ساخت مسکن اجاره ای کلید خورد | مستاجران اجاره نشین دولت می شوند
۳۰۰ هزار مسکن اجاره ای ساخته می شود. این موضوعی است که محمود محمودزاده، معاون مسکن وزیر راه و شهرسازی به تازگی اعلام کرده است.
دولت می گوید که قرار است حدود ۳۰۰ هزار واحد مسکونی برای اجاره به مستاجران ساخته شود اما ماجرای ساخت این خانه های اجاره ای چیست؟
او خبر داده است که مصوبات موردنیاز برای اجارهداری حرفهای صادر شده و زیرساخت لازم برای ساخت ۳۰۰ هزار مسکن اجاره ای فراهم شده است و این مساله یکی از برنامه های وزارت راه و شهرسازی برای کنترل بازار اجاره مسکن است. محمودزاده همچنین توضیح داده است که این واحدها در زمینهای ۹۹ ساله ساخته می شود.
او همچنین اسفندماه سال گذشته گفته بود واحدهایی که در زمین دولت ساخته میشود برای همیشه بهصورت اجارهداری اداره میشود.
به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی در این بازار بخش خصوصی و علاقهمندان به سرمایهگذاری در این بخش میتوانند با گرفتن زمینهای ۹۹ ساله از دولت که زمینها قابل فروش نیست، اقدام به ساخت و ساز واحدهای اجاره کنند و اگر سرمایهگذار در زمین متعلق به خودش ساخت و ساز کرده و فقط از تسهیلات و کمکهای حمایتی استفاده کند، برای یک مدت معین اجارهداری میکند و بعد از آن واحدها در اختیار سرمایهگذار قرار خواهد گرفت.
محمودزاده توضیح داده که شهرداری ها هم می توانند وارد این بازار شوند و واحدهای اجارهای در مساحتهای مختلف ساخته می شود و با توجه به میزان کمک دولت برای ساخت، نرخ اجاره تعیین و کنترل خواهد شد اما مسکن اجاره ای چیست؟
مسکن اجاره ای در بازار جهان شامل دو مدل مختلف واحدهای استیجاری می شود. یک مدل مسکن اجاره ای که با عنوان مسکن اجتماعی رایج است، واحدهایی است که دولت ها برای دهک های ضعیف درآمدی و بی خانمان ها می سازند و با اجاره اندکی در اختیار قشر فقیر می گذارند. مبلغ اجاره این واحدها معمولا در حد نگهداری و تعمیرات ساختمان است.
علت واگذاری این خانه ها به صورت استیجاری آن است که مطالعات نشان می دهد افراد قشر فقیر معمولا بعد از واگذاری مالکیت مسکن دولتی آن را فروخته و خرج سایر نیازهای خود مانند درمان و ... می کنند و دوباره به چرخه بی خانمان ها برمی گردند.
در ایران ساخت مسکن اجتماعی از دولت یازدهم وعده داده شد اما به جایی نرسید. دولت وقت علت این موضوع را کسری بودجه و نبود منابع برای ساخت مسکن اجتماعی اعلام کرد.
مدل دیگری از مسکن اجاره ای، واحدهای مسکونی است که در سایر کشورها توسط بخش خصوصی ساخته می شود و به عموم اجاره داده می شود.
ایرج رهبر، نایب رییس کانون انبوه سازان تهران در این زمینه به اقتصاد آنلاین توضیح می دهد که ساخت مسکن اجاره ای در بسیاری از کشورها از جمله ترکیه و امارات رایج است و سازندگان معمولا مجتمع های ساختمانی خاصی را نه با هدف فروش که با هدف اجاره دایمی ساخته و واگذار می کنند.
او می گوید که تاکنون این مجوز به صورت رسمی برای بخش خصوصی در ایران صادر نشده است.
حالا اما دولت گویا بنا دارد که با زمین های دولتی ساخت مسکن اجاره ای را کلید بزند. وزارت راه و شهرسازی می گوید که دولتی بودن زمین تضمینی است که سازندگان به صورت قانونی نتوانند خانه های ساخته شده را بفروشند و از آنها در جهت تنظیم بازار اجاره و کاهش اجاره بها استفاده شود.