بیمه تامین اجتماعی | سوابق بیمه تامین اجتماعی
خبر مهم برای کسانی که بیمه تامین اجتماعی هستند| حقوق مادر بعد از فوت به چه کسانی می رسد؟
هر ساله افراد زیادی بازنشسته میشوند. سوالی که بسیار مطرح میشود آن است که بعد از فوت بازنشسته، مستمری وی به چه کسانی میرسد؟
بیمه تامین اجتماعی سازمان تامین اجتماعی به منظور ایجاد رفاه و حمایت از حقوق کلیه کارکنان کارخانه ها، اداره ها و سازمان ها و دیگر محیط های کاری به وجود آمد. بیمه تامین اجتماعی بیشتر برای دهک های متوسط و پایین در نظر گرفته می شود. بیمه تامین اجتماعی کمک زیادی در تامین برخی نیاز های اولیه ی افراد می کند. در حال حاضر، طبق قانون بیمه تامین اجتماعی و بیمه نامه برای تمامی افراد شاغل، اجباری است. می توان گفت که سازمان و بیمه تامین اجتماعی، مهم ترین رکن صنعت بیمه در کشور است.
همه افراد دوست دارند بدانند مستمری مادر بعد از فوت چه کسانی میرسد؛ بنابراین بعد از فوت یک فرد، از مهمترین سؤالاتی که مطرح میشود آن است که نحوه تقسیم اموال و حقوق مالی متوفی چگونه است. یکی از این حقوق مالی، حقوق بازنشستگی و مستمری متوفی است.
طبق قانون بازنشستگی کل کشور، حقوق متوفی بعد از فوت بازنشسته بر اساس وضعیت بین فرزندان متوفی تقسیم میشود. هرکدام از ورثه مقداری از این حقوق را دریافت میکنند. طبق قانون درصورتیکه فرزندان پسر متوفی بالای ۱۸ سال باشند و در حال تحصیل باشند، میتوانند از مستمری مادر بعد از فوت خود استفاده کنند؛ اما دختران حتی اگر بالای سن قانونی نیز باشند، بیکار باشند و حتی تحصیل نکنند و در خانه حضور داشته باشند، تا قبل از ازدواج میتوانند حقوق بازنشستگی والدین خود چه پدر چه مادر را دریافت کنند.
در توضیح مستمری مادر بعد از فوت باید گفت دراینخصوص ماده ۴۹ قانون حمایت از خانواده به این امر پرداخته است که معمولاً بعد از فوت والدین مستمری بین همسر و فرزندان تقسیم میگردد. علاوه این موارد درصورتیکه فردی بعد از فوت دارای چندین همسر باشد مستمری بهصورت تساوی بین زوجین تقسیم شده و در آن بر اساس قانون سهم هرکدام از فرزندان نیز مشخص میگردد.
دراینرابطه ماده ۴۹ قانون حمایت خانواده به این امر پرداخته است که معمولاً بعد از فوتکردن والدین، مستمری بین همسر و فرزندان تقسیم میشود. همچنین اگر فرد بعد از فوت دارای چند همسر باشد، مستمری بهتساوی بین زوجین تقسیم میشود سپس سهم فرزندان مشخص میشود.
علاوه بر این موارد درصورتیکه فردی به هر دلیلی دارای دختر یا دخترانی باشد و آنها دارای یک دختر تحت تکلف باشند، بعد از فوت مادر تمامی مستمری وی تا زمان ازدواج به دختران مطلقه در غیر این صورت به نوه داده میشود و اگر همزمان هم حقوق مادر و هم حقوق پدر وجود داشته باشد فرد میتواند هرکدام را که بیشتر است را دریافت نماید. اگر به مطالبی پیرامون طلاق علاقه دارید، به مطلب طلاق از طرف دختر باکره چه شرایطی دارد؟ مراجعه کنید.
نکته دیگر که باید ذکر کنیم آن است اگر فرد دارای دختر یا دخترانی باشد و دختران نیز خودشان دختر داشته باشند، بعد از فوت مادر، مستمری تا زمان ازدواج، به دختران مطلقه تعلق میگیرد در غیر این صورت به نوه داده میشود.
همچنین اگر پدر و مادر هر دو حقوق داشته باشند، فرد میتواند حقوقی که بیشتر است را دریافت کند. امکان دریافت دو حقوق همزمان وجود ندارد.
نکته مهم آن است که معمولاً قبل از اقدامی بعد از فوت متوفی باید انحصار وراثت صورت بگیرد و تکلیف وراث مشخص شود.
بیمهشدگان تأمیناجتماعی در صورت داشتن دو سال سابقه بیمهپردازی در هنگام ازدواج اول، هدیه نقدی ازدواج معادل یک ماه حقوق مبنای کسر حق بیمه را دریافت کرده و اگر زن و شوهر هر ۲ بیمهشده تأمیناجتماعی باشند، این هدیه بلاعوض به هر دو نفر پرداخت میشود.
طبق ماده ۸۵ قانون تأمیناجتماعی، کمک هزینه ازدواج به عنوان یکی از تعهدات سازمان تأمین اجتماعی به عنوان هدیه به بیمهشدگان اجباری واجد شرایط که برای بار اول تشکیل خانواده میدهند، پرداخت میشود.
بیمهشدگان برای دریافت کمک هزینه ازدواج لازم است شرایطی داشته باشند. یکی از شرایط مهم برای دریافت این کمک هزینه، وجود سابقه لازم است به نحوی که بیمهشده ظرف ۵ سال قبل از تاریخ ازدواج، حداقل به مدت ۷۲۰ روز سابقه کار داشته و حقبیمه این مدت از سوی کارفرما پرداخت شده باشد؛ از دیگر شرایط لازم برای دریافت کمک هزینه ازدواج سازمان تأمیناجتماعی این است که در تاریخ ازدواج، رابطه استخدامی بیمهشده با کارفرما قطع نشده باشد و ازدواج دائم بوده و در دفتر رسمی ازدواج ثبت شده باشد.
میزان کمک هزینه ازدواج برابر است با مجموع حقوق و مزایای مشمول کسر حق بیمه ظرف ۲ سال قبل از تاریخ ازدواج تقسیم بر ۲۴ همچنین در صورتی که مبلغ محاسبه شده کمتر از حداقل دستمزد تاریخ ازدواج باشد، مبلغ قابل پرداخت به حداقل دستمزد سال وقوع عقد افزایش مییابد.
در صورتی که زن و شوهر هر دو بیمه شده سازمان تامین اجتماعی و واجد شرایط باشند، پرداخت کمک هزینه ازدواج به هر دو نفر انجام میشود. همچنین بیمهشدگان تامیناجتماعی که سالهای قبل ازدواج کرده و در زمان ازدواج شرایط نامبرده را داشتهاند و کمک هزینه مذکور را دریافت نکردهاند، میتوانند برای دریافت آن اقدام کنند.
برای ارائه درخواست دریافت کمک هزینه ازدواج، نیازی به مراجعه حضوری به شعب تأمیناجتماعی نیست؛ این خدمت در سامانه غیرحضوری سازمان تأمیناجتماعی موجود و بیمهشدگان متقاضی میتوانند با ورود به این سامانه به آدرس: es.tamin.ir و مراجعه به منوی بیمهشدگان/ حمایتهای کوتاه مدت/ درخواست کمک هزینه ازدواج، صرفاً با ورود اطلاعات تاریخ عقد و کد ملی همسر، درخواست خود را برای دریافت این کمک هزینه ثبت کنند.
مطابق با گزارش مدیریت آمار، اطلاعات و محاسبات سازمان تأمین اجتماعی، تعداد درخواستهای بهرهمندی از هدیه ازدواج در سال ۱۴۰۰ نزدیک به یکصد هزار مورد بوده است که از این تعداد، فقط ۱۴۸۴ فقره درخواست بهصورت حضوری و حدود ۹۱ هزار و ۵۰۰ مورد درخواست به صورت غیرحضوری ارائه شده و براین اساس ۹۸ درصد در خواستها به صورت غیرحضوری و بدون مراجعه بیمهشده به شعب سازمان انجام شده است.
جمع مبالغ پرداختی در سال گذشته نیز از محل هدیه ازدواج، معادل ۳۲۲ میلیارد تومان بوده و بیشترین وکمترین مبالغ پرداخت شده در سال۱۴۰۰ بابت هدیه ازدواج به ترتیب مربوط به اداراتکل تامیناجتماعی غرب تهران بزرگ و خراسان شمالی بوده است.