وام بازنشستگان | پرداخت وام بازنشستگان
خبر خوش برای بازنشستگان | وام بازنشستگان در سال آینده افزایش یافت
میرهاشم موسوی ، در این باره اظهار کرد: یکی از خدماتی که می تواند در شرایط سخت معیشتی به کمک بازنشستگان بیاید وام قرض الحسنه است که تامین اجتماعی، در کنار وامهایی که به شکل عمومی قابل پرداخت است و دولت هم تصمیمات خوبی برای آن درنظر گرفته است.
وام بازنشستگان کشوری از ۱۰ به ۱۲ میلیون تومان برای ۳۰۰ هزار نفر با کارمزد چهار درصد و بازپرداخت ۳۶ ماهه اجرایی شده است.صندوق بازنشستگی کشوری به منظور حمایت اجتماعی و اجرای طرحهای رفاهی از بازنشستگان دورۀ جدید ارائه تسهیلات وام بازنشستگان را به اجرادرآورده است.طبق آخرین خبرها چند نوبت از وام بازنشستگان پرداخت شده است. مقدار وام بازنشستگان در حال حاضر۱۲ میلیون تومان است. در ادامه آخرین خبرها از وام بازنشستگان را می خوانید.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی جزئیات وام قرض الحسنه بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی در سال آتی را اعلام کرد.
وی افزود: توسعه پرداخت وامهای قرض الحسنه بازنشستگان را برای سال آینده خواهیم داشت.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه بالغ بر ۴۰۰۰ میلیارد تومان منابع برای این منظور پیشبینی کردیم گفت: مبلغ وام به ازای هرنفر ۱۰ میلیون تومان خواهد بود. در سال جاری این مبلغ هفت میلیون تومان بود که برای سال آتی ۴۰ درصد رشد خواهد داشت.
موسوی افزود: امسال حدود ۲۷۰ هزار نفر وام دریافت کردند که پیش بینی ما برای سال آینده، بالغ بر ۴۰۰ هزار نفر است که به اقتضای شرایط پرداخت میشود و میتواند خبر خوبی برای بازنشستگان باشد.
آنگونه که وزیر اقتصاد اعلام کرده علاوه بر کارمندان دولت، بازنشستگان هم مشمول وام ۱۰۰ میلیونی بدون ضامن میشوند. وام بدون ضامن، هم شامل بازنشستگان تامین اجتماعی میشود و هم دیگر بازنشستگان دولتی، مشروط به اینکه افراد توانایی بازپرداخت اقساط آن را داشته باشند.
همزمان با دستور رئیس جمهور برای پرداخت وام ۱۰۰میلیونی بدون ضامن، بازنشستگان هم مشمول این وام میشوند. اما کدام بانکها به بازنشستگان وام بدون ضامن میدهند؟
مهمترین شرط پرداخت وام بدون ضامن این است که افراد ثابت کنند که توان پرداخت اقساط این وام را داشته باشند. مدیر روابط عمومی بانک مرکزی هم چندی پیش اعلام کرد طبق بخشنامه وزارت اقتصاد، بازنشستگان میتوانند با ارائه نامه کسر از حقوق وام ۵۰ میلیون تومانی بگیرند.
اما این افراد اگر متقاضی دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی باشند، علاوه بر نامه کسر از حقوق، باید چک یا سفته هم به بانک بدهند.
شرط پرداخت وام ۱۰۰ میلیونی به بازنشستگان تامین اجتماعی هم همین است. یعنی بازنشستگان تامین اجتماعی هم با یک نامه کسر از حقوق و چک و سفته میتوانند وام ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومانی بگیرند.
۱۲ بانک دولتی ملکف شدهاند که وام ۱۰۰ میلیون تومانی بدون ضامن پرداخت کنند. متقاضیان دریافت این وام باید به بانکی مراجعه کنند که حقوق ماهانه خود را از آنجا دریافت میکنند. بازنشستگان هم برای دریافت وام ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومانی باید به شعب بانکی مراجعه کنند که حقوق ماهانه خود را از آنجا دریافت کنند.
برای مثال بازنشستگان تامین اجتماعی برای دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی بدون ضامن باید به بانک رفاه مراجعه کنند. چون حقوق خود را از این بانک میگیرند. بر اساس آنچه بانک مرکزی اعلام کرده، بازنشستگان تامین اجتماعی برای دریافت وام ۵۰ میلیون تومانی تنها باید نامه کسر از حقوق به بانک ارائه کنند. افرادی هم که وام ۱۰۰ میلیونی میخواهند علاوه بر نامه کسر از حقوق باید چک یا سفته هم بدهند.
گروههای مختلف بازنشستگان از جمله تامین اجتماعی، منتظر تعیین وضعیت بانکها در ارتباط با تسهیلات تکلیفی هستند. آنها در این مورد گفتند که شرایط تسهیلات تکلیفی ۵۰ میلیون تومانی، به اندازهی کافی سختگیرانه است و به طور عادی بازنشستگان امکان دریافت این تسهیلات را ندارند. متقاضیان میگویند شروط بانکها مانند نداشتن اقساط معوق و حقوق بالای ۶ میلیون تومان، دریافت این تسهیلات را سخت میکند و به حذف بازنشستگان حداقلبگیر میانجامد که در سال جاری در محدود ۳ تا ۴ میلیون تومان مستمری دریافت میکردند.
با عقب نشینی مجلس از افزایش سقف پرداخت تسهیلات تکلیفی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ و تاثیر آن بر میزان منابعی که از این بابت باید آزاد میشدند، بازنشستگان نگران استمرار پرداخت تسهیلات حمایتی ارزان قیمت شدند.
در روزهای گذشته، اعضای تشکلهای بازنشستگان خبر دادند که سازمان تامین اجتماعی در پرداخت تسهیلات بانکی به بازنشستگان خود دچار مشکل شده است؛ چرا که بانک رفاه کارگران که متعلق به این مجموعه است، امکان اضافه برداشت از بانک مرکزی را ندارد. این در حالی است که نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، سقف اضافه برداشت از بانک مرکزی را افزایش داده بودند تا منابع بیشتری برای پرداخت تسهیلات به مشتریان بانکها بازشود؛ با این حال بانک مرکزی با مصوبهی مجلس مخالفت کرده است.
در تشریح این وضعیت، مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی در شبکه اجتماعی توییتر، اعلام کرد که مجلس این مصوبه را پس گرفته و قرار نیست که در لایحه بودجه سال آینده شاهد افزایش چشمگیر منابع تسهیلات تکلیفی باشیم. بنابر اعلام «مصطفی قمریوقا» اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی موجب رشد سه شاخص مهم پایه پولی و تورم و نقدینگی در ۱۴۰۱ میشود.
این در حالی است که گروههای مختلف بازنشستگان از جمله تامین اجتماعی، منتظر تعیین وضعیت بانکها در ارتباط با تسهیلات تکلیفی هستند. آنها در این مورد گفتند که شرایط تسهیلات تکلیفی ۵۰ میلیون تومانی، به اندازهی کافی سختگیرانه است و به طور عادی بازنشستگان امکان دریافت این تسهیلات را ندارند. متقاضیان میگویند شروط بانکها مانند نداشتن اقساط معوق و حقوق بالای ۶ میلیون تومان، دریافت این تسهیلات را سخت میکند و به حذف بازنشستگان حداقلبگیر میانجامد که در سال جاری در محدود ۳ تا ۴ میلیون تومان مستمری دریافت میکردند.
بازنشستگان با اشاره به اینکه بانک مرکزی احراز شرایط دریافتکنندگان تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی را به بانکها سپرده است، افزودند: «این احتمال وجود دارد که بانکها با الزامات خود این تسهیلات را پرداخت کنند؛ ضمن اینکه بانک مرکزی اصراری بر پرداخت این تسهیلات ندارد و بانکها میتوانند مانع از افزایش اضافه برداشت خود شوند. به هر ترتیب، بانکها دیگر با فشار مصوبه مجلس دست به گریبان نیستند و میتوانند با در نظر گرفتن حساسیتهای خود این تسهیلات را پرداخت کنند.»
جدا از وضعیت پرداخت تسهیلات تکلیفی از محل، اضافه برداشت، تسهیلات داخلی سازمان تامین اجتماعی برای بازنشستگان، که از محل اضافه برداشت یا منابع دیگر بانک رفاه کارگران، به میزان ۷ میلیون تومان پرداخت میشود، با کندی در روند پرداخت رو به رو است؛ هنوز بسیاری از بازنشستگان موفق به دریافت این تسهیلات بر اساس سهمیههای اختصاص یافته به کانونهای بازنشستگان، نشدهاند؛ هرچند سازمان تامین اجتماعی اعلام کرده که تا انتهای سال جاری پرونده پرداخت تسهیلات بسته میشود و ۷۰ هزار بازنشسته در اسفند ماه تسهیلات خود را دیافت میکنند.
با این حال کمبود سهمیه موجب شده که بازنشستگان از وضعیت خود ناراضی باشند و حتی از وعدهی پرداخت تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی در شرایطی که هنوز، تکلیف پرداخت تسهیلات ۷ میلیون تومانی و وعدهی افزایش سقف این تسهیلات برای سال آینده مشخص نیست، انتقاد کنند. به گفتهی حسن صادقی، رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری، «بانک رفاه برای پرداخت تسهیلات عادی ۷ میلیون تومانی هم با مشکل اضافه برداشت از بانک مرکزی روبه رو شده است؛ حال چطور، وعده پرداخت تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی را میدهند؟ بهتر بود که بانک مرکزی ابتدا تکلیف میزان مجاز اضافه برداشت بانکها از خود را روشن میکرد و بعد خبر پرداخت تسهیلات را اعلام میکرد تا بازنشستهای که برای دریافت تسهیلات ۷ میلیون تومانی مشکل دارد، چشم به راه تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی نماند!»