قلعه آدمخوار اردبیل را می شناسید!!!

از دیرباز قلعه روستای کورعباسلوی اردبیل بین محلی ها به «بوینی یوغون» معروف بود. در زبان آذری (بوینی یوغون) به‌معنای گردن کلفت است و گویی این قلعه گردن‌کلفت آدم‌هایی را که واردش می‌شدند، می‌بلعید!

قلعه آدمخوار اردبیل را می شناسید!!!
کدخبر : 21358
پایگاه خبری تحلیلی پیشنهاد ویژه :

طرح

 محمدصادق خسروی علیا: بعضی از بومی‌های منطقه بر این باور بودند که قرن‌ها پیش مردمانی که به روستای کورعباسلوی استان اردبیل سفر می‌کردند، پس از بازدید از این قلعه باستانی به‌صورت مخوف و مرموزی ناپدید می‌شدند! مشخص نیست که چه بر سر آنها می‌آمد. غیب شدن افراد باعث شد که این فرضیه درمیان اهالی قوت بگیرد که لابد این قلعه بازدیدکنندگان خود را می‌بلعد. با ادامه این حرف‌ها، کم‌کم این قلعه در میان روستا به قلعه آدم‌خوار معروف شد و تاکنون داستان‌های ترسناکی درباره آن نقل شده است.

معماری خاص اما متروکه!

قلعه بوینی یوغون معماری سنگی زیبایی دارد. شاید دلیل این همه ترس و وحشت، متروک ماندن آن برای مدتی طولانی است. قلعه بوینی یوغون یکی از قلعه‌های مهم قبل از تاریخ اسلام در ایران است. معماری سنگی زیبای آن در دنیا خاص بوده و همین معماری باعث شده قلعه بوینی یوغون به سایت موزه باستان‌شناسی در کشور تبدیل شود. افسانه قلعه آدم‌خوار با پیشرفت علم و دانش آب شد. کم‌کم داستان‌ها و افسانه‌ها محو شدند و مردم دلیل اصلی آن را کشف کردند. معمای این قلعه را پژوهشگران این‌گونه حل کردند که به‌دلیل صعب‌العبور بودن مسیر، گاه گردشگران از مسیرهای دیگر تپه بازمی‌گشتند و مردم فکر می‌کردند که آنها ناپدید شده‌اند. کارشناسان می‌گویند وسعت بالغ بر ۳۰۰هکتاری این قلعه و چند لایه‌ای بودن آن نشان‌دهنده استمرار سکونت انسان از دوره اشکانی تا دوره صفوی است. سنگ‌های دور این قلعه به ضخامت ۲تا ۵متر است و دیوارهای آن با ارتفاع حدود ۳۰۰متر. برای بازدید از این قلعه پله‌هایی وجود دارد که صعود به آنجا را آسان کرده، اما گذر از برخی مسیرهای منتهی به قلعه کار صخره‌نوردان است.

* موقعیت: استان اردبیل، ۳۵ کیلومتری شهر، ۱۱ کیلومتر مانده به شهرستان نیر، دهکده کورعباسلو

* قدمت: ۳هزار سال

* مساحت: ۳۰۰هکتار

* معرفی: محلی‌ها از دیرباز این قلعه اسرارآمیز را «بوینی یوغون» می‌نامیدند. در زبان آذری (بوینی یوغون) به‌معنای گردن کلفت است و گویی این قلعه گردن‌کلفت آدم‌هایی را که واردش می‌شدند، می‌بلعید!

اردبیل

راز قلعه ی آدمخوار اردبیل چیست؟

در کشوری زندگی می کنیم که بی شک پر از جاذبه های طبیعی و غیر طبیعی بسیاری است. هر چقدر که می توانیم از دیدن جاذبه های فوق العاده ی آن لذت ببریم، همانقدر می توانیم از دیدن و یا حتی شنیدن سرگذشت و داستان برخی از آثار و جاذبه های کشورمان که کم هم نیستند تعجب کنیم و به حیرت فرو برویم. قلعه ی آدمخوار  اردبیل یا بوینی یوغون نیز، از دسته ی همان جاذبه هایی است که موجب تعجب و حیرت ما می گردند. در ادامه با ما همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر بررسی کنیم که راز قلعه آدمخوار اردبیل یا همان بوینی یوغون چیست؟ آیا این قلعه واقعاً آدمخوار است؟

تنها قنات ایران که توسط جن ها و دیوها حفر شده!

در ابتدا درمورد قلعه ی آدمخوار باید بگوییم که این جاذبه ی عجیب و غریب هم همانند بسیاری از جاذبه های دیگر ساخت بشر، متروک مانده و به همین علت رمز و رازش بیشتر شده است. قلعه ی آدم خوار، یکی دیگر از دست ساخته های متروک مانده ی بشر است که محلی برای قصه پردازی های محلیان که حتی آن ها هم انتقال دهنده ی داستان های سینه به سینه نقل شده ی اجدادشان هستند، شده است. صورت مسئله این است، می گویند که قرن ها پیش در زمان هایی که نه ما بوده ایم و نه پدرانمان، مردمانی که به روستای کورعباسلو در استان اردبیل می رفته اند، پس از بازدید از قلعه ی باستانی بوینی یوغون به صورت کاملاً مرموز و اسرارگونه ای ناپدید می شده اند.

چون معلوم نبود که چه بر سر این افراد آمده است محلیان می گفتند گویی این قلعه آن ها را بلعیده است! با ادامه داشتن این روند، کم کم این دژ در میان اهالی روستا به قلعه ی آدم خوار مشهور شد و داستان های بی شمار و بسیار زیادی درباره ی آن دهان به دهان در میان مردم محلی پیچید.

البته امروز معمای این قلعه مخوف را پژوهشگران به نوعی حل نموده اند. اما باید این را بگوییم که مردم در آن زمان حق داشته اند که این قلعه را آدمخوار بنامند زیرا هر بار که بازدید کننده ای به سوی دیوارهای مرتفعش قصد رفتن می کرد، دیگر به هیچ عنوان باز نمی گشت و این قلعه آخرین جایی بود که به آن می رفت.

اردبیل

راز قلعه ی آدمخوار

به همین خاطر نیز بازدید کننده ها از هر سمت و سویی که به این قلعه می رفتند، دیگر بر نمی گشتند و به نوعی گمشده تلقی می شدند. اما بیایید تا کمی درباره ی این قلعه بدانیم. گردن کلفت یا همان بویون یوغون بر روی قطعات عظیم سنگی درست شده و بسیار مستحکم است.

در واقع استحکام این دژ آنچنان بالاست که موجب شده مردمانی که قرن‌ها قبل در این منطقه زندگی می کرده اند، باور داشته باشند که حتما نیرویی فرا طبیعی موجب گم شدن گردشگران و یا حتی قبل تر از آن ها مردم عادی باشد. دیوارهای این قلعه تا ۳۰۰ متر ارتفاع دارند. اما باید این را بگوییم که این ارتفاع زیاد، کم بر روی این خرافات تاثیرگذار نبوده است.

امروزه با ساماندهی قلعه و همچنین بررسی معماری عجیب آن علت این که مردم این منطقه به آن نگاهی خرافات گونه داشته اند، مشخص شده زیرا همین دیوارهای ۳۰۰ متری، قلعه را از دو طرف غیرقابل نفوذ کرده بودند و به همین صورت دسترسی به آن غیرممکن بوده است. به همین علت افرادی که به این قلعه می رفته اند یا از سوی دیگری راهی می شده اند و یا در این مکان گم شده و دیگر راهی برای خروج پیدا نمی کرده اند و در همان جا می مرده اند.

قلعه و منطقه ی باستانی بوینی یوغون که همانطور که گفتیم در روستای کورعباسلوی اردبیل قرار گرفته است، از مهم ترین قلعه های این منطقه از قبل از تاریخ اسلام می باشد./همشهری آنلاین

 

آیا این خبر مفید بود؟
ارسال نظر:

  • پربازدید
  • پربحث ها
  • ۲۴ ساعت
  • هفته
  • ماه
روی خط رسانه