حق مسکن کارگران
خبر خوش برای رئیسی برای کارگران | افزایش حق مسکن کارگران اجرایی شد؟
براساس ایرادی که مجلس به مصوبات اخیر دولت گرفته است، حق مسکن کارگرانی که مشمول قانون کار هستند، باید یکصد هزار تومان دیگر افزایش یابد. پیگیریهای تجارتنیوز از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان میدهد که به احتمال زیاد مصوبه افزایش حق مسکن کارگران از مهر اصلاح و برای اجرا ابلاغ میشود.
در 17 خرداد سال 1399 با تصویب شورای عالی کار حق مسکن کارگران با اضافه شدن 5 درصد به حداقل حقوق کارگران و اهدای 200 هزار تومان تصویب شد. امسال حق مسکن کارگران افزایش چشمگیری داشته است. با این حال حق مسکن کارگران مبلغ ناچیزی برای کمک هزینه مسکن به شمار می آید. امسال مبلغ حق مسکن کارگران در شورای عالی کار ۶۵۰ هزار تومان تصویب شد. در ادامه به جزئیات حق مسکن کارگران میپردازیم.
پیگیریهای تجارتنیوز از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان میدهد که به احتمال زیاد مصوبه افزایش حق مسکن کارگران از مهر اصلاح و برای اجرا ابلاغ میشود.
مصوبه افزایش حق مسکن کارگری یکی از مصوبات دولت بود که تابستان امسال از سوی مجلس شورای اسلامی باطل اعلام شد. علت این ابطال، دستکاری در مبلغی بود که پیش از این در شورای عالی کار به عنوان این قسمت از مزایای مزدی تعیین شده بود.
برابر مصوبه سال ۱۴۰۱ شورای عالی کار، حق مسکن کارگری ماهانه ۶۵۰ هزار تومان است و بخشی از حقوق و دستمزد کارگران محسوب میشود. اعمال این مبلغ به مصوبه هیات دولت نیازمند است. در بهار امسال هیات دولت با دست بردن در این مصوبه، مبلغ آن را ۵۵۰ هزار تومان اعلام کرد.
نتیجه این تغییر، شکایت گروهی از کارگران در دیوان عدالت اداری بود. به موازات این اتفاق، هیات تطبیق مقررات مجلس شورای اسلامی نیز این مصوبه را باطل اعلام کرد.
در همین رابطه علیحسین رعیتیفرد، معاون تنظیم روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تجارتنیوز گفت: موضوع افزایش حق مسکن کارگری مطابق آنچه که پیش از این در شورای عالی کار تصویب شده بود، هم اکنون در دستور کار است. به احتمال زیاد این افزایش از مهر عملیاتی میشود.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سه ماه گذشته توسط سرپرست اداره شده است. به باور صاحبنظران، مسکوت ماندن اصلاح مصوبه مورد نظر میتواند ناشی از این موضوع باشد. به ویژه آنکه این وزارتخانه در همین مدت بابت افزایش حقوق درگیر مذاکره با بازنشستگان تامین اجتماعی هم بوده است.
با این حال معاون تنظیم روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دلیل این تاخیر را ناشی از تغییرات مدیریتی این وزارتخانه نمیداند. او تاکید دارد این مساله از ابتدا مسیر خود را طی کرده است.
در صورت ابلاغ افزایش حق مسکن کارگری، در ماههای باقی مانده از سال ۱۴۰۱، مبلغ یکصد هزار تومان به دستمزد کارگران مشمول قانون کار اضافه میشود.
از سوی دیگر چون مبنای اجرای این مصوبه ابتدای سال ۱۴۰۱ است، مابهالتفاوت این افزایش به ماههای سپری شده نیز تعلق میگیرد. این بدان معنی است که هر کارگر مشمول قانون کار، بابت شش ماه نخست سال جاری، مبلغ ششصد هزار تومان را به عنوان مابهالتفاوت افزایش حق مسکن از کارفرمای خود طلبکار میشود.
علی اصلانی اظهار کرد: حق مسکن ۶۵۰ هزار تومانی، مصوبه قانونی شورای عالی کار است که بلاتکلیف مانده و قطعا باید ابلاغ رسمی صورت بگیرد تا بتوان آن را اجرایی کرد.
عضو کانون عالی شوراهای اسلامی کار ابراز امیدواری کرد: مصوبه افزایش حق مسکن کارگران این هفته در هیات وزیران به نتیجه برسد و از طریق وزارت کار ابلاغ شود تا کارگران بتوانند مبلغ آن را با حقوق شهریورماه دریافت کنند.
وی گفت: مبلغ کمک هزینه مسکن، رقم زیادی نیست و بسیاری از کارگران به همین مبلغ کم هم امید بستهاند تا بخشی از هزینههای زندگی خود را با آن جبران کنند.
عضو کانون عالی شوراهای اسلامی کار ادامه داد: مصوبه حق مسکن کارگران مثل مصوبه افزایش مستمری بازنشستگان به سرانجام میرسد و به زودی ابلاغ میشود، منتها باید فرایند قانونی آن برای ابلاغ طی شود که انتظار داریم این هفته به نتیجه برسد و از شهریورماه به اجرا درآید.
به گفته اصلانی، حق مسکن بخشی از دستمزد کارگران به شمار میرود که در شورای عالی کار روی مبلغ آن چانهزنی بسیاری صورت میگیرد.
وی درباره اجرای مصوبه حق مسکن از سوی کارفرمایان و توقف آن به دلیل ابطال مصوبه توسط مجلس نیز تاکید کرد: متاسفانه این مساله بسیاری از کارگران را آزار داده است. بخشی از بنگاهها هنوز بخشنامه جدید حق مسکن را اجرا نکردهاند ولی برخی کارفرمایان مبلغ مصوب را به کارگران پرداختهاند و اکنون با توقف پرداخت و ابطال آن دچار مشکل شدند، چون کارخانهای که فرضا ۲۰ هزار نیرو دارد و مصوبه جدید را اجرا کرده است، مالیاتش به مشکل برمیخورد و باید مجددا توسط حسابرسان تامین اجتماعی مورد حسابرسی قرار گیرد و اعداد و ارقام و احکام آن اصلاح شود تا مابهالتفاوت مبلغ را به کارگرانش پرداخت کند.
اصلانی در پایان ابراز امیدواری کرد: با توجه به شرایط تورمی و هزینههای زندگی کارگران، مصوبه حق مسکن شورای عالی کار هرچه سریعتر به وزارت کار برگردد و در شهریورماه ابلاغ آن را شاهد باشیم.
مبلغ حق مسکن در شورای عالی کار ۶۵۰ هزار تومان تصویب شد و طبق روال هر ساله بایدد به تصویب هیات وزیران می رسید و پس از آن از اول فروردین ماه به کارگران پرداخت می شد.
رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی با بیان اینکه تا این لحظه ابلاغ رسمی در خصوص تایید مصوبه ۶۵۰ هزار تومانی حق مسکن کارگران به تشکلهای کارگری صورت نگرفته است، گفت: در صورت نیاز به اصلاح و اصرار بر کاهش مبلغ حق مسکن، مصوبه باید مجددا به شورای عالی کار برگردد تا روال قانونی خود را طی کند.
فتح الله بیات، اظهار کرد: مبلغ حق مسکن در شورای عالی کار ۶۵۰ هزار تومان تصویب شد و طبق روال هر ساله بایدد به تصویب هیات وزیران می رسید و پس از آن از اول فروردین ماه به کارگران پرداخت می شد. امسال مصوبه به هیات وزیران رفت و پس از چند ماه چشم انتظاری کارگران به جای تصویب، ۱۰۰ هزار تومان از آن کسر شد و به ۵۵۰ هزار تومان کاهش یافت.
وی ادامه داد: به دنبال ابلاغ مصوبه تغییر یافته، مجلس آن را ابطال کرد و بازگشت مصوبه به مبلغ ۶۵۰ هزار تومان شورای عالی کار را مدنظر قرار داد ولی متاسفانه تا این لحظه هیچ چیزی مبنی بر تایید مصوبه یا اصلاح آن به شورای عالی کار یا تشکلهای رسمی کارگری اعلام نشده و دولت باید رسما ابلاغ کند که مصوبه حق مسکن ۶۵۰ هزار تومانی را تایید کرده یا بر اصلاح آن پافشاری دارد.
این مقام مسئول کارگری متذکر شد: امسال با دو بحث در حوزه کارگران و بازنشستگان روبه رو بودیم، یکی حق مسکن کارگران مشمول قانون کار و یکی افزایش سایر سطوح بازنشستگان تامین اجتماعی که همچنان به نتیجه نرسیده است لذا از وزارت کار و سازمان تامین اجتماعی تقاضا داریم با توجه به اینکه مصوبه خارج از چارچوب قانونی نبوده است مطالبات کارگران و بازنشستگان در این شرایط اقتصادی را پرداخت کنند.
بیات ابلاغ رسمی و هرچه سریعتر مصوبه حق مسکن کارگران را خواستار شد و افزود: افزایش حقوق ها سالی یکبار مصوب می شود در حالی که طی یکسال با تغییر چندباره قیمت کالاهای مصرفی روبه رو هستیم لذا شایسته نیست در شرایطی که با کاهش قدرت خرید طبقات محروم مواجهیم، موضوع حق مسکن کارگران و افزایش حقوق بازنشستگان بلاتکلیف بماند.
وی گفت: تا این لحظه تشکل های کارگری و شوراهای اسلامی کار از این مساله که مصوبه حق مسکن بعد از ابطال توسط مجلس در چه وضعیتی است اطلاعی ندارند و مشخص نیست که مصوبه تایید شده یا نظر دولت اصلاح مجدد آن است ولی در صورت نیاز به اصلاح دولت باید مصوبه را به شورای عالی کار برگرداند تا روال قانونی خود را طی کند.
رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی افزود: نظر تشکل های کارگری این است که با توجه به آنکه مصوبه حق مسکن ۶۵۰ هزار تومانی حاصل تصمیم و توافق سه جانبه نمایندگان کارگر و کارفرما و دولت در شورای عالی کار بوده باید به مصوبه احترام گذاشت و سر تعهد باقی ماند ولی اگر نیاز به کاهش رقم حق مسکن باشد باید مجددا به شورای عالی کار برگردد تا شرکای اجتماعی در جریان امر قرار گیرند که تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده است.