اخبار روز | اخبار جدید

فقر عامل نابودی کارآمدی مغز است | افراد فقیر کم هوش تر از پولدار ها اند!

حجم ماده سفید با افزایش سن کاهش می‌یابد، ظاهراً زندگی در فقر می‌تواند به این روند سرعت ببخشد و مغز را سریع‌تر پیر کند.

فقر عامل نابودی کارآمدی مغز است | افراد فقیر کم هوش تر از پولدار ها اند!
کدخبر : 24370
پایگاه خبری تحلیلی پیشنهاد ویژه :

محققان می‌گویند فقر احتمالاً می‌تواند روی ماده سفید مغز تأثیر مخرب داشته باشد. به گزارش پیشنهاد ویژه، دانشمندان توانسته‌اند ارتباطی میان درآمد پایین و نابودی سریع‌تر ماده سفید در مغز پیدا کنند. در حالی‌که حجم ماده سفید با افزایش سن کاهش می‌یابد، ظاهراً زندگی در فقر می‌تواند به این روند سرعت ببخشد و مغز را سریع‌تر پیر کند.

تیمی از محققان دانشگاه‌های ژنو و لوزان در سوئیس با بررسی 751 نفر در بازه سنی 50 تا 91 سال به این نتیجه رسیده‌اند. پژوهشگران پس از در نظر گرفتن عواملی مانند سن، جنسیت و برخی مسائل کلیدی مرتبط با سلامت، به این نتیجه رسیدند افرادی که در خانواده‌های فقیرتر زندگی کرده بودند، در اسکن MRI علائم بیشتری از پیری ماده سفید در مغز خود داشتند و همچنین در تست‌های شناختی، امتیاز کمتری نسبت به افراد در خانواده‌های ثروتمند گرفتند.

نتیجه کار محققان در ژورنال JNeurosci منتشر شده است. پژوهشگران این مطالعه را با هدف ارائه بینشی درباره مسیر‌هایی که مسائل اقتصادی و اجتماعی مانند درآمد خانواده، آخرین موقعیت شغلی و مسیر‌های اقتصادی و اجتماعی در دوره زندگی را با ریزساختار مغز و عملکرد شناختی تا اواخر بزرگسالی مرتبط می‌کنند، انجام دادند.

ماده سفید برای جابه‌جایی پیام‌ها و سیگنال‌ها در سراسر مغز بسیار ضروری است و میزان آن می‌توان روی توانایی‌های شناختی فرد تأثیر بگذارد. زندگی در فقر یا آن‌طور که محققان می‌گویند، قرارگیری در معرض کمبود‌های مزمن اجتماعی و اقتصادی، با سلامت پایین و افزایش سرعت زوال شناختی در ارتباط است. البته دانشمندان در گذشته هم به چنین نتیجه‌ای رسیده بودند، اما در تحقیق جدید، محققان نگاه دقیق‌تری به علت این موضوع داشتند.

مغز

پژوهشگران دانشگاه‌های سوئیس در تحقیق اخیر خود متوجه شدند که تعداد رشته‌هایی که از هر نورون منشعب می‌شود (تراکم نوریت) و اندازه پوشش محافظ روی این رشته‌ها (میلیناسیون)، ظاهراً با تجزیه سریع‌تر ماده سفید ارتباط دارند.

تحقیقات قبلی که مغز و سطح اقتصادی و اجتماعی افراد را بررسی کرده بودند، روی حجم کلی مغز متمرکز بودند. حالا ساختار‌های دقیق‌تری به‌دست آمده‌اند و مکانیزم‌های پشت پرده هم بررسی شده‌اند. پژوهشگران توانسته‌اند نحوه حرکت آزادانه مولکول‌ها، عمدتاً آب، درون مغز را شناسایی کنند که این حرکت به میزان میلین و تراکم شاخه‌های نورون بستگی دارد.

با وجود اینکه کاهش ماده سفید می‌تواند روی عملکرد شناختی تأثیر منفی داشته باشد، اما پژوهشگران متوجه شده‌اند که افراد در خانواده‌های ثروتمند حتی با وجود میلین کمتر و تراکم نوریت پایین‌تر، باز هم عملکرد شناختی خود را حفظ می‌کنند؛ بنابراین به نظر می‌رسد پول بیشتر به‌عنوان یک محافظ در برابر زوال عقل عمل می‌کند و دانشمندان باید به‌دنبال مکانیزم‌های دیگری علاوه بر تغییرات ظاهری مغز باشند.

مغز

در نهایت باید گفت دانشمندان برای رسیدن به یک نتیجه کلی‌تر و دقیق‌تر، به پژوهش‌های بیشتری نیاز دارند.

حسن صادقی، رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه‌ی کارگری، درباره احتمال افزایش مجدد حقوق کارگران در نیمه دوم سال گفت: دولت زیر بار افزایش حقوق نخواهد رفت و در گذشته نیز سابق ندارد که در دو مرحله حقوق را افزایش دهد. اما وزیر کار این قول را شفاهی داده است که اگر نتوانستیم تورم را ۲۷ درصد برسانیم حقوق را ترمیم می کنیم. چون این قول داده شده است باید تجدید نظر کنند چون تورم نه تنها کاهش نیافت بلکه در اقلام خوراکی قیمت ها سیر صعودی دارد. بنا بر قول شفاهی وزیر، در حقوق ها باید تجدید نظر شود.

وی در ادامه درباره وضعیت کارگران صنایع پایین دست و کارگران میانی اشاره کرد: در حوزه کارمندان دولت، ریش و قیچی دست دولت است و مجلس و دولت و قوه قضاییه خانواده هستند. بنابراین تصمیماتی در خانواده خودشان اتخاذ می کنند که ظاهر قضیه را بروز نمی دهد اما در ماهیت خود افزایش حقوق اتفاق می افتد. مثلا سبد کالا دو برابر می شود، پاداش در نظر می گیرند و... یعنی به شکلی عمل می‌کنند که کسری حقوق ۲۷ درصد را به مرز مطلوب برساند. اگر کارمندی می شناسید سوال کنید که از اول سال تاکنون چند بار بن کالا گرفته اید و یا چند بار به صورت نقدی کارت هدیه دریافت کردید اما این امتیازات برای طبقه کارگر نیست. کارگران بخش صنوف، کارگران صنایع پایین دست و میانی و کارگران عادی وضع وخیمی دارند. برخی کارگران در ایران خودرو و صنعت نفت و فولاد هستند که وضع خوبی دارند اما توده کارگر در ایران به دلیل همین سیاست های سرکوب مزدی و انقباضی نسبت به دستمزد وضعیت مناسبی ندارند.

صادقی درباره میزان مطلوب حقوق کارگران گفت: ما الان حقوق ریالی می‌گیریم و هزینه دلاری می‌کنیم. کارگر ۷ میلیون حقوق می گیرد یا اضافه کاری می رود یا اسنپ می رود و شغل چندم انجام می دهد. کارگران بازنشسته ۵۰ درصد حقوقشان را با کار مجدد و قرض گرفتن زندگی می کنند. به نظر می رسد دستمزد امسال باید ۱۲ تا ۱۵ میلیون می‌شد تا بتوانند زندگی خود را اداره کنند. اما ترس از تورم وجود دارد اما تاثیر مزد بر تورم خیلی کم است و توهم تورمی بیشتر از خود تورم است. راه چاره واقعی کردن دستمزد‌هاست. امروز زیر ۱۵ میلیون تومان حقوق یعنی فقیر!

منبع: جذاب ترینها

آیا این خبر مفید بود؟
ارسال نظر:

  • پربازدید
  • پربحث ها
  • ۲۴ ساعت
  • هفته
  • ماه
روی خط رسانه