بیمه تامین اجتماعی
خبر مهم برای بیمه شدگان تامین اجتماعی | شرایط انتقال حقوق ماد بعد از فوت در بیمه تامین اجتماعی
درصورتیکه مادر، کارگر تحت شمول قانون تامین اجتماعی یا کارمند مشمول قانون استخدام کشوری باشد، بحث تعیین تکلیف حقوق مادر بعد از فوت نیز از جمله مسائل مهم مرتبط با فوت وی است.
بیمه تامین اجتماعی سازمان تامین اجتماعی به منظور ایجاد رفاه و حمایت از حقوق کلیه کارکنان کارخانه ها، اداره ها و سازمان ها و دیگر محیط های کاری به وجود آمد. بیمه تامین اجتماعی بیشتر برای دهک های متوسط و پایین در نظر گرفته می شود. بیمه تامین اجتماعی کمک زیادی در تامین برخی نیاز های اولیه ی افراد می کند. در حال حاضر، طبق قانون بیمه تامین اجتماعی و بیمه نامه برای تمامی افراد شاغل، اجباری است. می توان گفت که سازمان و بیمه تامین اجتماعی، مهم ترین رکن صنعت بیمه در کشور است.
قانون تامین اجتماعی بین حالتی که بیمه شده متوفی مرد بوده یا زن، قائل به تفکیک شده است. بنابراین، در این قانون شرایط استفاده از بیمه تامین اجتماعی و مستمری مادر فوت شده و پدر فوت شده و افرادی که حق استفاده از بیمه و مستمری آنها را دارند، کمی متفاوت از یکدیگر است.
مطابق ماده ۸۲ این قانون، حقوق مادر بعد از فوت، به افراد زیر میرسد:
شوهر دائمی
فرزندان
پدر و مادر مادر فوت شده
قانون استخدام کشوری
قانون استخدام کشوری، علاوه بر اینکه در شرایط دریافت مستمری مادر فوت شده، دارای تفاوتهایی با قانون تامین اجتماعی بوده، از حیث افرادی که حق دریافت حقوق مادر بعد از فوت را داشته نیز کمی متفاوت از قانون تامین اجتماعی است. بر اساس ماده ۸۶ این قانون، افراد زیر از حقوق مادر بعد از فوت بهرهمند میگردند:
شوهر دائمی
فرزندان
پدر و مادر مادر فوت شده
نوادگانی که پدر و مادر آنها فوت شده و در کفالت متوفی هستند.
شرایط انتقال حقوق مادر بعد از فوت به پسر
تا پیش از تصویب قانون حمایت خانواده، شرایط انتقال حقوق مادر بعد از فوت به پسر وی، در قانون تامین اجتماعی و قانون استخدام کشوری، دارای تفاوتهای زیادی بود. اما از سال ۱۳۹۱ و با تصویب قانون حمایت خانواده جدید، این شرایط برای بازماندگان مشمولین تامین اجتماعی و خدمات کشوری، یکسان شده که به شرح زیر است:
فرزند پسر، تا ۲۰سالگی، از مستمری مادر برخوردار میگردد و بعد از آن، در صورت اشتغال به تحصیل در دانشگاه یا معلول از کار افتاده بودن، حق بهرهمندی از حقوق مادر خود را خواهد داشت.
انتقال حقوق بازنشستگی به فرزند، برای فرزندان دختر، به شرط عدم ازدواج و عدم اشتغال، بدون محدودیت سنی، امکانپذیر است. برای فرزندان پسر، تا سن ۲۰سالگی، قابل انجام است.
بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی برای مشاهده سوابق بیمه خود میتوانند از طریق «سامانه تامین اجتماعی و با استفاده از کد ملی» یا از طریق «موبایل و با شمارهگیری کد #۱۴۲۰*۴*»، اقدام کنند.
برای آنکه بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی اطمینان حاصل کنند که کارفرمایان به صورت منظم سهم خود را از حق بیمه میپردازند، لازم است که سوابق بیمه خود را بررسی کنند.
به همین منظور بیمهشدگان سازمان تامین اجتماعی میتوانند به دو روش، سوابق بیمه ای خود را استعلام کرده و ببینند «چند سال سابقه بیمه دارند».
برای مشاهده سوابق بیمه، از این دو روش میتوان اقدام کرد:
1: از طریق سامانه تامین اجتماعی
2: از طریق موبایل و با ارسال پیامک
1: نحوه مشاهده سوابق بیمه از سامانه تامین اجتماعی با استفاده از کد ملی
بیمه شدگان برای مشاهده سوابق بیمه ای خود ابتدا باید در سامانه تامین اجتماعی ثبت نام کرده باشند.
نحوه ثبت نام در سامانه تامین اجتماعی را میتوانید از اینجا مشاهده کنید.
پس از ثبت نام در سامانه تامین اجتماعی برای مشاهده سوابق بیمه اقدامات زیر را انجام دهید:
1: برای ورود به صفحه استعلام و مشاهده سوابق بیمه، ابتدا وارد سایت تامین اجتماعی به آدرس eservices.tamin.ir شوید. سپس گزینه ورود به سامانه را انتخاب کنید.
2: با ورود به این صفحه باید کد ملی و گذرواژه خود را وارد کنید.
3: بعد از وارد کردن کد ملی و گذرواژه، وارد صفحه کاربری خود می شوید و برای دسترسی به سوابق بیمه باید مطابق تصویر زیر از بخش بیمهشدگان- خدمات سابقه، گزینه «کلیه سوابق» را انتخاب کنید.
در این صفحه میتوانید سوابق بیمه ای خود را مشاهده کنید.
نحوه مشاهده ریز دستمزد و سوابق
در سامانه تامین اجتماعی علاوه بر مشاهده سوابق بیمه، مشاهده ریز دستمزد نیز امکانپذیر است.
برای مشاهده ریز دستمزد نیز میتوانید از طریق زیر اقدام کنید:
1: با برگشت به مرحله اول، از منوی بیمهشدگان- خدمات سابقه، گزینه «سوابق و ریز دستمزد بعد از سال 86» را انتخاب کنید.
با انتخاب گزینه سوابق و ریز دستمزد بعد از سال 86 صفحه زیر برایتان باز میشود که میتوانید اطلاعات مربوط به دستمزد خود را مشاهده کنید.
مشاهده سوابق تلفیقی
یکی دیگر از امکانات ایجاد شده در سامانه تامین اجتماعی ، مشاهده سوابق تلفیقی است.
سوابق تلفیقی شامل سوابق بیمه ای شما به «روز، سال و ماه» است.
برای مشاهده سوابق تلفیقی نیز میتوانید از طریق منوی بیمهشدگان- خدمات سابقه، گزینه «سوابق تلفیقی» را انتخاب کنید.
با انتخاب گزینه سوابق تلفیقی صفحه زیر برایتان باز میشود. همان طور که میبینید در این صفحه میتوانید مدت زمانی که بیمه برایتان رد شده است را به تفکیک سال و ماه و روز مشاهده کنید.
اعتراض به سوابق ناموجود:
سامانه تامین اجتماعی امکانی را در سایت در نظر گرفته که بیمهشدگان میتوانند در صورت مشاهده نقایص در سوابق بیمه خود، به صورت غیرحضوری اعتراض خود را به شعبههای بیمه ارسال کنند. برای انجام این کار میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
1: در صورتی که اطلاعات مربوط به سوابق شما، ناقص یا اشتباه است از بخش بیمهشدگان- خدمات سابقه، گزینه «اعتراض به سوابق ناموجود» را انتخاب کنید.
2: در صفحه اعتراض به سوابق ناموجود میتوانید در بخش توضیحات، اعتراض خود در ارتباط با سابقه بیمه را ثبت کنید. با انجام این کار اعتراض شما به شعبه مربوطه ارسال میشود و شعبه در اولین فرصت به اعتراض شما رسیدگی خواهد کرد.
2: مشاهده سوابق بیمه از طریق موبایل
در صورتی که بخواهید آخرین سابقه بیمه خود را بدون نیاز به اینترنت مشاهده کنید میتوانید از روش موبایل استفاده کنید.
در روش مشاهده سوابق بیمه از طریق موبایل با وارد کردن کد #1420*4* در گوشی موبایلتان، میتوانید سوابق بیمه خود را ببینید.
توجه داشته باشید؛ قبل از شمارهگیری کد USSD برای مشاهده سوابق بیمه، لازم است حتما در سامانه بیمه تامین اجتماعی ثبتنام کنید.
توضیحات لازم جهت ثبت نام در سامانه تامین اجتماعی را میتوانید از اینجا ببینید.
برای مشاهده سوابق بیمه از طریق موبایل اقدامات زیر را انجام دهید:
1: کد #1420*4* را شماره گیری نمایید. (این کد برای تمام اپراتورها فعال است).
برای مشاهده سابقه بیمه، عدد 2 (استعلامها) را شمارهگیری کنید.
2: در ادامه با انتخاب گزینۀ استعلام، با منوی جدیدی روبرو میشوید که برای اطلاع از آخرین سابقه، باید گزینه 1 (آخرین سابقه) را انتخاب کنید.
3: با انتخاب گزینه آخرین سابقه، در کادری که نمایش داده میشود، کد ملی خودتان را وارد کنید.
4: در صورتی که در سامانه تامین اجتماعی کد ملی شما ثبت شده باشد، آخرین سابقه بیمه خود را مشاهده خواهید کرد.
تفاوت روش مشاهده سوابق بیمه از طریق سامانه و موبایل
مشاهده سوابق بیمه توسط سامانه تامین اجتماعی، این امکان را به شما میدهد که بتوانید تمام سوابق بیمهای خود را که مربوط به ماهها و سالهای گذشته است، مشاهده کنید اما در روش مشاهده سوابق بیمه از طریق موبایل فقط آخرین سابقه بیمهای خود که احتمالا مربوط به ماه گذشته است را می توانید ببیند.
مدت زمانِ حق بیمه پرداختی بیمه شدگان به هریک از شعب سازمان تامین اجتماعی، «مقدار سابقه بیمه تامین اجتماعی» هر شخص بیمهگزار محسوب میشود.
لذا حق بیمهای که تمامی بیمه شدگان به سازمان تامین اجتماعی پرداخت میکنند به عنوان سابقه بیمه در سامانه سوابق بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی ثبت خواهد شد.