رتبه بندی معلمان | رتبه بندی فرهنگیان
بررسی خلاقیت و نوآوری علمی در رتبه بندی معلمان
دستاوردها، خلاقیت و نوآوری علمی معلمان در رتبهبندی آنها تأثیرگذار است اما این پارامترها چگونه بررسی میشود؟
طرح رتبه بندی معلمان دغدغهای دیگر در حوزه آموزش و پرورش است که پس از گذشت حدود ۱۰ سال از تصویب آن اکنون تصویب لوایح آن در مجلس شورای اسلامی در دست بررسی است.طرح رتبه بندی معلمان از اقداماتی است که در وهله اول برای ارتقای کیفیت آموزشی و سپس در راستای بهبود وضعیت معیشت معلمان در نظر گرفته شده است.طرح رتبه بندی معلمان یکی از طرح های پر سرو صدای این روزها در مجلس است . زیرا با انجام طرح رتبه بندی معلمان حقوق معلمان افزایش چشمگیری خواهد داشت.در ادامه به آخرین اخبار از طرح رتبه بندی معلمان می پردازیم.
رتبهبندی معلمان وارد فاز اجرایی شد و سامانه رتبهبندی معلمان بهآدرس rtb.medu.ir فعال است و معلمان با توجه به زمانبندی اعلامشده باید اطلاعات خود را در سامانه رتبهبندی بهآدرس rtb.medu.ir بارگذاری کنند.
تمام معلمان که در حکم پرسنلی آنها از کلمات معادل «معلم، آموزگار، دبیر، هنرآموز، مربی امور تربیتی و...» استفاده شده، امکان ورود به سامانه و تکمیل فرمها را دارند.
نام کاربری سامانه، کد ملی و کلمه عبور به سامانه همان کلمه عبور سامانه پروفایل است.
مدارک و مستندات باید منتهی به 31 شهریور 1400 باشد و سامانه بهصورت خودکار تاریخهای پس از آن را نمیپذیرد.
تمام معلمانی که دسترسی به رایانه برای تکمیل فرمها ندارند، میتوانند از امکانات مدرسه محل خدمت خود استفاده کنند.
طبق آییننامه رتبهبندی معلمان، نیروهای فاقد کد شناسه استخدام مورد تایید سازمان اداری و استخدامی کشور، کارکنان مامور یا انتقالی به سایر دستگاههای اجرایی (با حفظ پست سازمانی یا بدون آن)، کارکنان مأمور به مدارس غیردولتی (به استثنای مدیران و معاونین که از آموزش و پرورش حقوق دریافت میکنند)، نیروهای مازاد یا در اختیار مدرسه، تمام افرادی که از بیش از یک صندوق حقوق دریافت میکنند، افرادی که در مرخصی بدون حقوق به سر میبرند، افراد انتقالی به دانشگاههای فرهنگیان و شهید رجایی و افراد مأمور به تحصیل مشمول رتبهبندی نیستند.
امتیاز زیر شایستگیها «زیرمجموعه شایستگیهای عمومی، تخصصی، حرفهای و تجربه» به صورت تجمیعی محاسبه میشود.
شایستگیهای عمومی معلمان در شاخصهای، ارتباط و تعامل موثر.مهارت تفکر و حل مسئله.خلاقیت و تحول خواهی به شیوه خوداظهاری بررسی میشود.
در بخش شایستگیهای تخصصی در عنوان پیشنهاد تولید و ساخت، دستاوردها، خلاقیت و نوآوری علمی معلمان با شاخصهای زیر بررسی میشود:
طراحی و تولید نرم افزارهای آموزشی، تربیتی و اداری.
ساخت ابزارها و تجهیزات آموزشی، تربیتی و اداری.
ساخت وسایل کمک آموزشی، تربیتی و کمک توانبخشی.
تولید محتوا در فضای مجازی، طراحی، تولید و تدوین بستههای یادگیری و درسنامه.
آشنایی با ابزارها، تجهیزات و تکنیکهای نوین.
برای کسب امتیاز کامل، سطح کیفی دستاورد از اهمیت به سزایی برخوردار است و ارزیاب این کیفیت را بررسی خواهد کرد.
پژوهشهای مرتبط با بهبود عملکرد معلم شاخصهای تألیف و تدوین کتب و مقالات مرتبط.
معلمان باید حداکثر 5 مورد از با کیفیت ترین پژوهشها از بین اقدام پژوهی، درس پژوهی و روایت پژوهی که دارای تأیدیه از مدرسه، منطقه، استان یا کشور است انتخاب و شماره نامه تأیدیه ثبت شود.
شیوه اعمال مدرک تحصیلی اخذ شده معلمان بدین شرح است: مدرک اعمال شده در حکم پرسنلی به صورت سیستمی ثبت شده و نیازی به بارگزاری مجدد نیست.
در صورت دارا بودن مدرک تحصیلی بالاتر از مدرک اعمال شده در حکم پرسنلی قبل از تاریخ 31 شهریور 1400 تصویر و اطلاعات آن بارگزاری شود.
در صورت دارا بودن مدرک دکترا، امتیاز اخذ مدرک از دانشسرا، مراکز تربیت معلم، دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی منظور نخواهد شد.
علی نیکزاد نایب رئیس مجلس، آئین نامه رتبهبندی معلمان را مغایر با مصوبه مجلس دانسته و گفته: هیئت تطبیق مصوبات با قوانین مجلس، حذف معلمان طرح مهرآفرین را از قانون رتبه بندی مغایر با مصوبه مجلس دانسته است. بنابراین دولت باید در تدوین آئین نامهها کلیات ذینفعان و قوانین را در نظر بگیرد.
نایب رئیس مجلس از رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس خواسته، موضوع مذکور را پیگیری کند.
مهدی محمدیان (فعال فرهنگی) در خصوص تناقض برخی از بندهای آییننامه با قانون مجلس میگوید: طبق ماده ۴ قانون رتبهبندی، رتبهبندی برای کلیه معلمان است. این موضوعی است که بعد از تصویب قانون به صراحت از سوی نمایندگان مجلس مطرح شد و رئیس کمیسیون آموزش هم اعلام کرد که حداقل حقوق معلمان به چیزی حدود ۷میلیون و ۲۰۰هزار تومان میرسد.
به گفتهی محمدیان؛ با وجود این صراحت در قانون و گفتارِ نمایندگان در خصوص مشمولیتِ همهی معلمان در قانون رتبهبندی، در آیین نامه چنین چیزی مطرح نشده است.
وی در توضیح بیشتر میگوید: در آییننامه وزارت آموزش و پرورش، برای پایینترین سطح رتبهها تا نسخه شماره ۲۵ از واژهی «حداقل» استفاده شده بود. یعنی مثلا گفته شده بود آموزشیار معلم باید «حداقل» فلان امتیاز را داشته باشد. ما بارها اعتراض کردیم که این در تضاد با ماده ۴ قانون است. به دنبال این اعتراضات وزارت در نسخه ۲۶ واژهی «حداقل» را حذف کرد و به جای آن از واژهی «تا» استفاده کرد. اما متاسفانه در هیات دولت دوباره واژهی حداقل در آیین نامه گنجانده شد که با این اوصاف بخشی از همکاران ما از شمولیت قانون خارج میشوند.
این فعال فرهنگی میگوید: در جدولی که در آییننامه قرار دارد، برای آموزشیار معلم شایستگیهایی ذکر شده که اگر معلم آن شایستگیها را نداشته باشد نمیتواند رتبه کسب کند. اما همانطور که گفتم طبق ماده ۴ همه باید بتوانند رتبه یک را کسب کنند. اینکه برای پایینترین رتبه شرط امتیاز گذاشته میشود خلاف قانون است.