آلزایمر | نشانه آلزایمر
علائم ساده ای که نادیده میگیرید اما بیانگر آلزایمر هستند! | این علائم مهم چیست؟
یک موسسه خیریه انگلیسی اعلام کرده است از هر ۱۰ مورد مرگ در انگلیس، یک مورد به دلیل زوال عقل و آلزایمر رخ میدهد.
آمار ملی انگلیس نشان داده است ۷۴ هزار و ۲۶۱ نفر در سال ۲۰۲۲ میلادی بر اثر زوال عقل و آلزایمر (شایعترین شکل زوال عقل) جانشان را از دست دادهاند. در سال ۲۰۲۱ نیز این رقم ۶۹ هزار و ۱۷۸ نفر بوده است.
سخنگوی سازمان خیریه تخصصی پرستاری زوال عقل در انگلیس گفت: نشانههای آلزایمر معمولا در ابتدای بروز بیماری خفیف است و بهمرور وخیمتر میشود. ممکن است در حافظه، تمرکز و گفتار مبتلایان مشکلاتی به وجود آید؛ این امر ممکن است باعث شود فرد از محافل اجتماعی و خانوادگی کنارهگیری کند.
در ادامه به نقل از ایندیپندنت، برخی از نشانههای هشداردهنده زوال عقل و آلزایمر را که همه باید بدانند، آوردهایم:
۱ــ تغییر خلقوخو
به گفته سازمان خدمات ملی سلامت، زوال عقل بخشی از روند طبیعی پیری نیست و نشانههای دیگری وجود دارد که فرد باید آنها را به خاطر بسپارد از جمله تغییر خلقوخو.
اما ممکن است افراد این نشانهها را بیدرنگ تشخیص ندهند و احتمال دارد خانواده و دوستان تا مدتی متوجه آن نشوند یا آن را جدی نگیرند. در برخی افراد این نشانهها ثابت میمانند و بدتر نمیشوند. سایر افراد مبتلا به اختلال شناختی خفیف (امسیآی) به مرور زمان به زوال عقل مبتلا میشوند.
۲ــ دشواری در فراگیری کارها و مهارتهای جدید
دکتر «تیم بینلند»، رئیس بخش دانش انجمن آلزایمر انگلیس میگوید: اگر فناوری یا ابزار جدیدی به دستمان برسد، ممکن است مدتی طول بکشد تا نحوه استفاده و تنظیم آن را یاد بگیریم اما فکر میکنم معمولا با کمک کتابچه راهنما به این هدف میرسیم. ولی اگر به زوال عقل مبتلا باشید، یادگیری شیوه استفاده از یک دستگاه یا وسیله جدید واقعا دشوار است.
۳ــ پرسشهای مکرر
مثلا اگر شریک زندگیتان به شما بگوید که شب بیرون میرود اما شما یادتان برود که گفته است کی برمیگردد، احتمالا جای نگرانی نیست.
به گفته دکتر بینلند: اما اگر به زوال عقل مبتلا باشید، احتمالا چیزی را که کسی پنج یا ۱۰ دقیقه پیش گفته باشد، یادتان نمیآید و ممکن است این را مکرر سوال کنید.
این امر ممکن است برای اعضای خانواده تاحدی آزاردهنده باشد. بدیهی است که فرد مبتلا به زوال عقل مقصر نیست، اما ممکن است یک سوال را بارها و بارها بپرسد. این نشاندهنده مشکلی است که ممکن است زوال عقل باشد.
۴ــ قرار دادن اشیا در جاهای عجیب
اگر فراموش میکنید کلید یا تلفن همراهتان را کجا گذاشتهاید، اشکالی ندارد. اما بینلند میگوید فرد مبتلا به زوال عقل معمولا اشیا را در جاهای عجیب میگذارد. مثلا ممکن است کلیدهای خانه را داخل کابینت دستشویی بگذارد. این کمی عجیب است، اما از آن کارهایی است که فرد مبتلا به زوال عقل ممکن است انجام دهد.
۵ــ مشکل در سر و سامان دادن
ممکن است در مواردی بهویژه با افزایش سن، سر و سامان دادن کارهای شخصی دشوار شود. مثلا ممکن است مدیریت بودجه یا پرداخت صورتحسابها بیشتر طول بکشد. بینلند گفت: اما افراد مبتلا به زوال عقل واقعا با این موضوع کلنجار میروند و توان منظم بودن و از قبل برنامهریزی کردن را از دست میدهند.
با این حال لازم است چیزی را که همیشه برایتان «عادی» بوده است، به یاد داشته باشیدــ چون در این بیماری باید حواستان به تغییرات باشد.
بینلند تاکید کرد: اگر در امور مالی همیشه ناموفق بودهاید یا هیچوقت حافظه خوبی نداشتهاید، با افزایش سن بهتر نمیشوید اما این شرایط در مورد شما طبیعی است و غالبا نمیتوان آن را به عنوان نشانه زوال عقل در نظر گرفت.
۶ــ تقلا با زندگی روزمره
بینلند تاکید کرد چنانچه به زوال عقل مبتلا باشید، علائم بیماری شما نشان میدهد که در انجام دادن کارهای روزمره مشکل دارید.
تغییر از حالت عادی به بروز این نشانهها است که زندگی روزمره را مختل میکند، بنابراین گفتوگو کردن و سر و سامان دادن به کارها برایتان مشکل میشود، بهراحتی یادتان نمیآید خودرو را کجا پارک کردهاید و چیزهایی از این قبیل. این اتفاقات نه تنها آزاردهندهاند بلکه واقعا روی توانایی فرد برای انجام دادن کار و ادامه آن تاثیر میگذارند.
منبع: ایسنا
میدانستید 20 سال زودتر می توانید از آلزایمر خود جلوگیری کنید؟
دادههای جدید میتوانند به تشخیص زودهنگام این بیماری ویرانگر کمک کند و برای تحقیقات در زمینه پیشگیری از این بیماری حیاتی محسوب میشوند.
نتایج نشان میدهد که مبارزه با مسیرها میتواند نشانهای اولیه از ابتلا به بیماری آلزایمر باشد که بیش از ۲۰ سال قبل از شروع از دست دادن حافظه مشاهده میشود.
دانشمندان میگویند: این تحقیق میتواند به تشخیص هر چه زودتر بیماری کمک کند که برای درمان و تحقیقات در زمینه پیشگیری ار ابتلا به این بیماری حیاتی است.
این پژوهش توسط پژوهشگران دانشگاه کالج لندن (UCL) انجام شد و از ۱۰۰ نفر خواستند تا با استفاده از هدست واقعیت مجازی در محیط واقعیت مجازی حرکت کنند. سن شرکتکنندگان، بین ۴۳ تا ۶۶ سال بود و همگی در معرض خطر بیماری آلزایمر در نظر گرفته شدند.
این مورد به سابقه خانوادگی، داشتن ژن آلل APOE-۴ مرتبط با بیماری یا عوامل سبک زندگی مانند سطوح پایین ورزش مربوط میشد، با این حال، هیچ یک از آنها هیچ نشانهای از آلزایمر نشان ندادند و حدود ۲۵ سال جوانتر از سن تخمین زده شده برای شروع زوال عقل بودند.
نتایج نشان داد: افرادی که در معرض خطر بالاتر ابتلا به آلزایمر هستند با ناوبری واقعیت مجازی (VR) دست و پنجه نرم میکنند اما آنان با سایر آزمونهای شناختی مانند حافظه مبارزه نکردند و بیانگر این موضوع است که ناوبری فضایی ضعیف ممکن است سالها یا دههها قبل از ظهور علائم دیگر ایجاد شود.
دکتر کوکو نیوتن، پژوهشگر ارشد این تحقیق گفت: نتایج ما نشان داد که این نوع تغییر رفتار ناوبری ممکن است نشان دهنده اولین سیگنال تشخیصی در زنجیره بیماری آلزایمر باشد، زمانی که افراد از حالت بدون آسیب به نشان دادن تظاهرات بیماری میروند.
اکنون این یافتهها را برای توسعه یک ابزار پشتیبانی تصمیمگیری بالینی تشخیصی برای سرویس سلامت ملی بریتانیا در سالهای آینده پیش میبریم که روشی کاملا جدید برای نزدیک شدن به تشخیص است و امیدواریم به افراد کمک کند تا تشخیص به موقع و دقیقتری داشته باشند.
پروفسور دنیس چان، رهبر این پژوهش افزود: ما به دو دلیل اصلی از این یافتهها هیجانزده هستیم. اول، آنها تشخیص شروع بالینی بیماری آلزایمر را بهبود میبخشند که برای استفاده سریع از درمانها ضروری است.
ثانیاً، آزمایش ناوبری واقعیت مجازی مبتنی بر دانش ما از ویژگیهای فضایی سلولهای لوب گیجگاهی مغز است و استفاده از علوم اعصاب سلولی در جمعیتهای بالینی به پر کردن شکاف در درک اینکه چگونه بیماری در سطح عصبی میتواند منجر به تظاهرات بالینی شود کمک میکند.
در حال حاضر، این شکاف دانش یکی از بزرگترین موانع پیشرفت در تحقیقات آلزایمر است. این پژوهش همچنین نشان داد که اختلال ناوبری فضایی در مردان بیشتر از زنان مشاهده شده است.
پروفسور چان توضیح داد: این مورد نیاز به مطالعه بیشتر در مورد آسیبپذیری متفاوت مردان و زنان در برابر بیماری آلزایمر و اهمیت در نظر گرفتن جنسیت برای تشخیص و درمان آینده را برجسته میکند.
در همین حال، دکتر ریچارد اوکلی، معاون مدیر تحقیقات و نوآوری در انجمن آلزایمر، اظهار کرد که از هر سه نفری که امروز به دنیا میآیند، یک نفر به زوال عقل مبتلا میشود و تشخیص زودهنگام و دقیق بیماریهایی که باعث این وضعیت میشوند برای دسترسی افراد به حمایت صحیح، برنامهریزی برای آینده و دریافت درمان مناسب حیاتی است.
نتایج این تحقیق در نشریه Alzheimer&#۳۹;s & Dementia: The Journal of the Alzheimer&#۳۹;s Association منتشر شده است.
منبع: دنیای اقتصاد