تیم اقتصادی احتمالی رئیسی
برای بسیاری از مردم تیم اقتصادی دولت جدید قابل توجه و دارای اهمیت ویژه ای است.
انتخابات ریاست جمهوری با تمام فراز و نشیب هایش به پایان رسید، مشارکت مردم برای تصمیم گیری آینده کشور به دست خودشان رقم خورد و سر انجام حجت السلام سید ابراهیم رئیسی با تعداد ۱۷ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۳۴۵ رای رئیس جمهور منتخب مردم ایران شد و تقریبا ۴۲ روز دیگر، دولت سیزدهم رسما کار خود را شروع میکند.
روزهای بعد و حتی قبل از انتخاب منتخب سیزدهم، هم حدس و گمان هایی از کابینه وی به میان می آمد. اما روز گذشته حجت الاسلام رئیسی رئیس جمهور منتخب این طور عنوان کرد که حدسیات و لیست های منتشر شده صحت ندارد و بهتر است رسانه ها از گمانه زنی ها خودداری کنند. اما با این وجود برای بسیاری از آحاد جامعه افراد حاضر در کابینه به ویژه تیم اقتصادی دولت ها مهم است.
کابینه فراجناحی در دولت سیزدهم محقق میشود؟
فارغ از مشخص شدن رئیس جمهور منتخب دولت سیزدهم، گمانه زنیهایی در فضای مجای به سرعت انتشار یافت که این مطالب حاوی فهرستی از افراد در کابینه پیشنهادی دولت جدید است؛ البته بسیاری معتقدند که کابینه ابراهیم رئیسی، ترکیبی از ۲ کابینه دولت نهم (احمدی نژاد) است و گزینههای مشترکی در این ۲ دولت دیده میشود. برخی معتقدند هیچ چهره اصلاحطلب، اعتدالی یا مستقلی در این گمانهزنیهای کابینهای دیده نمیشود و باید دید که آیا شعار کابینه فراجناحی محقق میشود یا نه؟
دولت سیزدهم مربوط به یک جریان و جناح خاصی نیست
البته حجت السلام سید ابراهیم رئیسی که دیروز در جمع خبرنگاران سخرانی داشت، گفت: ما در آستانه تشکیل یک دولت جدید، برنامه توسعه هفتم را با همکاری مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس، انشاءالله دنبال خواهیم کرد. دولت سیزدهم مربوط به یک جریان و جناح خاصی نیست. دولت و مدیران و همکاران با آن در سراسر کشور ،کسانی هستند که وطندوست هستند و دغدغه مردم و انقلاب را دارند و دغدغه آنها رفع مشکلات مردم و گرفتاریهای معیشت آنان است.
فرهاد رهبر یکی از نام های پیشنهادی برای ریاست سازمان برنامه و بودجه کشور
یکی از نامهای پیشنهادی که در فضای مجازی برای ریاست سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نفت و وزارت اقتصاد از آن نام برده اند، فرهاد رهبر است. فرهاد رهبر دارای دکترای اقتصاد از دانشگاه تهران است و به مدت ۵ سال در دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی، مدیرکل مرکز بررسیهای استراتژیک نهاد ریاستجمهوری بود.
همچنین در دولت هفتم نیز، معاون اقتصادی وزارت اطلاعات شد و البته در دولت احمدی نژاد، ریاست سازمان مدیریت و برنامهریزی را بر عهده گرفت که بعد از آن به مدت ۶ سال رئیس دانشگاه تهران بود در نهایت در سال ۹۳، با حکمی از علی طیبنیا، وزیر اقتصاد دولت یازدهم به عنوان عضو و نایب رئیس شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور منصوب شد.
او در چند سال گذشته مشاور اقتصادی و دبیر کارگروه اقتصادی آستان قدس رضوی بوده و در کابینه انتخاباتی رئیسی حضور داشت که این روابط، احتمال ورود او را به کابینه دولت جدید بیشتر میکند.
چند گزینه برای تصدی وزارت اقتصاد در دولت آینده
برای سکانداری وزارت اقتصاد دولت آینده نیز، برخی گمانه زنیهای دیگر مطرح شده که نامهایی از جمله شمسالدین حسینی و احمد امیرآبادی از مهمترین گزینههای بیان شده برای این وزراتخانه است.
نام سید رضا فاطمی امین برای چندین وزارتخانه تکرار شد
سید رضا فاطمی امین با سابقه اجرایی در صنایع مختلف از گزینه جدی برای سکانداری وزارت صمت است؛ البته نام او برای وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه هم پیشنهاد شده است. این مدیر با سابقه صنعتی، در کارنامه خود عضویت در هیئت عامل ایدرو، مجری طرح نوسازی خودروهای فرسوده، مشاور رئیس جمهور، مشاور وزیر صمت و مشاور قائم مقام آستان قدس رضوی را دارد.
همچنین نام مهرداد بذرپاش با کارنامه مدیرعاملی سایپا و رئیس فعلی دیوان محاسبات نیز برای این سمت مطرح شده است.
چه کسانی برای وزارت نفت و نیرو در دولت سیزدهم پیشنهاد شده اند؟
نام رستم قاسمی یکی از اسامی پر تکرار در لیست پیشنهادی دولت سیزدهم به عنوان وزیر نفت است. او در دولت احمدی نژاد به مدت ۲ سال یعنی از سال ۱۳۹۰، وزیر نفت بود.
دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی عمران آموزش راه دور از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است و فعالیت نظامی خود را از سال ۱۳۶۰ در سپاه پاسداران آغاز کرد که در طول جنگ ایران و عراق، از اعضای این نهاد بود. او از سال ۱۳۸۶ به مدت ۴ سال فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا را بر عهده داشت.
آیا فتاح دوباره وزیر نیرو میشود؟
یکی دیگر از نامهای پرتکرار در لیست کابینه پیشنهادی دولت سیزدهم، سید پرویز فتاح است. نام او به عنوان وزیر پیشنهادی نیرو و راه و شهر سازی در فضای مجازی ثبت شده است. او هماکنون رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی است و همچنین به عنوان یکی از اعضای هیئت امنا در کمیته امداد امام خمینی نیز فعالیت میکند.
فتاح دارای کارشناسی مهندسی عمران از دانشگاه صنعتی شریف و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. فعالیت سیاسی فتاح از جهاد سازندگی در آذربایجان غربی شروع شد و در سال ۱۳۵۹ در سپاه پاسداران فعالیت داشته؛ البته در دولت دهم عهده دار ریاست کمیته امام خمینی (ره) بوده است.
حجتالله عبدالملکی نیز در فضای مجازی به عنوان ریاست دبیر خانه مناطق ویژه اقتصادی، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد شده؛ او دکترای اقتصاد از دانشگاه اصفهان دارد و از سال ۱۳۹۴ تا اکنون دبیر شورای اقتصاد سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است.
به مدت ۶ سال معاون رئیس دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق علیه السلام از سال ۱۳۹۰ بود و در بازه زمانی ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۸ نیز سمت مشاور وزارت امور اقتصادی و دارایی را بر عهده داشته است.
سخن پایانی
با رویکردی که دولت سیزدهم مد نظر گرفته، انتظار میرود افرادی که بر کرسی مدیریت وزارتخانههای مختلف تکیه میزنند، واجد شرایط و کار بلد در آن حوزه باشند تا سبب بروز مشکلات عدیدهای که اکثراً در اثر ضعف اجرای مسئولیت به طور کامل ایجاد میشوند، نباشند.