن، افسردگی اغلب با افزایش هورمون‌های استروییدی همراه است و این هورمون‌ها موجب افزایش فشارخون و آسیب دیدن شرایین می‌شوند.

فشارخون چگونه درمان می‌شود؟

حکیم‌زاده بیان کرد: عمده‌ترین راه درمان فشار خون، دارو است اما با گذشت زمان، بروز عوارض جانبی نامطلوب این داروها و همچنین رشد رویکردهای رفتاری از سوی دیگر، موجب شد بسیاری از پژوهشگران برای درمان اساسی فشار خون در جستجوی درمان‌های غیردارویی باشند.

وی افزود: مداخلات غیردارویی در کنار درمان‌های پزشکی، به ویژه در مورد افرادی که علائم و نشانه‌هایشان بر اثر عوامل هیجانی و روان‌شناختی شروع یا تشدید می‌شوند، مؤثر واقع می‌شوند.

فشار خون

درمان روان‌شناختی فشار خون 

کارشناس مسئول سلامت روان مرکز بهداشت خوزستان گفت: طیف وسیعی از درمان‌های روان‌شناختی مانند مدیریت استرس، کنترل خشم، بازسازی شناختی، درمان‌های شناختی رفتاری و پسخوراند زیستی، در بهبود سلامت روان و کنترل فشار خون بیماران موثر هستند.  

وی بیان کرد: یکی از درمان‌های روان‌شناختی، درمان شناختی - رفتاری مدیریت استرس است. این درمان، به مجموعه‌ای از درمان‌های مدیریت استرس گفته می‌شود که بر رویکرد شناختی رفتاری متمرکز است. این برنامه به شیوه شناختی - رفتاری شامل انواع گوناگون آرمیدگی، بازسازی شناختی، آموزش اثربخشی مقابله‌ای، مدیریت خشم و آموزش ابراز وجود گفته می‌شود.

حکیم‌زاده گفت: درمان شناختی - رفتاری مدیریت استرس در درمان اختلالات روانی مانند اضطراب و افسردگی اثربخش بوده است.

وی بیان کرد: مدیریت استرس، توانایی افراد را برای کاهش استرس و سازگاری مناسب با موقعیت‌های استرس‌آور افزایش می‌دهد.

فشار خون

اثر مدیریت استرس در کنترل فشار خون

این دکترای روانشناسی بالینی گفت: مطالعات متعدد نشان داده‌اند مدیریت استرس، آرامش‌آموزی عضلانی و شناختی و تنش‌زدایی عضلانی بر کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، کاهش تنیدگی ناشی از بیماری و کاهش مشکلات هیجانی و بهبود خلق و بهبود کیفیت زندگی اثربخش بوده است.

وی افزود: با توجه با اینکه آموزش مدیرت استرس به شیوه‌شناختی – رفتاری، یک رویکرد چندوجهی است، در آن فنونی مانند آرامش‌آموزی، تنفس دیافرگرامی، مراقبه، شناسایی افکار خودکار منفی و تحریف‌های شناختی و بازسازی آن‌ها با جایگزین کردن افکار منطقی، آموزش مقابله کارآمد، مدیریت خشم و ابراز وجود، به افراد آموزش داده می‌شود.

حکیم‌زاده بیان کرد: در جلسات درمانی مدیریت استرس به شیوه شناختی - رفتاری استرس‌زاها و پاسخ‌های استرس، تاثیر استرس، میزان آگاهی افراد از از نشانه‌های جسمی استرس، ارتباط افکار و هیجان‌ها، شناسایی افکار منفی و تحریف‌های شناختی و رفتارها، تعریف مقابله و انواع مقابله‌های کارآمد و ناکارآمد مورد بحث قرار می‌گیرد.

فشار خون

وی عنوان کرد: تمرین‌های آرمیدگی عضلانی تدریجی، تنفس دیافراگمی همراه با تصویرسازی، تمرین قدرت فکر، تمرین تفاوت بین خودگفت‌وگویی منطقی و غیر منطقی، تمرین جایگزینی افکار منطقی، خودالقایی، مراقبه نور خورشید، گام‌های مقابله موثر، تمرین مقابله کارآمد، تکنیک نرم کردن استرس‌زاهای طاقت‌فرسا، از مهارت‌های مدیریت استرس برای کاهش فشارخون مبتلایان به پرفشاری خون هستند.

کارشناس مسئول سلامت روان مرکز بهداشت خوزستان گفت: مراقبه شمارش تنفس، حل مساله، برنامه مدیریت استرس شخصی، اندازه‌گیری فشارخون به طور مستمر، از دیگر مهارت‌های مدیریت استرس برای کاهش فشار خون هستند. 

علت فشارخون بالا چیست؟

  • بارداری
  • مصرف برخی از داروها از جمله داروهای استروئیدی
  • ژنتیک و سابقه خانوادگی
  • استرس و اضطراب
  • افزایش سن
  • اضافه وزن
  • مصرف مواد مخدر و سیگار و الکل
  • مصرف زیاد نمک، غذاهای فست فودی و پرکالری و چرب

فشار خون

علت فشارخون پایین چیست؟

  • کمبود مواد مغذی در بدن
  • خوابیدن و استراحت طولانی
  • بارداری
  • عفونت های شدید
  • کاهش حجم خون به دلایلی مانند خونریزی و یا تشنگی
  • مشکلات قلبی

چگونه فشارخون را درمان کنیم؟

برای درمان این بیماری می توان چند روش را توصیه کرد:

فشار خون

روش اول : اصلاح رفتار: به طور منظم ورزش کنید. وزن خود را کنترل کنید، از مصرف نمک و مواد غذایی چرب و پرکالری پرهیز کنید. غذاهای سالم و میوه و سبزیجات بیشتری استفاده کنید. کافئین را کنار بگذارید و مصرف چایی و قهوه را به حداقل برسانید و مواد مخدر و الکل و سیگار را کنار بگذارید. گوشت سفید را جانشین گوشت قرمز کنید. فشاری کاری را کم کنید و میزان استرس و اضطرابتان را کنترل کنید.

روش دوم: درمان خانگی: برای درمان فشارخون بالا به صورت خانگی می توان  روزانه چند عدد آلو یا تمشک و یا زغال اخته را مصرف کرد. همچنین خوردن روزانه یک عدد سیب می تواند موثر باشد. عسل برای فشارخون بالا بسیار موثر است به طوری که می توانید با اضافه کردن سه قاشق عسل به یک قاشق روغن سیاه دانه و نصف قاشق سرکه طبیعی معجونی بسازید که مصرف آن به صورت ناشتا در کنترل این بیماری موثر است. برای پایین آوردن فوری فشار خون بالا می توان از مقداری چای ترش و یا عرق سنبل الطیب استفاده کرد.

درمان خانگی فشارخون پایین هم به این صورت است که با مصرف کمی نمک، مصرف بیشتر آب، انداختن پاها روی هم و استفاده از وعده های غذایی بیشتر ولی کم حجم می توان این بیماری را کنترل کرد.

روش سوم: طب سنتی: در طب سنتی معتقدند برای درمان فشارخون بالا از بادکش و حجامت استفاده کنید و با این کار فشار ناشی از خون را درون رگ ها کاهش دهید. همچنین پزشکان طب سنتی بیماران را به مصرف گیاهان آرام بخشی نظیر گل گاوزبان، گل بیدمشک و عناب تشویق می کنند. برای درمان فشار پایین هم بیماران باید جوراب های مخصوص واریس بپوشند این کار به افزایش فشار آنها کمک می کند.

آیا این خبر مفید بود؟
ارسال نظر:

  • پربازدید
  • پربحث ها
  • ۲۴ ساعت
  • هفته
  • ماه
روی خط رسانه