قیمت بیت کوین | قیمت بیت کوین در بازار ارز
سه دلیل بزرگ جهت کاهش قیمت بیت کوین
روند قیمتی بیت کوین از ۲۷ می (۶ خرداد) صعودی بوده است. این در حالی است که در بحث موادغذایی و نفت همچنان شاهد افزایش قیمت و اختلال در زنجیره تامین هستیم. تحلیلگران این موضوع را عامل محدود کنندهای برای رشد قیمت بیت کوین میدانند.
بیتکوین (به انگلیسی: Bitcoin) (₿) یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز، بدون بانک مرکزی یا مدیریت واحد است که میتواند بدون نیاز به واسطه، از کاربر به کاربر دیگر از طریق شبکه بیتکوین همتا به همتا ارسال شود. بیت کوین در سال ۲۰۰۸ توسط شخص یا گروهی ناشناس با نام ساتوشی ناکاموتو اختراع شد. استفاده از ارز بیت کوین در سال ۲۰۰۹ پس از انتشار نرمافزار متنباز آن آغاز شد. بیت کوین به دلایل مختلفی مورد انتقاد قرار گرفته است که می توان به استفادۀ بیت کوین در تراکنشهای غیرقانونی، مصرف مقدار زیادی برق در استخراج (و در نتیجه ردپای کربنی)، نوسان قیمت و دزدی از مبادلات اشاره کرد. کلمه بیت کوین در یک اوراق سفید منتشر شده در ۳۱ اکتبر ۲۰۰۸ تعریف شد که ترکیبی از بیت و سکه است.
بیت کوین در فاصله ۲۷ تا ۳۰ می (۶ تا ۹ خرداد)، تقریبا ۱۱٪ افزایش یافت و از محدوده مهم ۲۸،۶۰۰ دلاری عبور کرد و به بالای ۳۰،۰۰۰ دلار رسید. کندل هفتگی بیت کوین در بالاترین سطح نسبت به ۲۰ روز گذشته بسته شد و بیشترین رشد سه روزه را در دو ماه گذشته تجربه کرد. با این حال، ترس و نگرانی مربوط به اقتصاد کلان جهانی ممکن است بر پتانسیل رشد بیشتر این رمزارز تاثیر بگذارد.
عرضه جهانی غذا، از عوامل تاثیرگذار بر قیمت بیت کوین است که به راحتی نادیده گرفته میشود. از ابتدای شیوع کرونا، دولتها در سرتاسر جهان فعالیت بنادر و فرودگاههای خود را محدود کردند و عملا گلوگاههای انتقال مواد غذایی با اختلال جدی مواجه شد. این اختلال در زنجیره کالاها ممکن است سالها به طول بینجامد تا به حالت اولیه خود برگردد. با این حال، این موضوع دلیل اصلی محدود کننده رشد قیمت بیت کوین نیست.
رشد ۲۰ درصدی نرخ تسلط قیمت بیت کوین از ابتدای ۲۰۲۲
دادههای تازه نشان میدهد که نرخ تسلط بیت کوین بار دیگر به ۴۶ درصد رسیده است. این نرخ آخرین بار در اکتبر ۲۰۲۱ (مهر ۱۴۰۰) و زمانی که قیمت بیت کوین در محدوده ۶۰,۰۰۰ دلار قرار داشت، به این محدوده رسیده بود. با این حال، اکنون در حالی این اتفاق رخ داده که در نمودار هفتگی بزرگترین ارز دیجیتال بازار، ۹ کندل قرمز پشتسرهم ثبت شده است.
به گزارش کریپتو اسلیت، نرخ تسلط بیت کوین شاخصی برای بررسی سهم این ارز دیجیتال از کل بازار ارزهای دیجیتال است. تا مارس ۲۰۱۷ (اسفند ۹۵) و قبل از داغشدن بازار عرضه اولیه ارزهای دیجیتال (ICOها)، بیت کوین رقبای کمی داشت و نرخ تسلط آن بیش از ۹۵ درصد بود. سپس، در بازار صعودی سال ۲۰۱۷، نرخ تسلط ۹۵ درصدی این ارز دیجیتال از بین رفت و تا ژانویه ۲۰۱۸ (دی ۹۶) به کف ۳۵ درصد رسید.
سقوط نرخ تسلط بیت کوین به ۳۵ درصد مستقیماً با رشد قیمت اتریوم ارتباط داشت و در حالی رخ داد که ۳۰ روز قبل از آن، یعنی در اواخر سال ۲۰۱۷، قیمت بیت کوین به اوج جدیدی رسیده بود. سپس، تا سپتامبر ۲۰۱۹ (شهریور ۹۸) و با رسیدن قیمت بیت کوین به کف، نرخ تسلط این ارز دیجیتال دوباره رشد کرد و به ۷۳ درصد رسید. در این زمان قیمت اتریوم هم با سقوطی ۸۷ درصدی تا ۱۷۱ دلار کاهش یافته بود.
این در حالی است که قیمت بیت کوین از ژانویه ۲۰۱۸ (دی ۹۶) تا سپتامبر ۲۰۱۹ (شهریور ۹۸) تنها ۲۰ درصد کاهش یافت. حال سؤال این است که تسلط بیت کوین همانند چرخههای هاوینگ قبلی باید در سال ۲۰۲۲ هم افزایش یابد؟ علاوه بر این، این امر چه تأثیری بر دیگر بخشهای بازار ارزهای دیجیتال میگذارد؟
قیمت اتریوم در مقایسه با بیت کوین به پایینترین حد سالانه خود رسیده است. یکی از عوامل مؤثر بر کاهش قیمت این ارز دیجیتال مسائل و نگرانیهای مربوط به بیکن چین اتریوم (Beacon Chain)، شبکه مبتنی بر اثبات سهام اتریوم بوده که منجر به افزایش فشار فروش و کاهش قیمت این ارز دیجیتال شده است. گفتنی است اگر دیگر آلت کوینهای برتر بازار را با بیت کوین مقایسه کنیم، باز هم به روند مشابهی میرسیم.
در نمودار زیر عملکرد ارزهای دیجیتال کاردانو، بایننس کوین و اتریوم با هم ترکیب و با بیت کوین مقایسه شدهاند. اگر این روند نزولی و افزایش تسلط بیت کوین ادامه یابد، آلت کوینها پتانسیل این را دارند که در برابر بیت کوین سقوطی ۷۴ درصد را تجربه کنند.
ارزش بازار ارزهای دیجیتال در حال حاضر حدود ۱.۳ تریلیون دلار است و بیت کوین حدود ۶۰۰ میلیارد دلار از آن را تشکیل داده است. با فرض اینکه قیمت بیت کوین و ارزش بازار ارزهای دیجیتال در چند ماه آینده ثابت بماند، اگر نرخ تسلط بیت کوین به اندازه سال ۲۰۱۹ افزایش یابد، فقط ۳۵۰ میلیارد دلار برای بقیه ارزهای دیجیتال و بیش از ۱۹,۰۰۰ پروژه دیگر باقی خواهد ماند. تاریخ نشان داده است در چنین مواقعی که به آن زمستان ارزهای دیجیتال میگویند، پروژههای ضعیفتر از بین میروند و چرخه فعلی هم نمیتواند از این قاعده مستثنا باشد.
نرخ تسلط بیت کوین شاخص بسیار مهمی است که سرمایهگذاران باید به آن توجه کنند تا چشمانداز وسیعتری از قدرت ارزهای دیجیتال مختلف بازار به دست بیاورند. وقتی قیمت بیت کوین بالا میرود و همزمان با آن نرخ تسلط کاهش مییابد یا ثابت میماند، به این معنی است که دیگر بخشهای صنعت ارزهای دیجیتال در حال رشد هستند. با این حال، افزایش تسلط بیت کوین معمولاً نشاندهنده تضعیف صنعت ارزهای دیجیتال و البته نشانهای خوب برای طرفداران بزرگترین ارز دیجیتال بازار است.