رتبه بندی فرهنگیان | افزایش حقوق معلمان
رتبه بندی فرهنگیان در بلاتکلیفی | کسری بودجه دولت برای اجرای رتبهبندی معلمان
سالها بود که نظام رتبهبندی معلمان بلاتکلیف بود و سرانجام در ۲۴ آذرماه در مجلس تصویب شد، اما در همین ابتدای راه وزیر آموزشوپرورش کمبود بودجه برای اجرای رتبهبندی را مطرح کرده است.
طرح رتبه بندی فرهنگیان دغدغهای دیگر در حوزه آموزش و پرورش است که پس از گذشت حدود ۱۰ سال از تصویب آن اکنون تصویب لوایح آن در مجلس شورای اسلامی در دست بررسی است.طرح رتبه بندی فرهنگیان از اقداماتی است که در وهله اول برای ارتقای کیفیت آموزشی و سپس در راستای بهبود وضعیت معیشت معلمان در نظر گرفته شده است.طرح رتبه بندی فرهنگیان یکی از طرح های پر سرو صدای این روزها در مجلس است . زیرا با انجام طرح رتبه بندی فرهنگیان حقوق معلمان افزایش چشمگیری خواهد داشت.در ادامه به آخرین اخبار از طرح رتبه بندی فرهنگیان می پردازیم.
بر اساس لایحه رتبهبندی که در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، حقوق معلمان باید بین چهار تا هشت میلیون تومان افزایش پیدا کند.
بارها معلمان برای تصویب و اجرایی شدن نظام رتبهبندی معلمان در شهرها مختلف تجمع و اعتراض داشتند. مانع اصلی برای تصویب نشدن لایحه رتبهبندی کمبود بودجه بود. نمایندگان مجلس این لایحه را با اختصاص بودجه ۲۵ هزار میلیارد تومانی تصویب کردند. اما چقدر امکان اجرایی شدن آن با این بودجه وجود دارد؟
پیشتر منادی سفیدان، رئیس کمیسیون آموزش مجلس گفته بود ۷۳۰ هزار معلم شامل طرح رتبهبندی معلمان میشوند. همچنین او گفته بود با اجرایی شدن لایحه رتبهبندی، حقوق معلمان از چهار تا هشت میلیون تومان افزایش مییابد.
او همچنین گفته بود حقوق معلمان باید هشت میلیون و ۸۰ هزار تومان و حداکثر کمی بیش از ۱۶ میلیون تومان باشد.
از سوی دیگر افزایش حقوق لحاظ شده در این طرح قرار است از ابتدای مهرماه برای معلمان لحاظ شود؛ بنابراین تنها برای ۶ ماهه دوم سال و برای ۷۳۰ هزار معلم اگر چهار میلیون افزایش حقوق در نظر بگیریم حدود ۱۷ هزار و ۵۲۰ میلیارد تومان میشود.
به عبارتی بودجه اختصاص داده شده برای اجرای لایحه رتبهبندی کفاف افزایش حقوق معلمان در سال ۱۴۰۰ را میدهد. در صورتی که پیشتر مجید نصیرایی، نماینده مجلس در این مورد به تجارتنیوز گفته بود: «اختصاص ۲۵ هزار میلیارد تومان برای رتبهبندی معلمان شامل سال ۱۴۰۱ هم میشود.»
اگر هم افزایش حقوق هشت میلیون تومانی را در نظر بگیریم حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان برای اجرای لایحه رتبهبندی معلمان لازم است. این به معنای این است که دولت برای اجرای آن ۱۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد. آن هم فقط برای افزایش حقوق معلمان در سال ۱۴۰۰٫.
دیروز هم یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش با اشاره به بودجه وزارت آموزش و پرورش در لایحه بودجه ۱۴۰۱ گفت: «به نظر میآید باتوجه به بودجهای که برای سال آینده بسته شده، در ابتدا کسری آنچنانی نداشته باشیم؛ ولی مطمئن باشید در بین راه مصوباتی را خواهیم داشت که با کسری مواجه خواهیم شد.»
نوری گفت: «۲۵ هزار میلیارد تومان اعتبار برای رتبهبندی در سال آینده در یکی از ردیفها درنظر گرفته شده است، اما اینکه آیا برای مصوبه مجلس که اکنون در شورای نگهبان است کافیست یا خیر، به نظر ما نیاز بیشتری دارد و پیشنهاد نمایندگان در مجلس نیز این است که این بودجه را به اندازه نیازی که ما داریم ارتقاء دهند.»
او همچنین گفته وزارت آموزش و پرورش همواره از درصدی کسری بودجه مزمن رنج میبرده است.
بودجه وزارت آموزشوپرورش در لایحه بودجه ۱۴۰۱نسبت به سال گذشته ۱۴ درصد افزایش داشت. این درحالی است که بودجه وزارت ارتباطات ۱۳۴ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
قاسم احمدی لاشکی درباره آخرین وضعیت طرح رتبهبندی معلمان نیز خاطرنشان کرد: لایحه رتبهبندی معلمان، اکنون در شورای نگهبان است، ایراد مجلس به لایحه این بود که نیروهای اداری نباید معلمی باشد که مجلس این را حل کرد، نکته بعدی بحث سهمیهها بود که قبلاً عنوان نداشتند اما الان عنواندار هستند؛ همچنین قبلا این بود که حداقل ۳۰ درصد معلمان باید در رتبه یک باشد و ۳۰ درصد در رتبه دو و سهمیه بندی بود که مجلس این را حذف کرد تارانت ایجاد نشود.
احمدی لاشکی افزود: در لایحه اول که به مجلس ارسال شده بود، این بود که ۲۵ درصد به حقوق معلمان افزوده شود، اما اکنون با توجه به گروههای مختلف ایجاد شده، میزان اضافه شدن حقوق متفاوت خواهد بود، یعنی بعضی ۱۰ درصد و بعضی ۴۷ درصد خواهد بود.
معاون حقوقی و امور مجلس وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: ما بنا داریم قانون را بر مبنای ۳۱ شهریور اجرا کنیم و دنبال این هستیم که زودتر مصوبه نهایی را از مجلس بگیریم تا ضربالاجلی آن را اجرا کنیم تا مشکل دیون معلمان پیش نیاید.
فلاحی، سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس با اشاره به رویکرد بودجه در خصوص رتبه بندی معلمان، گفت: دولت برای اجرای لایحه رتبه بندی برای سال جاری، ۱۲هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تخصیص داده که از پایان شهریور ۱۴۰۰ تا پایان سال را در بر میگیرد. ضمن اینکه برای تداوم رتبه بندی نیز در جدول شماره ۹ لایحه بودجه ۱۴۰۱که مربوط به برآورد اعتبارات ردیف های متفرقه سال آینده می شود مبلغ ۲۵ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته است.
او ادامه داد: اینکه آیا ردیف های دیگری برای افزایش منابع مورد نیاز رتبه بندی در نظر گرفته می شود یا خیر به تصمیم گیری های آینده نمایندگان بستگی دارد. اما به طور کلی مجلس خواستار اجرای قانون رتبه بندی است و معتقد است در این زمینه باید حداکثر حمایت از قشر فرهنگیان و معلمان صورت پذیرد.
فلاحی در پاسخ به پرسشی در خصوص مشکلاتی که آموزش و پرورش کشور در حوزه کمبود معلم دارد و اینکه آیا تصمیم دولت در خصوص افزایش سن بازنشستگی ارتباطی با کمبود معلم در سال آینده دارد یا نه؟ گفت: افزایش سن بازنشستگی که در بودجه مطرح شده، می تواند بخشی از نیازهای کشور به معلم را پوشش دهد. اما همچنان کمبود ۲۲۰ هزار معلم در کشور وجود دارد. ضمن اینکه بعد از اجرای رتبه بندی نیز احتمالا ۱۰۰هزار معلم درخواست بازنشستگی خواهند داد که کمبود نیروی انسانی در این بخش را عمیق تر خواهد کرد.
نماینده مردم همدان با اشاره به اینکه در حال حاضر آموزش و پرورش به ۲۲۰هزار نیروی جدید نیاز دارد، گفت: این کمبودها برای سال ۱۴۰۱ به حدود ۵۰۰هزار نفر نیز افزایش پیدا می کند. احتمالا دولت تصور کرده از طریق افزایش سن بازنشستگی می تواند بخشی از مشکلات را پوشش دهد.
به اعتقاد فلاحی استخدام نیروهای نهضتی، مربیان پیش دبستانی، حق التدریسی ها و...راهکاری است که از طریق آن می توان بخشی از این نیازها را پوشش داد.
سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس با اشاره به دیدگاه نمایندگان در خصوص افزایش سن بازنشستگی گفت: دولت در لایحه ۱۴۰۱، پیشنهادی برای افزایش ۲ساله سن بازنشستگی مطرح کرده است. موضوع در کمیسیون اجتماعی بررسی و نهایتا کمیسیون اجتماعی مخالفت خود را با آن اعلام کرده است. استدلال اعضای کمیسیون در مخالفت با این موضوع، آن است که این تصمیم نیاز به احکام دائمی دارد و در قالب ردیف های بودجه نمی توان به این بحث ورود کرد.