حقوق بازنشستگان | افزایش حقوق بازنشستگان
خبر مهم برای بازنشستگان تامین اجتماعی | جزییات احکام جدید حقوق بازنشستگان
همچنان واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ادامه دارد.
حقوق بازنشستگان همواره از تبصرههای پرچالش در جریان بررسی لوایح بودجه بوده است.حقوق بازنشستگان برای سال 1401 ، با افزایش 10 درصدی 5 میلیون تومان تعیین شده است. بازنشستگان جدیدا خواستار رسیدگی بشتر به مسئله افزایش حقوق در لایحه بودجه هستند و برای همسان سازی حقوق بازنشستگان در چند ماه اخیر دست به اعتراض های متعددی زده اند.حال با افزایش حقوق بحث دریافت مالیات از حقوق بازنشستگان بر سر زبان ها افتاده است.در ادامه آخرین خبر از حقوق بازنشستگان را میخوانید.
از روز (بیست و هشتم فروردین) واریز بخش دوم حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی براساس حروف الفبا آغاز شده است.
براین اساس، حروف بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان، تا روز 31 فروردین براساس حروف الفبا واریز میشود. براساس اعلام سازمان، حقوق همکاران بازنشسته سازمان در آخرین روز فروردین واریز خواهد شد.
حقوق واریز شده به حساب بازنشستگان کارگری برابر با دریافتی اسفندماه است و این در حالیست که هنوز احکام حقوقی جدید صادر نشده است؛ همچنین تا این لحظه هنوز خبری از ابلاغیه افزایش حقوق مستمریبگیران نیست.
بازنشستگان نیروهای مسلح از عدم صدور احکام حقوقی جدید انتقاد کردند.
جمعی از بازنشستگان نیروهای مسلح در تماس با ایلنا، از تاخیر در صدور احکام حقوقی جدید انتقاد کردند.
این بازنشستگان میگویند: تا صبح روز (بیست و هشتم فروردین) هنوز احکام حقوقی بازنشستگان و مستمریبگیران لشگری در سامانه ساتا بارگذاری نشده است؛ فیش حقوقی نیز صادر و بارگذاری نشده است؛ در سامانه ساتا آخرین فیش و حکم حقوقی مربوط به اسفند سال گذشته است.
این بازنشستگان با بیان اینکه حقوق اسفند زودتر از معمول واریز شد و اکنون روزهاست که در انتظار واریز حقوق فروردین هستیم؛ میگویند: انتظار داشتیم تا قبل بیست و هشتم، حقوق فروردین ماه واریز شود؛ هنوز خبری از پرداخت حقوق نیست و مسئولان صندوق نیز در این باره هیچ توضیحی ندادهاند؛ این تاخیر مشکلاتی در زندگی بازنشستگان به خصوص حداقلبگیران به وجود آورده است.
سازمان تامین اجتماعی باید بداند بازنشستگان چارهای ندارند که مشغول به کار شوند وگرنه زندگیشان نمیچرخد، مسلم است که خود بازنشسته دوست ندارد در زمان بازنشستگی کار کند اما مجبور است؛ آیا مقامات سازمان راهی سراغ دارند که برای امرار معاش پیش پای این عزیزان بگذارند؟
«چند کیلو گوشت مرغ و گوشت چرخکرده و یک گونی برنج و چند کیلو روغن، نصف مستمری ماهانهی من است؛ چطور با ۹ میلیون تومان یک خانواده را بچرخانم؛ یک پسر دانشجو هم دارم که هم شهریه دانشگاه میدهد و هم خرجی میخواهد....» بازنشستهی معدن طزره (البرز شرقی) در استان سمنان است؛ هنوز شش ماه نشده که بازنشست شده اما خرجهای سنگین زندگی دست از سرش برنمیدارد.
بعد از سالها کار کردن در یک معدن ذغالسنگ که سختترین و پرآسیبترین کار دنیاست، فقط ۹ میلیون تومان حقوق بازنشستگی میگیرد؛ این حقوق ماهانه به گفتهی حمید، بازنشستهای که نمیداند چطور زندگی را تمشیت کند، برای نصف ماه هم کافی نیست:
«شهریه چند میلیون تومانی دانشگاه آزاد، خرجهای زندگی من و همسر و دختر دیگرم، خرجهای سنگین سفره و هزینههای دارو و درمان که روز به روز بیشتر میشود، حلاوت بازنشستگی را از ما گرفته است؛ آن سالها که در تونلهای زیرزمینی، ذغال سنگ استخراج میکردیم اما هزینههای زندگی اینقدر سنگین نبود، روزگار بهتری داشتیم؛ حالا قاعدتاً باید از بازنشستگی و دوران استراحت لذت ببرم، اما کدام آرامش، کدام استراحت؟!»
وقتی زندگیِ سختِ این روزها با مستمری بازنشستگی نمیچرخد، چارهای جز کار کردن در این دوران نیست؛ تنها چارهای که شاید ۹۰ درصد بازنشستگان کارگری برای گذران امور دارند، اشتغال مجدد در زمان بازنشستگی و مستمریبگیریست. حمید میگوید: «وقتی خود وزارت کار اعلام میکند خط فقر حدود ۱۵ میلیون تومان است، وقتی حداقل سبد معیشت ۱۸ میلیون تومان است، چطور من با ۹ میلیون تومان مستمری، یک خانوادهی چند نفره را اداره کنم؛ از یک طرف، مستمریها را به اندازهی خط فقر زیاد نمیکنند تا زندگی بازنشستگان بچرخد و از سوی دیگر، قانون و بخشنامه میدهند که اشتغال بازنشستگان ممنوع است؛ خب یک سوال ساده، ما چه کنیم؟!»
معدن طزره مدتهاست که به صورت پیمانکاری و توسط شرکتهای پیمانکاری مختلف اداره میشود؛ حمید مثل چندین بازنشستهی دیگرِ این معدن که در نیمهی اول و دوم سال قبل بازنشسته شدهاند، هم توان ادامه کار دارد و هم تخصص مورد نیاز را؛ و نکته اینجاست که پیمانکار مربوطه نیز موافق بازگشت به کار اینهاست؛ اما یک سنگ بزرگ پیش پای این بازنشستگان افتاده است:
«پیمانکار موافق بازگشت به کار ماست اما تامین اجتماعی مخالفت میکند؛ میگوید اگر به کار بازگردید، مستمریتان قطع میشود. تامین اجتماعی اعلام کرده اگر حجمی کار کنید و با پیمانکار قرارداد ببندید، مستمری ماهانهتان کامل قطع میشود؛ فقط میتوانید قرارداد مشاوره ببندید! آخر قرارداد مشاوره به چه درد ما کارگران معدن میخورد؛ این قرارداد مختص مدیران است که به اسم مشاوره پولهای آنچنانی میگیرند؛ ما کارگریم و به ازای کارمان حقوق میگیریم؛ کارفرما ما را میخواهد اما اینها نمیگذارند کار کنیم؛ آخر این چه قانونی است که زندگی و معیشت ما برایش مهم نیست.»
چرا منع اشتغال بازنشستگان باید موجب شود که یک کارگر بازنشسته که واقعاً نمیتواند با مستمری ناچیز بازنشستگی زندگی کند، راهی برای امرار معاش نداشته باشد. آرمین خوشوقتی (کارشناس ارشد حقوق و روابط کار) در این رابطه به ایلنا میگوید: در بند ۱۵ ماده ۲ قانون تامین اجتماعی به موضوع بازنشستگی اشاره شده و بازنشستگی، «عدم اشتغال به کار بیمه شده به سبب رسیدن به سن بازنشستگی» تعریف شده. در گذشته اینطور بود که اگر سازمان متوجه میشد که بازنشستهها مشغول به کار شدهاند، مستمری بازنشستگی آنها را قطع و وجوه مستمری را مطالبه میکرد؛ سال ۱۳۷۱ یک شکایت در دیوان عدالت مطرح شد و هیات عمومی دیوان اینطور رای داد که منظور قانونگزار از بند ۱۵ ماده ۲ قانون تامین اجتماعی در خصوص عدم اشتغال به کار بیمه شده، تعریف حالت بازنشستگی بوده و ضمناً منظور، اشتغال به کار ثابت و مستمر در قبال دریافت حقوق ماهانه مستمر طبق ضوابط حداقل و حداکثر ساعت کار بوده است.
او ادامه میدهد: بنابراین منظور قانونگزار از «عدم اشتغال»، عدم اشتغال ثابت در کارگاه مشمول قانون کار در قبال دریافت حقوق مستمر است؛ اگر یک کارگر بازنشسته برای امرار معاش و گذران زندگی به صورت خدمات خاص غیرمستمر به صورت محدود و با حقالزحمه (نه حقوق ثابت و مستمر) کار میکند، این نباید موجب شود که سازمان تامین اجتماعی حقوق بازنشستگی را قطع کند؛ بنابراین براساس رای دیوان عدالت، قطع مستمری بازنشستهها که به صورت نیمهوقت مشغول به کار هستند، مبنای قانونی ندارد.
خوشوقتی به رای دیگر دیوان در سال ۱۳۷۸ اشاره میکند که برمبنای آن، اگر بازنشسته به شغلی که قبل از بازنشستگی اشتغال داشته بازگردد، مشمول حق بیمه میشود و درسایر موارد، غیرمشمول است؛ او میگوید: این رای بازهم به بند ۱۵ ماده ۲ قانون تامین اجتماعی اشاره کرده و گفته، دریافت مستمری یک حق مسلم است و اشتغال مجدد به کار با هدف گذران زندگی و بهرهگیری از تجربیات و تخصص فرد است و منافاتی با دریافت مستمری ندارد؛ پس اگر بازنشسته به یک ردیف شغلی دیگر و به صورت پارهوقت بازگردد، هیچ منع قانونی ندارد.
اما صرفنظر از این بندهای قانونی، واقعیتهای دیگری هم در عرصه زندگی بازنشستگان کم درآمد کارگری وجود دارد که سازمانهای مسئول مجبور به پذیرش آنها هستند؛ واقعیتهایی که نمیتوان آنها را به همین سادگی انکار کرد.
خوشوقتی میگوید: آیا سازمان تامین اجتماعی همین امروز در پایان فروردین که حقوق کارگران براساس مصوبه شورایعالی کار افزایش یافته، مستمری فروردین بازنشستگان را بر این اساس زیاد کرده؛ سازمان پول این بازنشستگان را سی سال قبل بلکه بیشتر گرفته، حداقل کار این است که از ماه ابتدای سال حقوقشان براساس مصوبه شورایعالی کار زیاد شود؛ سازمان تامین اجتماعی باید بداند این بازنشستگان چارهای ندارند که مشغول به کار شوند وگرنه زندگیشان نمیچرخد، مسلم است که خود بازنشسته دوست ندارد در زمان بازنشستگی کار کند اما مجبور است؛ آیا مقامات سازمان راهی سراغ دارند که برای امرار معاش پیش پای این عزیزان بگذارند؟
اینکه قانون چه میگوید یا آرای دیوان عدالت چه چیز را مجاز میدانند و چه چیز را غیرمجاز، یک بحث است و واقعیتهای تلخ زندگی بازنشستگان یک بحث علیحدهی دیگر؛ حمید و چند بازنشستهی دیگر مثل او، امروز هیچ چارهای ندارند جز اینکه از همان تخصص اندوختهی سالیان در تونلهای تنگ و نفسگیر استخراج ذغالسنگ برای گذران امور زندگی استفاده کنند تا بتوانند شهریههای سنگین دانشگاه فرزندانشان را بپردازند، تا سفرههایشان خالی نماند و شرمنده خانواده نشوند؛ آیا پذیرش این «واقعیات» خیلی دشوار است؟
سلام واقعا بااین گرانیها وحقوق کم ما زندگی سخته همچی هم که پولیشده تمام مدارس دولتی شهریه بالا ۵۰۰ هزارتومن دارن تازه مستخدم استخدام کردن به والدین گفتن ماهیانه ۴۰هزار تومن بدید برا حقوقش ازبچه ها هم که مپرسی مستخدم جدید چکار میکنه میگن کارش فقط چایی درست کردن وبردن به معلماست واقعا نظام مدارس قدیم ما کجا رفت ۱۲ سال درس خوندیم یکبار نگفتن شهریه بدید چه بلایی داره سرمون میاد