خبر فوری: بخشنامه جدید برای تعویض نام و نام خانوادگی | این افراد باید شناسنامه شان را عوض کنند!

تاکنون حدود ۲۳۰ هزار نفر در سامانه شناسایی فاقدین شناسنامه ثبت نام کرده اند، این آمار قطعی نیست اما امکان دارد که از اتباع هم باشند و به همین ترتیب ما در حال پالایش این موضوع هستیم.

خبر فوری: بخشنامه جدید برای تعویض نام و نام خانوادگی | این افراد باید شناسنامه شان را عوض کنند!
کدخبر : 22935
پایگاه خبری تحلیلی پیشنهاد ویژه :

هاشم کارگر، رئیس سازمان ثبت احوال کشور در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به تلاش برای ساماندهی فاقد شناسنامه ها در کشور، اظهار کرد: ما در کشور افرادی را داریم که مدعی ایرانی بودن هستند و شاید بیش از بعضا حدود ۷ دهه است که در کشور ما زندگی می‌کنند اما اعلام می کنند که ما ایرانی هستیم، این در حالی است که فاقد هیچ گونه سند و مدرک هویتی ایرانی هستند و با این حال از چنین افرادی در سازمان ثبت احوال به نام فاقدین شناسنامه یاد می شود.

وی افزود: یکی از تأکیدات رئیس جمهور و وزیر کشور در ابتدای دولت این بوده که باید به افرادی که فاقد شناسنامه هستند رسیدگی و تعیین تکلیف شوند.  سازمان ثبت احوال با همکاری وزارت کشور بخشنامه ای صادر کرد و طی آن تکالیف تمامی دستگاه‌های متولی در این امر را تعیین کرد. انشالله بتوانیم به این سمت برویم که برای فاقدین شناسنامه ایرانی، اسناد و مدارک هویتی صادر شود و غیر ایرانی ها نیز تعیین تکلیف شوند.

رئیس سازمان ثبت احوال کشور به یکی از اقدامات مهم این سازمان برای شناسایی بدون شناسنامه‌ها اشاره کرد و گفت: از ابتدای امسال سامانه ای در دسترس عموم مردم قرار گرفت، بنابراین هر کسی که ادعای ایرانی بودن را دارد اما اسناد مدارک هویتی ندارد به این سامانه مراجعه کند، مدارکی را خواسته شده را در سامانه بارگزاری کند.

 وی با اشاره به آمار ثبت نام شده در سامانه شناسایی فاقدین شناسنامه، اظهار کرد: تاکنون حدود ۲۳۰ هزار نفر در سامانه شناسایی فاقدین شناسنامه ثبت نام کرده اند، این آمار قطعی نیست و امکان دارد که از اتباع هم باشند و در حال پالایش این موضوع هستیم. بعضا به این نقطه رسیده ایم که در یک استان از۱۰۰ درصد درخواست دهنده ها ۵۰ درصد آنها اتباع بوده اند.

رئیس سازمان ثبت احوال کشور تأکید کرد: تلاش می‌کنیم تا ساماندهی فاقدین شناسنامه در همین دولت صورت بگیرد.

به گزارش خبرجو24؛در حال حاضر، ثبت نام اینترنتی تعویض شناسنامه و پیگیری آن، با کد ملی، امکان پذیر نبوده و متقاضیان می توانند از طریق سامانه رهگیری مرسولات پستی و با استفاده از شماره مرسوله، برای پیگیری شناسنامه خود، اقدام نمایند.

علاوه بر کارت ملی که کارت هویتی اصلی ایرانیان محسوب گردیده، شناسنامه نیز در بسیاری از موارد، مانند افتتاح حساب بانکی، ثبت نام سامانه ثنا و ثبت نام فرزندان در مدارس، جهت دریافت خدمات دولتی و خصوصی، مورد نیاز می باشد.اما، گاهی، بنابر به دلایلی، شناسنامه فرد، با وضعیتی که دارد، قابل استفاده نبوده و لذا، دارنده این سند هویتی، جهت دریافت خدمات بخش دولتی و خصوصی، باید برای تعویض شناسنامه خود اقدام نماید که انجام این امر، مستلزم آگاهی از روند، مدارک لازم و هزینه های مربوط به عوض کردن شناسنامه می باشد.در چه مواردی، دارنده شناسنامه، می تواند برای تعویض آن، اقدام نماید؟

شناسنامه

در پاسخ به سوال فوق، باید گفت، در این موارد، تعویض شناسنامه ، انجام می گیرد: پس از رسیدن فرد به ۱۵ سالگی، جهت عکس دار کردن شناسنامه؛ پس از رسیدن دارنده، به ۳۰ سالگی، جهت تعویض عکس شناسنامه؛ حذف ازدواج سابق از شناسنامه؛ حذف طلاق از شناسنامه زوجه در طلاق بائن غیر مدخوله؛ مخدوش شدن شناسنامه؛ تبدیل شناسنامه های قدیمی به جدید و تغییر مشخصات هویتی دارنده شناسنامه.

در هر یک از حالات فوق، دارنده، به منظور تعویض شناسنامه خود، باید با در دست داشتن مدارک لازم، به اداره ثبت احوال محل سکونت خود یا یکی از دفاتر پیشخوان دولت، مراجعه کرده و پس از دریافت فرم تعویض شناسنامه و پرداخت هزینه های قانونی، درخواست خود را به اداره ثبت احوال، ارائه نماید.

پس از ثبت درخواست، مامور اداره ثبت احوال مربوطه، به درخواست واصل شده، رسیدگی کرده و در صورتی که مطابق شرایط قانونی باشد، شناسنامه جدید، برای فرد، صادر شده و در غیر مورد مفقودی شناسنامه قدیم، متقاضی می تواند با ارائه شناسنامه سابق، شناسنامه جدید خود را به شکل حضوری و یا از طریق پست، دریافت نماید.لازم به ذکر است که ثبت درخواست تعویض شناسنامه، صرفا، توسط افراد بالای ۱۸ سال امکان پذیر بوده و افراد کمتر از ۱۸ سال، صرفا در صورت داشتن حکم رشد یا از طریق پدر، جد پدری، مادر (تا زمانی که در قید زوجیت پدر باشد) و سایر نمایندگان قانونی فرد، مانند قیم، می توانند برای عوض کردن شناسنامه خود، اقدام نمایند.

کدام شناسنامه باید تعویض شوند؟

پیش از هر چیز نیاز است بدانیم در چه مواردی می توانیم نسبت به تعویض شناسنامه اقدام کنیم؛ درحال حاضر شهروندان می توانند برای تعویض شناسنامه هایی که به دلیل قرار گرفتن در شرایط نامناسب مستعمل و فرسوده شده اند، شناسنامه هایی که به علت مرور زمان عکس آن با صاحب شناسنامه تطبیق ندارد، شناسنامه های دوبرگی که صاحبان آن به سن ۱۵ سال تمام رسیده باشند، شناسنامه هایی که صاحب آن تغییر مشخصات سجلی نام و نام خانوادگی و تغییر سن با رأی مراجع ذی صلاح را دارد. (شناسنامه هایی که با رأی مراجع ذیصلاح از حیث مشخصات هویتی دارای تغییراتی شده اند) و همه شناسنامه های قدیمی (جلد قرمز) که به فرمت جدید شناسنامه ها تبدیل نشدند، اقدام کنند.

برای تعویض شناسنامه باید صاحب شناسنامه به دفاتر پیشخوان خدمات دولت و بخش عمومی مراجعه کرده و درخواست تعویض را با تکمیل مدارک مورد نیاز ارائه کند.

مدارک مورد نیاز برای تعویض شناسنامه مستعمل و اخذ شناسنامه جدید

برای تعویض شناسنامه های مستعمل نیاز به اصل شناسنامه، اصل شناسنامه قبلی؛ البته، به غیر از موارد تعویض به دلیل مفقودی و در واقع، صدور شناسنامه المثنی که امکان ارائه شناسنامه سابق وجود ندارد.

دو قطعه عکس ۴×۳ تمام رخ جدید (برای اشخاص ۱۵ سال به بالا) است.

همچنین اگر شناسنامه ای که جهت تعویض ارائه می شود، فاقد عکس باشد، ارائه اصل مدارک معتبر عکس دار از قبیل (گذرنامه، کارت پایان خدمت وظیفه عمومی یا معافیت، گواهینامه رانندگی، کارنامه عکس دار دوره های تحصیلی راهنمایی به بالا، معرفی نامه عکس دار محصلین از سوی مدرسه ای که مشغول تحصیل هستند؛ الزامی است.

به همراه داشتن شماره ملی پدر، مادر، همسر و فرزندان برای تکمیل فرمهای مربوطه نیز الزامی است.

در صورتی که ازدواج یا طلاق در شناسنامه فعلی ثبت نشده ارائه اصل سند ازدواج و طلاق نیز لازم خواهد بود.

همچنین اخذ درخواست تعویض شناسنامه صرفاً در دفاتر پیشخوان ارائه دهنده خدمات ثبت احوال انجام می شود.

مدارک و شرایط لازم برای صدور شناسنامه افرادی که شناسنامه خود را گم کرده اند:اشخاص ۱۸ سال به بالا

حذف نام از شناسنامه

افراد کمتر از ۱۸ سال دارای حکم رشد، پدر یا جد پدری، با ارائه شناسنامه خود جهت فرزندان کمتر از ۱۸ سال، مادر تا زمانی که در قید زوجیت پدرصاحب شناسنامه (فرد کمتر از ۱۸ سال) باشد با ارائه شناسنامه خود و سرپرست قانونی (قیم، امین، وصی) برای افراد صغیر و محجور با ارائه مدارک مستند که سمت او احراز شده باشد، می توانند با مراجعه به ادارات ثبت احوال سراسر کشور (به دفاتر پیشخوان) نسبت به تنظیم درخواست صدور شناسنامه المثنی به لحاظ فقدان یا از بین رفتن آن اقدام نمایند.برای اشخاص زیر ۱۸ سال، افرادی که شناسنامه خود را گم کرده اند، شناسنامه جدید طبق درخواست صاحب شناسنامه یا متقاضی حسب مورد، با ارائه مدارک مثبته از جمله قیم نامه، امین نامه، وصیت نامه و حکم رشد با مراجعه به دفاتر پیشخوان صادر می شود.

مدارک ازدواج و طلاق (حسب مورد) و اطلاعات هویتی فرزندان.

چگونگی تغییر نام و نام خانوادگی در شناسنامه:

متقاضیان تغییر نام یا نام خانوادگی در وهله اول باید نسبت به کسب راهنمایی از کارشناسان دفاتر پیشخوان یا ادارات ثبت احوال اقدام نمایند. تا با توجه به شرایط و تعیین این که شامل کدام بخش از قوانین و مقررات می شوند؛ نسبت به انجام مراحل بعدی اقدام شود.

پیگیری تعویض شناسنامه با کد ملی

از زمانی که افراد برای تعویض شناسنامه خود اقدام کرده، تا زمانی که این سند هویتی صادر شده و به دست آنها می رسد، مدتی طول می کشد که گاه، بنابر دلایلی، ممکن است که این مدت، بیش از اندازه، طولانی شود.

بنابراین متقاضیان می توانند با مراجعه به سامانه رهگیری مرسولات شرکت ملی پست، به آدرس https://tracking.post.ir/ روند پستی شناسنامه جدید خود را پیگیری کرده که در این مورد نیز پیگیری، از طریق شماره مرسوله، امکان پذیر است و نه کد ملی متقاضی.فرم تعویض شناسنامه

در این فرم اطلاعات شناسایی کامل (تمام اطلاعاتی که در شناسنامه هست) به علاوه اطلاعات دیگری مثل آدرس و میزان تحصیلات از متقاضی تعویض شناسنامه خواسته می شود.

نکات حقوقی مربوط به مدارک لازم برای تعویض شناسنامه

پس از اینکه به طور کامل، درباره مدارک لازم برای تعویض شناسنامه افراد متاهل و مجرد، شناسنامه عکسدار و بدون عکس و شناسنامه قدیمی به جدید، صحبت کردیم، در این بخش از مقاله، قصد داریم در خصوص نکات حقوقی این مدارک، توضیح دهیم. نکات حقوقی مربوط به مدارک لازم برای تعویض شناسنامه عبارتند از:

از مهم ترین نکات حقوقی مربوط به مدارک لازم برای تعویض شناسنامه افراد متاهل و مجرد این است که هر فرد، شخصا باید، برای این امر، اقدام کند؛ مگر اینکه وکیل داشته یا محجور باشد که در این صورت، ولی خاص یا قیم یا نماینده قانونی او، با مدارک مثبت این امور، می توانند، برای تعویض شناسنامه محجور، اقدام کنند.

از دیگر نکات حقوقی مدارک لازم برای تعویض شناسنامه افراد متاهل، این است که تنها در صورتی نام همسران سابق در شناسنامه مرد متاهلی که تعدد زوجین دارد یا زن متاهلی که پیش از این مطلقه یا بیوه بوده، نخواهد آمد که سند طلاق و سند ازدواج فعلی خود را ارائه کنند و ازدواج فعلی، در شناسنامه آن ها، ثبت شده باشد.همچنین، از نکات حقوقی مربوط به مدارک تعویض شناسنامه زنان مجرد که پیش از این، سابقه ازدواج داشته و اکنون، به واسطه طلاق یا فوت همسر، مجرد هستند، این است که تنها بعد از ارائه حکم دادگاه و گواهی بکارت، نام همسر سابق، در شناسنامه جدید تعویض شده، نخواهد آمد.

تعرفه خدمات صدور و تعویض شناسنامه

هزینه صدور شناسنامه نوزاد امسال ۴۰ هزار تومان است؛ به شرطی که برای دریافت شناسنامه در مهلت قانونی اقدام شود. منظور سازمان ثبت احوال از مهلت قانونی برای دریافت شناسنامه نوزاد، ۱۵ روز است و بعد از این فرصت اگر تا ظرف سه ماه والدین نوزاد برای گرفتن شناسنامه اقدام کنند، باید ۴۵ هزارتومان بپردازند. هزینه صدور شناسنامه نوزاد بعد سه ماه از ولادت به ۵۵ هزارتومان افزایش پیدا می کند.

هزینه صدور شناسنامه جدید امسال ۵۰ هزار تومان است و وقتی نرخ تعرفه های سازمان ثبت احوال را نگاه می کنیم، این هزینه درمقایسه با پارسال تفاوتی ندارد. حالا اگر شناسنامه جدید دوباره گم شود، برای صدور شناسنامه جدید ۱۰۰ هزار تومان از شما می گیرند و اگر برای سومین بار برای صدور شناسنامه جدید دست به کار شوید، ایندفعه هزینه پرداختی به ۱۵۰ هزارتومان می رسد. از مرحله سوم به بعد هزینه صدور شناسنامه به ۳۵۰ هزارتومان می رسد. / خبر روز

آیا این خبر مفید بود؟
ارسال نظر:

  • پربازدید
  • پربحث ها
روی خط رسانه