استرس شما اگر مداوم شد سریعا این دو تا کار را انجام دهید!!!
آدم های زیادی دوروبرمان زندگی می کنند که مرتب دلشوره دارند. همین باعث بهم خوردن امنیت فکری شان شده و روی مسائل جزئی و حساس زندگی خود تمرکز ندارند.
گاهی دلشوره هایشان آنقدر رنگ واقعیت به خود می گیرد که هر آن انتظار می کشند خبر مرگ یکی از عزیزانشان را بشنوند. این افراد نسبت به آینده فوبیا دارند. برای همین از لحظات شادی که در آن قرار دارند هم نمی توانند لذت ببرند. به گفته دکتر زهرا امام، روانشناس، قبل از درمان این ترس، بهتر است آن را ریشه یابی کنیم. او می گوید: «اغلب کسانی که ترس از آینده دارند و مضطربند نکند اتفاق بدی بیفتد، در گذشته حوادث تلخی را تجربه کرده اند. به طور مثال خانمی که در نوجوانی از دست دادن مادربزرگش را به چشم دیده است. یا خانواده اش در سانحه رانندگی صدمه جدی دیده اند. دچار نگرانی و ترس می شود. اگر این موضوع به موقع درمان نشود تا بزرگسالی او ادامه پیدا خواهد کرد. حال تصور کنید این خانم که همیشه دلشوره دارد می خواهد امور زندگی مشترکش را اداره کند. قطعا مادر نگرانی برای بچه هایش خواهد بود. نکند بچه زمین بخورد. نکند همسرم تصادف کند. نکند مادرم بیمار شود و... و. . هراس او بر فعالیت های روزانه اش سایه می اندازد. بنابراین هر کس در هر سنی دچار بحران فکری شد برای رفع آن باید اقدام کند.»
کاهش کارایی بدن با استرس
دکتر امام در ادامه به تاثیر استرس بر سلامت جسم اشاره می کند. او متذکر می شود اضطراب بیش از حد باعث کاهش ایمنی و کارایی اعضاء بدن می شود. همچنین به مرور زمان تمرکزش کم شده و نمی تواند در شرایط حساس تصمیم درستی بگیرد. خرابی پوست، ریزش مو، افزایش اشتهای کاذب، بدخوابی، سردرد مزمن هم در دیگر علایم اضطراب های ناگهانی است. اما چطور آن را کنترل یا درمان کنیم. این رواشناس پیشنهاد می دهد: «افراد مضطرب در اولین گام باید خود را از عوامل و محیط استرس زا دوری کنند. هر روز زمانی را برای ورزش یا پیاده روی در نظر گرفته و از خانه بیرون بیرون بروند. ساکن ماندن در خانه خود باعث می شود افکار منفی به سوی فرد هجوم بیاورد. هر زمان دچار دلهره شدند با چند بار نفس عمیق انرژی منفی را خود بیرون کنند. از همه مهمتر قوی کردن ارتباط با خداست. کسی که به حمایت و مهربانی خدا اعتماد داشته باشد دیگر دلهره ندارد.» حضور در طبیعت، رفت و آمد با افراد شاد و انرژی مثبت، نوشیدن دم نوش های آرامبخش و سرگرم شدن با هنردستی از موارد دیگری است که می تواند به فرد مضطرب کمک کند تا از این بحران رهایی یابد. اما مهمتر از همه، خود فرد است که باید ذهنش را خالی از هرگونه افکار منفی کند. طبق تحقیقات صورت گرفته از سوی روانشناسان، بیشترین زمانی که فرد دچار آشفتگی فکری می شود، شب ها هنگام خواب است. زمانی که فرد به رختخواب می رود، ذهنش لحظه های بد و تلخ را متصور می شود و همین او را بهم می ریزد. بنابراین بهترین کار این است که با صدای موسیقی ملایم یا خواندن کتاب مهیای خوابیدن شود.
علائم استرس
آشنایی با علائم استرس عصبی به شما کمک میکند که به موقع به دنبال درمان بروید. استرس مزمن درماننشده نه تنها از نظر روحی و روانی آسیبزا است، بلکه میتواند روی سلامت جسم هم تاثیر منفی داشته باشد. در ادامه به تعدادی از مهمترین علائم استرس اشاره میکنیم:
۱. مشکل در تمرکز
نگرانی و استرس باعث میشود تمرکز کردن روی یک موضوع خاص سخت شود. بسیاری از مردم از نداشتن تمرکز شکایت دارند. چرا که این مشکل زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند فرد را در محیط کاری و آموزشی با مشکلات مختلف مواجه کند.
۲. بیقراری
هر فردی در طول زندگی خود ممکن است احساس بیقراری را تجربه کند، اما افراد مبتلا به استرس بیشتر از دیگران در معرض این مشکل قرار میگیرند. احساس بیقراری در بعضی از موقعیتها تا حدودی طبیعی است، اما اگر آنقدر شدید باشد که قادر به حفظ عملکرد عادی خود نباشید باید حتما به روانشناس مراجعه کنید.
۳. اختلال خواب
بین استرس و اختلال خواب یک رابطه دوطرفه وجود دارد. استرس بیش از حد روی کیفیت خواب تاثیر منفی دارد و برنامه خواب را مختل میکند. از سوی دیگر، کمبود خواب باعث تشدید استرس میشود. اختلالات خواب مانند بیدار شدن در نیمهشب، کابوسهای شبانه و… از علائم استرس هستند.
۴. خستگی
خستگی دلایل بسیار زیادی دارد. به عنوان مثال، میتواند از انجام کارهای سخت، مطالعه زیاد یا بیماری ناشی شود. اما اگر به نگرانی و ترس مربوط باشد، میتوان آن را نشانه استرس دانست. استرس زیاد روی انرژی بدن تاثیر منفی دارد، چرا که میزان بسیاری از هورمونهای کلیدی بدن را تغییر میدهد.
۵. تغییر میل جنسی
بسیاری از افراد هنگام مواجهه با استرس تغییراتی را در میل جنسی خود تجربه میکنند. برای مثال، در یک مطالعه در مورد تاثیر همهگیری کووید-۱۹ (بیماری کرونا) بر سلامت باروری زنان، ۴۵ درصد شرکتکنندگان از کاهش میل جنسی به دلیل استرس شکایت داشتند.
۶. افسردگی
بعضی از مطالعات نشان دادهاند که استرس مزمن احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد. در یک مطالعه روی ۸۱۶ زن مبتلا به افسردگی عمده مشخص شد که شروع افسردگی با استرس مرتبط است.
۷. آکنه
کسانی که دائما استرس دارند، احتمالا بیشتر از دیگران دچار آکنه میشوند. چرا که هنگام استرس تمایل دارند صورت خود را لمس کنند که این میتواند به انتقال باکتریها به صورت و ایجاد آکنه منجر شود. در یک مطالعه کوچک که روی ۲۲ دانشجو انجام شد، محققان شدت آکنه را قبل از امتحان و در حین آن اندازهگیری کردند و به این نتیجه رسیدند که هنگام امتحان به دلیل بالا بودن سطح استرس، شدت آکنه افزایش مییابد.
۸. سردرد
استرس، عضلات گردن و پوست سر را تحت فشار قرار میدهد و منقبض میکند که این باعث سردرد میشود. در یک مطالعه روی ۱۷۲ سرباز، ۶۷ درصد شرکتکنندگان گزارش کردند که سردرد آنها به دلیل استرس ایجاد میشود.
۹. درد مزمن
درد مزمن با سطوح بالای استرس و افزایش هورمون کورتیزول (هورمون استرس) مرتبط است. در یک مطالعه، محققان افراد مبتلا به کمردرد مزمن را با افراد سالم مقایسه کردند و به این نتیجه رسیدند که در افراد مبتلا به کمردرد سطح کورتیزول بالاتر است.
۱۰. بیماری مکرر
اگر دائما بیمار میشوید، ممکن است استرس دلیل اصلی این مشکل باشد. استرس روی سیستم ایمنی بدن و توانایی آن برای مبارزه با بیماریها تاثیر میگذارد و شما را نسبت به عفونت آسیبپذیر میکند. همچنین میتواند توانایی بدن را برای بهبود زخمها کاهش دهد./بهداشت نیوز