فوق العاده خاص فیش حقوقی به چه معناست؟ | این امتیازبه کدام کارمندان دولت تعلق می گیرد؟
«فوق العاده خاص» فیش حقوقی تنها به کارمندان و کارکنانی تعلق می گیرد که مشمول قانون «مدیریت خدمات کشوری» شوند.
اگر جزو کارمندان و کارکنان دولتی محسوب می شوید، برای اینکه انگیزه کافی برای کار داشته و کارایی بیشتری داشته باشید و دولت نیز بیشتر به نیروی انسانی خود توجه داشته باشد، از ابزارهای مختلف مانند امتیازدهی برای افزایش حقوق و مزایای کارمندان و کارکنان دستگاههای اجرایی استفاده می شود. بر همین أساس از ابتدای سال ۱۴۰۳ سازمان و اداره ای که در آن خدمت می کنید از این سیستم امتیازدهی برای ارتقای شما استفاده می کند که بر أساس کیفیت کار انجام شده توسط کارمندان می تواند به شما ۳ هزار امتیاز بدهد که در ضریب ریالی ضرب می شود و همان مبنای تعیین حقوق و مزایای کارمندان و کارکنان دولتی قرار می گیرد و معادل ریالی آن به حساب شما ریخته میشود که به آن «فوقالعاده خاص کارکنان و کارمندان دولت» می گویند.
البته باید بدانید که فوق العاده خاص تنها به کارمندان و کارکنانی تعلق می گیرد که مشمول قانون «مدیریت خدمات کشوری» شوند، قانونی که در ۱۳۸۶ تصویب شده و معادل ریالی این امتیاز برای آنان که جزو قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت که در سال ۱۳۷۰ تصویب شده و دیگر قوانین و مقررات استخدامی تحت عنوان فوق العاده خاص در احکام کارگزینی و یا قراردادهای آنها منظور می گردد.
در ماده ۶۸ این قانون اینگونه آمده که با پیشنهاد سازمان مربوطه و تصویب دولت امتیاز ویژه برای تا ۲۵ درصد شغلها و برای بعضی از دستگاههای اجرایی تا ۵۰ درصد امتیاز حقوق ثابت و فوق العاده مستمر داده شود.
مواردی که دولت و سازمان محل کار کارمندان را موظف می کند تا از این امتیاز استفاده کنند اینها هستند: «حساسیت کار»، «انجام فعالیت و وظایف تخصصی و ستادی و تحقیقاتی»، «تأثیر اقتصادی فعالیتها در درآمد ملی»، «ریسکپذیری» و «بازار کار داخلی و بینالمللی».
بر همین أساس مبلغی که به حقوق شما افزوده می شود به حقوق دریافتی و تجربه و سابقه کاری مربوط می شود و با کارمندان دیگر متفاوت خواهد بود. بر أساس آنچه که کمیسیون تلفیق بودجه تصویب کرده اگر شما کارمندی هستید که حقوقتان تا ۲۰ میلیون تومان نیز می رسد،اینگونه تا ۴۰ درصد افزایش حقوق خواهید داشت و اگر بیشتر از آن حقوق می گیرید تقریبا ۳۰ درصد به حقوق شما اضافه خواهد شد.فوق العاده خاص، یک و نیم برابر جمع «حق شغل» و «حق شاغل» است.
البته باید این نکته را نیز در نظر داشته بشید که میزان فوق العاده خاص مشمول کسورات بازنشستگی نیز می شود و هنگام بازنشستگی شما در محاسبه «پاداش پایان خدمت» و «ذخیره مرخصی استحقاقی»تاثیر دارد.
*داستان «فوق العاده خاص» از کجا آغاز شد؟
با تصویب قانون «فوق العاده خاص کارمندان سازمانهای پزشکی قانونی و انتقال خون ایران» (مصوب اردیبهشت ماه 90) و همچنین قانون «تسری فوق العاده خاص کارمندان سازمانهای پزشکی قانونی و انتقال خون ایران به کارمندان سازمان دامپزشکی کشور و سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور» (مصوب اسفندماه 91) در مجالس هشتم و نهم، حقوق پرداختی به کارکنان سازمانهای مذکور به نحوی بیسابقه حتی تا میزان بیش از ۳ برابر افزایش یافت. البته به علت محدودیت منابع مالی، اعمال فوق العاده خاص سازمان زندانها، سالها معطل ماند و نهایتا امسال اجرایی شد. با اعمال فوق العاده خاص مذکور، افزایش قابل توجهی در دریافتی کارکنان سازمان زندان ها صورت پذیرفت.
در همان دوره زمانی بررسی این قوانین در مجالس هشتم و نهم، مطالبات مشابهی در دستگاه های مختلف ایجاد شد و در نتیجه، طرح های متعدد دیگری هم برای تسری فوق العاده خاص کارمندان سازمانهای پزشکی قانونی و انتقال خون ایران به کارمندان سازمان بهزیستی کشور، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، دادگستری و سازمانهای تابعه آن و همچنین سازمان آموزش فنی و حرفه ای مطرح شد ولی نهایتا تمامی این طرحها، مسکوت باقی ماند.
بار مالی قابل توجه طرح مجلس برای پرداخت فوق العاده خاص به کارکنان اداری قوه قضائیه
فارغ از اشکالات محتوایی طرح ، میزان فوق العاده خاص پیشنهادی بسیار زیاد است. مطابق محاسبات صورت گرفته بر اساس موارد مندرج در طرح، میزان فوق العاده خاص پیشنهادی در طرح حاضر برای افراد با سطوح تحصیلات گوناگون و با فرض بیش از 15 سال سابقه به شرح زیر است:
- - زیر دیپلم: حدود 6 میلیون و 500 هزار تومان
- - دیپلم: حدود 7 میلیون تومان
- - فوق دیپلم: حدود 7 میلیون و 500 هزار تومان
- - کارشناسی: حدود 10 میلیون تومان
- - کارشناسی ارشد: حدود 11 میلیون تومان
- - دکتری: 11 میلیون و 500 هزار تومان
با توجه به ارقام فوق، میانگین میزان فوق العاده خاص پرداختی به کارکنان اداری قوه قضائیه، بیش از ۹ میلیون تومان خواهد بود که این رقم با توجه به میزان حقوق و مزایای پرداختی به کارکنان بخش عمومی کشور به هیچ وجه منصفانه و عادلانه نیست.
براساس آمارهای رسمی، تعداد کل کارکنان قوه قضائیه حدود 87 هزار نفر هستند که بخش زیادی از آنها یعنی حدود 50 هزار کارکنان اداری بوده و مشمول دریافت فوق العاده خاص خواهند شد. لذا با توجه به مدارک تحصیلی کارکنان اداری قوه قضائیه، بار مالی طرح حاضر بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان در ماه و بیش از ۶ هزار میلیارد تومان در سال تخمین زده می شود که با توجه به وضعیت بودجه عمومی کشور در شرایط کنونی تامین این میزان از منابع امکانپذیر نخواهد بود./اکونگار