عوامل مهم کمبود ویتامین D در بدن را بشناسید!
مصرف مکملهای ویتامین D برای افرادی که به کمبود این ویتامین مبتلا هستند، میتواند در درمان افسردگیشان موثر باشد.
یکی از ویتامینهای ضروری برای بدن، ویتامین D است که حتما با آن آشنایی اولیه دارد. طبق گفته کارشناسان تغذیه بدن یک فرد بالغ روزانه به ۴۰۰ تا ۸۰۰ IU ویتامین دی نیاز دارد. جالب است بدانید حدود یک میلیارد در سطح جهان از کمبود این ویتامین رنج میبرند.
عوامل زیر باعث کمبود این ویتامین در بدن میشود:
- داشتن پوست تیره
- افزایش سن
- چاقی بیش از حد
- نخوردن ماهی و لبنیات
- استفاده از ضدآفتاب زمان بیرون رفتن از خانه
- همیشه در خانه بودن
- زندگی در مناطقی که همیشه بارانی است (شمال کشور)
- ارتباط کمبود ویتامین دی با افسردگی
روحیه افسرده یکی از نشانههای کمبود ویتامین D است. بنابراین از ویتامین ضد افسردگی غافل نشوید. در یک مطالعه بر روی افراد مسن مشخص شد افرادی که به کمبود این ویتامین مبتلا بودند، نشانههای افسردگی را داشتند. محققان تحلیل کردهاند که مصرف مکملهای ویتامین D برای افرادی که به کمبود این ویتامین مبتلا هستند، میتواند در درمان افسردگیشان موثر باشد.
کمبود ویتامین D خطر ابتلا به این سرطان را افزایش میدهد
براساس تحقیقات زنانی که کمبود ویتامین D دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند.
به نظر میرسد ویتامین D در کنترل رشد طبیعی سلولهای پستان نقش دارد و ممکن است بتواند از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری کند. ویتامین D با کاهش رشد سلولهای پستان و تولید استروژن در بدن میتواند از بروز سرطان پستان جلوگیری کند.
تحقیقات نشان میدهد که ویتامین D به طور کلی از سرطان پستان جلوگیری نمیکند، اما ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری را در برخی از زنان کاهش دهد. مطالعات دیگر نیز سطوح پایین ویتامین D را با احتمال بالاتر سرطان پستان مرتبط میدانند. گفته میشود سطوح کافی ویتامین D با کنترل رشد سلولهای پستان و تولید استروژن در بدن میتواند از سرطان پستان جلوگیری کند. بر اساس مطالعات صورتگرفته، زنانی که دارای بالاترین سطح ویتامین D در خون خود بودند، در مقایسه با کسانی که کمترین سطح ویتامین D را در خون خود داشتند، ۴۵ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار داشتند.
بهترین زمان مصرف ویتامین D چه زمانی در روز است؟
کارشناسان در روزهای همه گیری کووید ۱۹ توصیه میکنند برای افزایش سلامتی و بهبود عملکرد سیستم ایمنیشان، در صورتی که کمبود ویتامین D داشته باشند، مکملهای ویتامین D را به صورت روزانه مصرف کنند. اما ویتامین دی را چه ساعت روز باید خورد؟
ویتامین دی علاوه بر نقش مهمی که در سیستم ایمنی دارد، به ویژه برای استخوانها، ماهیچهها و دندانها هم مفید است زیرا به تنظیم میزان کلسیم و فسفات بدن کمک میکند.
کمبود ویتامین D اغلب میتواند منجر به ناهنجاریهای استخوانی مانند راشیتیسم در کودکان و درد استخوان در بزرگسالان ناشی از استئومالاسی شود.
اصلی ترین راه ساخته شدن ویتامین دی در بدن، قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. به طور معمول مصرف روزانه مکمل در طول پاییز و زمستان در بسیاری از کشورهای جهان به عنوان یک توصیه مهم به مردم ارائه میشود چرا که در این فصول هم مردم زمان کمتری را در محیط بیرون از خانه میگذرانند و هم لباسهای بیشتری میپوشند که مانع رسیدن نور خورشید به بدن آنها میشود.
سیستم بهداشتی و درمانی انگلستان(NHS) مصرف روزانه ۱۰ میکروگرم مکمل ویتامین دی را در تمام سال برای بزرگسالان و کودکان بالای چهار سال توصیه میکند. اما سوالی که بسیاری از افراد درخصوص مصرف ویتامین دی میپرسند این است که بهترین زمان مصرف ویتامین D چه زمانی در روز است؟
تحقیقات قبلاً انجام شده سطح ویتامین D خون را با سطح کیفیت خواب او مرتبط کرده بود. برخی گزارشها براساس مطالعات انجام گرفته در انگلستان و سوئد ادعا کرده اند که مصرف ویتامین D در شب میتواند کیفیت خواب را با تداخل در تولید هورمون ملاتونین تحت تاثیر قرار دهد و کیفیت خواب را بهتر کند.
با این حال، نتایج این تحقیقات غیرقطعی است و تحقیقات گستردهتری آن را تائید نکرده است.
و البته تحقیقات نشان میدهد که اکثر مردم ترجیح میدهند ویتامینها و سایر قرصهای خود را در صبح مصرف کنند - اما این کار بیشتر به دلیل راحتتر بودن یا بیشتر در خاطر ماندن است.
اما در مجموع متخصصان پیشنهاد میدهند که شاید خوردن مکملهای ویتامین دی در شب بهتر باشد.
فواید ویتامین D
شناختهشدهترین نقش نقش ویتامین D، کمک به جذب کلسیم و فسفر است. همچنین ویتامین D در تمایز، تکثیر و رشد سلولی در بسیاری از بافتها شامل پوست، عضلات، پانکراس، اعصاب و سیستم ایمنی نقش دارد.
نقش ویتامین D در پیشگیری از برخی بیماریهای غیرواگیر مانند دیابت، بیماریهای قلبی – عروقی، برخی سرطانها، بیماری ام اس، کاهش سطح ایمنی و بروز انواع آلرژی از جمله آسم به خصوص در کودکان ثابت شده است.
ویتامین D موجب پیشگیری از بروز بیماریهایی مانند راشیتیسم در کودکان، استئومالاسی در بزرگسالان و پوکی استخوان در سالمندی میشود. دریافت ویتامین D و کلسیم موجب افزایش قدرت و هماهنگی عضلات میشود. کمبود ویتامین D منجر به بروز بیماریهایی مانند پوکی استخوان، شکستگیهای استخوانی، مرگ و میر ناشی از سکته مغزی (CV)، سرطان روده بزرگ و بیماریهای عفونی میشود.
شیر غنیشده با ویتامین D و ماهی تن از منابع مفید ویتامین D است. زرده تخممرغ حاوی ویتامین D است و به همین دلیل توصیه میشود زرده و سفیده تخممرغ حتما با هم مصرف شوند. جگر گاو نیز منبع ویتامین D به همراه بسیاری دیگر از مواد مغذی مانند ویتامین A، آهن و پروتئین است. ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد از منابع اصلی و غنی ویتامین D محسوب میشوند./خبرآنلاین