جایگزین همتی کیست؟
رئیس دفتر رئیس جمهور، روز چهارشنبه ۹ تیرماه از انتخاب اکبر کمیجانی به عنوان رئیس کل بانک مرکزی خبر داد. اکبر کمیجانی اقتصاددان، مدیر ارشد بانکی و استاد تمام اقتصاد دانشگاه تهران است.
اکبر کمیجانی، استاد تمام دانشگاه تهران و قائم مقام سابق بانک مرکزی به عنوان رئیس کل این بانک منصوب شد.
رئیس دفتر رئیس جمهور، روز چهارشنبه _ ۹ تیرماه_ از انتخاب اکبر کمیجانی به عنوان رئیس کل بانک مرکزی خبر داد و گفت: بر اساس اساسنامه بانک مرکزی، این بانک نباید توسط سرپرست اداره شود و به همین دلیل رئیس کل بانک مرکزی انتخاب شد
در این گزارش به بیان سوابق و بیوگرافی اکبر کمیجانی پرداخته میشود.
اکبر کمیجانی متولد سال ۱۳۳۰ در شهرستان کمیجان از توابع استان مرکزی است، وی اقتصاددان، مدیر ارشد بانکی و استاد تمام اقتصاد دانشگاه تهران است.
بر اساس اطلاعات موجود کمیجانی تا مقطع متوسطه در شهرستان کمیجان تحصیل کرده و پس از اخذ مدرک دیپلم به عنوان دانشجوی دانشگاه تهران ادامه تحصیل داد، او پس از کسب مدرک کارشناسی، بورسیه تحصیلی از کشور آمریکا دریافت کرد و در نهایت در سال ۱۳۵۸ مدرک کارشناسی ارشد و در سال ۱۳۶۲ مدرک دکتری خود را در رشته اقتصاد با درجه عالی از دانشگاه ویسکانسین اخذ کرد.
پس از فراغت از تحصیل وی به ایران بازگشته و از سال ۱۳۶۳ در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران شروع به تدریس کرد، وی اکنون به عنوان چهرهای شاخص در حوزه اقتصاد پول و اقتصاد کلان شناخته میشود.
از جمله افرادی که در طی سالهای تدریس، شاگرد کمیجانی بودهاند میتوان به فرهاد دژپسند، علی طیب نیا، عبدالناصر همتی، فرهاد رهبر، الیاس نادران، محسن رنانی، محسن رضایی، غلامرضا تاجگردون، هادی حق شناس، تیمور رحمانی، محمدرضا منجذب، بهرام وهابی، عباس شاکری و یدالله دادگر اشاره کرد.
کمیجانی در دولت محمود احمدی نژاد به دلایلی از جمله تسلیم نشدن در برابر تصمیمات غیر علمی از بانک مرکزی خارج و به رغم بازنشستگی با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در در آبان ماه سال ۱۳۹۲ به عنوان قائم مقام بانک مرکزی منصوب شد. بسیاری از کارشناسان معتقدند کمیجانی یکی از صاحب نظران اصلی تیم اقتصادی دولت در ثبات اقتصادی کشور بین سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ بوده است.
از جمله اقدامات وی میتوان به قانون جدید چک و حذف چهار صفر از پول ملی برای احترام به عرف جامعه اشاره کرد. کمیجانی در سالهای اخیر نظام رتبهبندی و اعتبارسنجی کشور را نیز ساماندهی کرده است.
گفته میشود کمیجانی مخالف کاهش دستوری نرخ سود بانکی بوده است، یکی از گزارشهای مهمی که توسط او ارائه شده گزارش آمار کسری حساب سرمایه تراز پرداختهای کشور در تابستان ۱۳۸۵ بوده است که بر اساس آن در سال ۱۳۸۴ خالص حساب سرمایه کشور کسری معادل ۴۱۲ میلیون دلار داشت.
در سال ۱۳۸۴، نشان دانش درجه سه از طرف سید محمد خاتمی به کمیجانی اعطا شده و آنطور که معاون پژوهشی و فناوری پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در آذر ماه ۱۳۹۵، به عنوان پژوهشگر برتر علوم انسانی کشور معرفی شد.
سوابق اجرایی:
عضو هیأت مدیره بانک خاورمیانه - از آبان ۱۳۹۱ تا شهریور ۱۳۹۲
معاون اقتصادی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران - از خرداد ۱۳۷۷ تا آبان ۱۳۸۶
معاون پژوهشی دانشکده اقتصاد - ازآبان ۱۳۸۶
عضو شورای بررسیهای اقتصادی ریاست جمهوری اسلامی ایران (آیت الله هاشمی رفسنجانی )۷۶-۱۳۷۴
مشاور اقتصادی معاونت امور اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی- ۱۳۷۶-۱۳۶۹
عضو هیأت ممیزه دانشگاه تهران- ۱۳۷۷-۱۳۷۴
عضو شورای آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده اقتصاد- از ۱۳۷۴
عضو شورای پژوهشی دانشگاه تهران- ازآبان ۱۳۸۶
سوابق تحصیلی:
دکتری اقتصاد ۱۹۸۴- دانشگاه ویسکانسین – میلواکی (آمریکا)
تخصص: "اقتصاد پولی"، "اقتصاد کلان"، "اقتصاد بین الملل"
کارشناسی ارشد ۱۹۷۹ – دانشگاه ویسکانسین – میلواکی (آمریکا) تخصص: "اقتصاد پولی"
کارشناسی – تعاون – دانشگاه تهران
سوابق آموزشی:
دروس تدریس شده درمقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری:
اقتصاد خرد (کارشناسی)
اقتصاد کلان (کارشناسی)
اقتصاد پول (کارشناسی ارشد)
اقتصاد کلان ۱ و ۲ (کارشناسی ارشد)
اقتصاد کلان پیشرفته ۱ و ۲ (دکتری)
سوابق پژوهشی:
تعداد ۱۵۰ مقاله چاپ شده در مجلات علمی – پژوهشی
ارائه تعداد ۴۰ مقاله درهمایش ها و کنفرانسهای داخلی و خارجی
انجام ۳۰ پروژه تحقیقاتی در مباحث اقتصاد کلان
تألیف ۱۵ کتاب برآمده از پروژههای تحقیقاتی
ترجمه ۳ کتاب در زمینههای اقتصاد خرد و اقتصاد کلان
راهنمایی بیش از ۱۲۰ پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری در دانشگاههای تهران، تربیت مدرس، مفید (قم)، امام صادق (ع)، دانشگاه آزاد اسلامی – واحد علوم تحقیقات تهران
سردبیر مجله علمی – پژوهشی نامه اقتصادی دانشگاه مفید (فصلنامه مطالعات و سیاستهای اقتصادی) ازسال ۱۳۷۶ تاکنون