قرعه کشی خودرو | ثبت نام خودرو
جنجال جدید برای قرعه کشی خودرو در سامانه جدید | ایرادات سامانه فروش یکپارچه خودرو تمامی ندارد
جدا از تمام مشکلاتی که در ابتدا برای سامانه تخصیص خودرو پیش آمد و اختلالاتی که در برخی روزهای اولیه ثبت نام روی داد و همچنین تاخیری که این سامانه در اعلام نتایج داشت؛ حالا به نظر می رسد مشکل جدید و جدی تری در این طرح نوپای وزارت صمت ایجاد شده است.
قرعه کشی خودرو به روش قدیمی انتقادهایی مکرر از رانت در پیشفروش و فروش فوری را به همراه داشت.تا اینکه برای قرعه کشی خودرو سازوکار جدیدی ایجاد شد.منوچهر منطقی، معاون وزارت صمت، اغلب قرعهکشی خودرو برای عرضه خودرو تا اواخر سال ۱۴۰۲، از بین میرود و ما به سمت بالا رفتن کیفیت و عقلانی شدن قیمت و نیازهای خودرویی مردم پیش خواهیم رفت.با توجه به آغاز گمانهزنیها درباره حذف قرعهکشی خودرو و طرحهای پیش فروش خودرو، وزارت صمت با صدور بیانیهای، موضوعات پیرامون راهاندازی سامانه یکپارچه فروش خودرو را تشریح کرد.در ادامه به آخرین جزییات از قرعه کشی خودرو می پردازیم.
اولین مرحله از فروش خودرو از طریق سامانه یکپارچه وزارت صمت به پایان رسید اما حواشی آن همچنان ادامه دارد. سامانه ای که از همان ابتدا بنا بود با تجمیع برنامه های فروش خودرو سازان در این سامانه به افزایش شفافیت و البته تعادل بازار خودرو کمک کند. آنگونه که مسئولان اعلام کرده بودند، قرار بود وزارت صمت و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان با در دست داشتن اطلاعات کامل این قرعه کشی ها نقش نظارتی خود را پررنگ تر کرده و تخصیص خودرو در کشور را عادلانه تر کنند. اما حواشی پیش آمده در اعلام نتایج مرحله نخست نه تنها منجر به شفافیت نشده که بر بدبینیها در خصوص نحوه تخصیص خودرو دامن زده است.
مشکل نوظهور تغییر نام برنده قطعی به نفر رزرو در هنگام تکمیل وجه به خصوص متقاضیان و برندگان محصولات گروه خودروسازی ایرانخودرو است. به این صورت که نام افرادی که پیش از این برنده اعلام شده بود در هنگام تکمیل وجه به عنوان نفر رزرو اعلام شده است و باید تا اتمام مهلت تکمیل وجه منتظر بماند که چنانچه شخصی از تکمیل وجه انصراف داد، جایگزین شود. مشکلی که چند نفر از مخاطبین اقتصادآنلاین نیز گزارش کرده اند و پیگیری های اقتصاد آنلاین از وزارت صمت نشان می دهد که مشکل پیش آمده نه از طرف سامانه بلکه از طرف خودروساز است و این وزارت خانه در حال پیگیری مشکل پیش آمده است و تا ساعات آینده نتیجه این پیگیری ها منتشر خواهد شد.
این سامانه از ابتدا هم برای نظارت بیشتر نهادهایی همچون سازمان حمایت راه اندازی شد و هرگز بنا نبود که قرعه کشی ها از روال همیشگی خارج شود و در نتیجه قرعه کشی ها به صورت تجمیعی توسط خودروسازان انجام شد. به همان روال سابق هم اعلام نفرات رزرو و برنده هم با نظارت وزارت صمت و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان توسط خودروسازان اعلام شد.
حالا با مشکل پیش آمده در اعلام نفرات رزرو و برنده که مشکل جدیدی هم نیست دو سوال اساسی مطرح است. اینکه چطور دو نهادی که مسئولیت نظارت بر این تخصیص ها را برعهده داشتند و اساس راه اندازی سامانه یکپارچه تخصیص خودرو را هم افزایش نظارت بیان کرده بودند متوجه چنین اشکال بزرگی نشده اند و هم اینکه خودروساز چگونه متوجه اعلام لیست رزرو به عنوان لیست برنده نشده است.
سید مهدی نیازی اظهار کرد: امسال یک اتفاق ویژه ای افتاد که شاید تجربه کاری ما چنین شرایطی را نشان نمیدهد؛ اتفاقات اقتصادی ناشی از جنگ روسیه و اوکراین قیمت جهانی اغلب کالاها افزایش یافت. ثبت سفارش کالاها نسبت به دی و بهمن افزایش یافتندکه نشان دهنده افزایش قیمت جهانی کالاهای مختلف اعم از مواد غذایی و محصولات پایه است.
معاون هماهنگی و امور کسب و کار وزیر صمت افزود: در کنار این موضوع نرخ ارز گمرکی از ۴۲۰۰ تومانی به ای تی اس تبدیل شد، دستمزدها افزایش یافت و یارانه ارز ۴۲۰۰ تومانی اصلاح شد که در نتیجه همه این مسائل قیمت کالاها در کشور افزایش یافت.
وی ادامه داد: از بهمن پارسال بستههای حمایت از تولید تدوین شد که بخش اعظمی در ستاد اقتصادی دولت تصویب شد که باید بخشی از آنها در هیأت وزیران هم تصویب شود و بخشی دیگر نیز نیاز به مجوز سران قوا دارد که مطرح شده و چند حکم خوب گرفتیم که یکی از آنها رفع مشکل انباشت بدهی مالیاتی واحدهای تولیدی است. طبق مصوبه سران قوا مدت زمان بدهی مالیاتی از ۳۶ ماه به ۶۰ ماه افزایش یافت. از این طریق میتوان به احیای واحدها نیز اقدام کرد.
معاون وزیر صمت در مورد ایرادات قرعه کشی خودرو، افزود: در برنامه کاری ما حذف قرعه کشی خودرو است که پیش نیاز آن تجمیع قرعه کشی بود. حذف قرعه کشی خودرو در دستور کار وزارت صمت است، اما ابهامات آن باید برطرف شود.