آمار عجیب و غریب سکته مغزی در ایران | ایران 1.5 برابر آمار جهانی سکته مغزی دارد
عضو هیئت مدیره انجمن سکته مغزی ایران با اشاره به بروز سالانه ۱۵۰ هزار مورد جدید سکته مغزی در ایران، علائم سکته مغزی را تشریح کرد.
دکتر احسان شریفیپور به مناسبت روز جهانی سکته مغزی اظهار کرد: سکته مغزی دومین علت مرگ و میر مردم کشورمان و یکی از علل اصلی ناتوانی مردم در جهان است. سکته مغزی به معنی نقص خونرسانی قسمتی از بافت مغز درنتیجه ایجاد لخته یا پارگی رگ است که در آن قسمتی از بافت مغز آسیب میبیند و متناظر با بافت از دست رفته، عملکرد قسمتی از بدن برای همیشه از دست میرود.
آمار سکته مغزی در ایران 1.5 برابر میانگین جهانی
وی درباره آمار شیوع سکته مغزی در ایران افزود: آمار سکته مغزی در کشورهای مختلف متفاوت است و در جهان به طور میانگین در حدود 50 نفر تا 100 نفر به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت رخ میدهد در حالی که در ایران 150 نفر به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت دچار سکته مغزی میشوند.
سالانه 150000 نفر دچار سکته مغزی میشوند
شریفیپور با بیان اینکه آمار سکته مغزی در ایران یک و نیم برابر میانگین جهانی است؛ گفت: سالانه 150 هزار نفر در کشور به سکته مغزی مبتلا میشوند.
متخصص بیماریهای مغز و اعصاب درباره علت بالا بودن آمار سکته مغزی در ایران نسبت به جهان نیز بیان کرد: سکته مغزی یکسری عوامل خطر مانند دیابت، فشار خون، چربی خون بالا، بیماریهای قلبی ـ عروقی، بیتحرکی، چاقی و ... دارد؛ وقتی میزان بروز این عوامل خطر در افراد یک جامعه مدیریت نشود سکته مغزی در آن جامعه افزایش مییابد البته مسائل ژنتیکی نیز در بروز سکتههای مغزی اثرگذار هستند.
سن بروز سکته مغزی در ایران 10 سال پایینتر از جهان
عضو هیئت مدیره انجمن سکته مغزی ایران ادامه داد: از سوی دیگر براساس مطالعات انجام شده سن بروز سکته مغزی در ایران نسبت به جهان 10 سال پایینتر است به عبارت دیگر اگر سن شایع بروز سکته مغزی در جهان 70 سال باشد این سن در ایران 60 سال است.
سکته مغزی در جوانان رخ میدهد؟
وی یادآور شد: به طور کلی اگر سکته مغزی به دنبال آترواسکلروز (تصلب شرائین) رخ بدهد در سنین بالای 55 سال به ازای هر 10 سال افزایش سن احتمال بروز بیماری دو برابر میشود اما بیمارانی که دچار اختلال انعقاد خون یا مشکلات قلبی هستند ممکن است در سنین جوانی نیز دچار سکته مغزی شوند.
علائم سکته مغزی چیست؟
وی درباره علائم بروز سکته مغزی تصریح کرد: علائم سکته مغزی شامل ضعف ناگهانی نیمه صورت، ضعف یک اندام (مثلاً یک دست یا یک پا یا هردو) و اختلال تکلم است؛ در صورت مشاهده این علائم فرد یا اطرافیان او باید سریعاً با 115 تماس بگیرند.
زمان طلایی درمان سکته مغزی
این نورولوژیست با بیان اینکه سکته مغزی در 4.5 ساعت ابتدایی بروز، قابل درمان است؛ تأکید کرد: در برخی موارد حتی در 24 ساعت نخست بروز سکته نیز ممکن است بتوان با روشهایی نظیر آنژیوگرافی بیماری را به صورت موفقیتآمیز درمان کرد.
وی ادامه داد: افرادی که دچار سکته میشوند در 4.5 ساعت اول درمانی تزریقی دریافت میکنند که این درمان به عنوان RTPA شناخته میشود. همچنین درمان ترومبکتومی (خارج کردن لخته از مغز با روش آنژیوگرافی) برای درمان این بیماری استفاده میشود.
روشهای پیشگیری از سکته مغزی
شریفیپور ورزش کردن، پیروی از رژیم غذایی متعادل و متناسب، عدم مصرف فست فود، کنترل قند خون را از راههای پیشگیری از سکته مغزی عنوان و بیان کرد: مصرف آسپرین و داروهای ضدانعقاد با تجویز پزشک و پرهیز از مصرف دخانیات از راههای کاهش خطر سکته مغزی هستند.
بروز سکته مغزی در سیگاریها 2 تا 4 برابر بیشتر است
وی با بیان اینکه مصرف سیگار و دخانیات میتواند احتمال بروز سکته مغزی را افزایش دهد؛ هشدار داد: احتمال بروز سکته مغزی در افراد مصرف کننده مواد دخانی یا افرادی که در معرض دود سیگار قرار میگیرند؛ ممکن است 2 تا 4 برابر افزایش یابد.
میزان دسترسی مردم به خدمات درمان سکته مغزی
عضو هیئت مدیره انجمن سکته مغزی ایران درمورد میزان دسترسی مردم ایران به خدمات درمان سکته مغزی نیز خاطرنشان کرد: از سال 1395 برنامه جامع درمان سکته مغزی تخت عنوان 724 در کشور اجرا شده و در حال حاضر بیش از 150 مرکز درمان سکته مغزی در بیمارستانهای منتخب وجود دارد که برای درمان سکته مغزی تجهیز شدهاند و سازمان جهانی بهداشت نیز ایران را کشوری موفق در درمان سکته مغزی عنوان کرده است.
وی ادامه داد: البته نیاز است 10 تا 20 قطب درمان سکته مغزی در کشور با استفاده از تجهیزات پیشرفته و کافی و نیروی انسانی متخصص تجهیز شوند تا همه بیماران به طور مناسبی به درمان بیماری دسترسی پیدا کنند./تسنیم