خبر مهم درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان | آخرین جزییات از همسان سازی عیدی امسال بازنشستگان

یک فعال حوزه کار از ارسال طرح پیشنهادی همسان سازی عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی به وزارت کار توسط کمیسیون اجتماعی مجلس خبر داد.

خبر مهم درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان | آخرین جزییات از همسان سازی عیدی امسال بازنشستگان
کدخبر : 5004
پایگاه خبری تحلیلی پیشنهاد ویژه :

همسان‌سازی حقوق بازنشستگان  یعنی حقوق فردی که در گروه شغلی خود، حقوق پایینی دارد به کسی که حقوق بالایی دارد، نزدیک شود. در تازه‌ترین اظهار نظر رییس کمیسیون برنامه و بودجه تاکید کرده که اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان با هدف ایجاد عدالت در پرداخت‌ها در برنامه هفتم توسعه محقق خواهد شد.در حالی که قرار بود همسان‌سازی حقوق بازنشستگان از ابتدای سال در حقوق‌ها درنظر گرفته شود،اما تاکنون این طرح اجرایی نشده است. سه میلیون و 600 هزار بازنشسته در انتظار اجرای مصوبه قانونی همسان‌سازی حقوق بازنشستگان هستند.در ادامه آخرین اخبار از همسان سازی حقوق بازنشستگان را می خوانید.

همسان سازی حقوق بازنشستگان

رحمت الله پورموسی گفت: پیرو ماده واحده‌ای که قبلا در خصوص همسان سازی عیدی و پاداش پایان سال بازنشستگان تامین اجتماعی به مجلس داده بودیم، به ما اعلام کردند که این طرح باید به قانون تبدیل شود و لذا این طرح پیشنهادی را به کمیسیون اجتماعی بردیم و طی مکاتبه و مذاکره پیگیری کردیم تا به لایحه تبدیل شود.

وی ادامه داد: بر اساس آخرین اخبار و اطلاعات و پیگیری های صورت گرفته از سوی اعضای کمیسیون اجتماعی و نمایندگان مشهد و کلات، مطلع شدیم که کمیسیون به دلیل آنکه تصمیم گیری در خصوص حقوق و دستمزد شاغلان تامین اجتماعی برعهده شورای عالی کار است، این طرح را به وزارت کار ارسال کرده است تا از سوی شرکای اجتماعی و اعضای شورای عالی کار مورد بررسی قرار گیرد.

این پیشکسوت کارگری تصریح کرد: برابر مصوبه ۱۳۷۰ مجلس، کارگران باید حداقل دو ماه پایه حقوق را به عنوان عیدی دریافت کنند ولی وقتی بازنشسته می شوند عیدی آنها کارمندی می شود و زمانی که از سازمان تامین اجتماعی در این باره توضیح خواستیم، اعلام کردند که در قبال مواردی که کسر بیمه صورت گیرد، خدمات ارائه می شود و چون از عیدی و پاداش پایان سال حق بیمه کسر نمی شود نمی توان به بازنشستگان عیدی کارگری داد.

آخرین اخبار از همسان سازی عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی

پورموسی تصریح کرد: بر همین اساس پیشنهاد کردیم با توجه به آنکه ۱۴ میلیون کارگر شاغل تامین اجتماعی داریم که به سازمان بیمه پردازی می کنند، از میران عیدی و پاداش آنها ۲۰ درصد حق بیمه کسر شود که ۱۳ درصد آن سهم کارفرما و ۷ درصد سهم کارگر است و اگر کارگران بدانند که در دوران بازنشستگی عیدی کارگری می گیرند قطعا از این طرح استقبال می کنند.

به گفته وی اگر کسر حق بیمه از مبلغ عیدی و پاداش پایان سال کارگران تصویب شود، بودجه ای در حساب جداگانه به سازمان تامین اجتماعی وارد می شود که سازمان می تواند با این مبلغ و به اضافه یک سومی که بابت عیدی همه ساله به بازنشستگان تامین اجتماعی می پردازد، دو ماه عیدی کامل را به بازنشستگان پرداخت کند و دیگر نیازی به تامین اعتبار یا پرداخت بدهی دولت برای این طرح نیست.

این پیشکسوت کارگری در پایان تاکید کرد: در صورت نظر مثبت شورای عالی کار و تصویب آن، طرح برای تصویب نهایی به مجلس بازگشته و تبدیل به قانون خواهد شد و کارگرانی که بازنشسته می شوند با توجه به کسر مبلغ حق بیمه از عیدی و پاداش دوران خدمت خود از مزایای آن در زمان بازنشستگی بهره‌مند خواهند شد.

همسان سازی حقوق بازنشستگان

دائمی شدن اجرای همسان سازی حقوق و افزایش میزان مستمری تامین اجتماعی مطالبه بازنشستگان این سازمان است.

بعد از گذشت دو سال از اجرای فوق‌العاده‌های ویژه در حقوق کارکنان، قرار است که روند پرداخت آن متوقف شود، هر چند آنچه تاکنون اعمال شده، ادامه دارد اما آینده پرداخت فوق‌العاده‌ها و همسان سازی حقوق‌ها که از آن به عنوان ماجرای دراماتیک برای دولت یاد شده است را در هاله‌ای از ابهام فرو خواهد رفت.

​در مفاد ۶۵، ۶۶ و ۶۸ فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری امتیازاتی برای  حقوق کارکنان مشخص شده است که بر همین اساس در قانون برنامه پنجم توسعه تاکید شد که دستگاه‌ها بتوانند این امتیاز حقوقی را تا ۵۰ درصد افزایش دهند. ظاهرا در سال‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱  برخی دستگاه‌ها ماننده قوه قضائیه و یا وزارت نیرو و دامپزشکی نسبت به استفاده از این فوق‌العاده ویژه اقدام کردند ولی برای تمامی دستگاه‌ها اجرایی نشده بود، از این رو در سال ۱۳۹۵، سازمان اداری و استخدامی برای اجرایی شدن این الزام قانونی و تعمیم به تمامی دستگاه‌ها اعلام می کند که آنها می‌توانند طبق ضوابط از افزایش ۵۰ درصدی امتیاز استفاده کنند.

اما در ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه نیز این تاکید وجود داشت که اختلاف حقوق‌ها باید به حداقل ۲۰ درصد برسد، از این‌رو بار دیگر موضوع استفاده از امتیاز فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری از سوی سازمان اداری و استخدامی مورد تاکید قرار می‌گیرد ولی مشکل اینجا بود که استفاده از فوق‌العاده‌های ویژه با بار مالی همراه بوده و تامین آن از موانع اصلی اجرا به حساب می‌آمد؛ به طوری که در سال ۱۳۹۷ گفته می شد که حداقل ۱۰ هزار میلیارد تومان در آن زمان بار مالی خواهد داشت و سازمان برنامه و بودجه تائید نکرده بود.

به هر ترتیب در پایان سال ۱۳۹۸ بود که  سازمان برنامه و بودجه نیز موافقت خود را به شرط عدم ایجاد بار مالی جدید اعلام کرد؛ به طوری که در ابلاغیه نوبخت -رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه- آمده بود که مجوز لازم برای استفاده دستگاه‌ها فراهم شده و از اول اسفندماه سال ۱۳۹۸ تمامی دستگاه‌هایی که تا پیش از این از مزایای ۵۰ درصد برخوردار نبودند، بتوانند آن را اعمال کنند.

در حدود دو سال اخیر دستگاه‌ها از فوق‌العاده‌ها استفاده کردند اما برای تمامی آنها اعمال نشد و بارها شاهد آن بودیم که اعتراض‌هایی از سوی برخی دستگاه‌ها نسبت به اعمال فوق‌العاده‌های ویژه وجود داشت از جمله فرهنگیان و یا شاغلان وزارت بهداشت و البته بازنشستگان که خواستار همسان‌سازی حقوق‌ها بودند، سازمان برنامه و بودجه نیز اقداماتی انجام داد و حتی لایحه رتبه‌بندی معلمان و استفاده از فوق‌العاده‌های ویژه آنها به مجلس ارائه شد و یا در مورد همسان‌سازی حقوق بازنشستگان مقرر شد دریافتی آنها تا ۹۰ درصد شاغلان هم‌تراز باشد و به صورت مرحله‌ای در دستور کار قرار گرفت و یا جهت دائمی شدن آن نیز لایحه‌ای  در دولت نهایی و به مجلس رفت اما با تغییر دولت، واکنش‌هایی نسبت به تصمیم ورویه‌های قبلی وجود داشته است که در اهم آن موضوع بارمالی وجود دارد. 

در همین جریان اعلام اخیر سازمان اداری و استخدامی نشان می‌دهد که موضوع فوق‌العاده‌های ویژه و همسان‌سازی در حال بازنگری است و ظاهرا برنامه‌ای برای ادامه روند قبلی وجود ندارد.

توضیح رضوی‌پور - مشاور سازمان اداری و استخدامی ، بیانگر ایجاد تبعیض در نتیجه نحوه اعمال فوق العاده‌ها است، این در حالی است که قرار بوده برای ساماندهی پرداخت رفاهیات مستمر و غیر مستمر که تا پیش از آن در حکم حقوقی و یا بازنشستگی لحاظ نمی‌شده است، به شرط اینکه بار مالی مازادی برای دولت ایجاد نکرده و بسته به منابع سازمان‌ها، در قالب فوق العاده ویژه پرداخت شود که هم در حکم قرار گیرد و هم در بازنشستگی محاسبه شود ولی آنچه در عمل اتفاق افتاده این است که این موارد اعمال شده ولی باز هم دستگاه‌ها رفاهیات را تکرار کرده و خواهان دریافت بودجه بابت آن شده‌اند.

یکی دیگر از چالش های فوق‌العاده‌ها این بوده که برخی دستگاه‌ها که پرداخت رفاهیات نداشته اند، برای فوق‌العاده‌ها هم منابع کافی نداشته و برایشان اعمال نشده است؛ از این جهت در دو سال اخیر اعتراض ‌هایی از سوی کارکنان آنها در راستای اعمال فوق‌العاده ویژه و یا همسان سازی حقوق ‌ها وجود داشته است که سازمان اداری و استخدامی معتقد است این روند موجب ایجاد تبعیض و اختلاف زیاد حقوقی بین دستگاه‌ها شده است، در حالی که منابع کافی وجود ندارد.

مشاور سازمان اداری و استخدامی که فوق‌العاده‌ها را ماجرای دراماتیک دولت می داند، تاکید دارد که دولت دیگر نباید همسان سازی و تسری‌ها را در مسیر فعلی ادامه داده و به سمت طراحی نظام یکپارچه برای ایجاد شرایط عادلانه در حقوق پیش برود، در  همین راستا روند پرداخت فوق‌العاده‌های ویژه تا همین جا متوقف می‌شود تا مورد بازنگری قرار گیرد.

اما به هر ترتیب این اعلام سازمان اداری و استخدامی به معنی لغو فوق‌العاده‌های قبلی نیست و تاکید شده که آنچه تاکنون اعمال شده ادامه خواهد شد ولی ظاهرا پرداخت جدیدی در این رابطه انجام نخواهد شد.

بر این اساس به نظر می رسد روند همسان سازی حقوق بازنشستگان در مجلس هم فعلا با چالش مواجه شده و تصمیم گیری برای دائمی شدن لایحه آن به تعویق افتد؛ در عین حال که جریان تسری در سازمان‌هایی مانند زندان‌ها و یا دامپزشکی که در پایان دولت قبل در حال پیگیری بود و یا فوق‌العاده‌های فرهنگیان فعلا مورد بررسی بیشتر  قرار گیرد، این در حالی است اخیرا سازمان اداری و استخدامی تدوین لایحه  جامع حقوق و دستمزد کارکنان نظام اداری کشور را در دستور کار دارد و جریان پرداخت حقوق‌ها را در آن خواهند گنجاند. 

آیا این خبر مفید بود؟
ارسال نظر:

  • پربازدید
  • پربحث ها
روی خط رسانه