هوش مصنوعی باعث افزایش مصرف آب شد | هوش مصنوعی حامی انسان یا مصرف کننده آب
مایکروسافت و گوگل از افزایش 34 و 20 درصدی مصرف آب از سال 2021 تا 2022 برای توسعه مدلهای هوش مصنوعی خود خبر دادهاند.
مایکروسافت و گوگل با انتشار گزارش زیستمحیطی خود، به افزایش مصرف آب بهدلیل استفاده از فناوری هوش مصنوعی اشاره کردهاند.
مایکروسافت در جدیدترین گزارش زیستمحیطی خود افزایش 34 درصدی مصرف آب از سال 2021 تا 2022 را گزارش کرده که بااینوجود، مصرف غول ردموندی به حدود 6.4 میلیارد لیتر رسیده است.
گوگل نیز در گزارش خود افزایش 20 درصدی مصرف آب در دوره زمانی مشابه را اعلام کرده است.
برای مقایسه، اوایل امسال در گزارش دیگری گفته شده بود که برای آموزش ChatGPT-3 حدود 700 هزار لیتر آب مصرف شده است. در این تحقیق همچنین تخمین زده شده بود که ChatGPT برای اینکه یک گفتوگو 25 تا 50 سؤالی با یک کاربر داشته باشد، به اندازه یک بطری 500 میلیلیتری آب مصرف میکند.
مراکز داده که محاسبات هوش مصنوعی در آنها اجرا میشود به سیستمهای خنککننده بزرگی نیاز دارند که از گرمشدن بیشازحد سرورها و سایر تجهیزات جلوگیری کنند. علاوهبراین، محاسبات هوش مصنوعی میتواند انرژیبر باشد، به این معنی که تولید برق موردنیاز برای این عملیات میتواند به مصرف آب زیادی منجر شود؛ بهویژه زمانی که از فناوریهای تولید برق مانند نیروگاههای ترموالکتریک (که برای خنکسازی بهشدت به آب متکی هستند) استفاده میشود.
برنامههای مایکروسافت برای کاهش مصرف آب
مایکروسافت در پاسخ به این گزارش اعلام کرد که «درحال کار روی راههایی برای کارآمدترکردن سیستمهای بزرگ – هم در آموزش و هم در کاربرد – است». این غول فناوری همچنین برای دستیابی به اهداف زیستمحیطی خود تا سال 2030، به تجزیهوتحلیل گازهای گلخانهای منتشرشده توسط سیستمهای خود، افزایش استفاده از انرژی پاک برای تأمین انرژی مراکز داده، خرید انرژیهای تجدیدپذیر و سرمایهگذاری روی ابتکارات سازگار با محیطزیست ادامه خواهد داد.
یکی از رویکردهای مورد بررسی کاهش انرژی موردنیاز محاسبات هوش مصنوعی است. این تلاشها میتواند با ساخت الگوریتمها و سختافزارهای بهتر که بهطور غیرمستقیم مصرف آب را کاهش میدهند، هوش مصنوعی را از نظر انرژی کارآمدتر کند.