خداحافظی با مغز
از هر چهار نفر یک نفر دچال سکته مغزی می شود.
در حالی که میانگین سن سکته مغزی در جهان ۷۰ سال عنوان میشود، این میانگین در ایران چیزی حدود ۶۰ سال اعلام شده است. میزان بروز سکته مغزی در ایران ۱۰سال جوانتر و یک و نیم برابر متوسط جهانی است.
خطر ابتلا به سکته مغزی، طی ۱۷ سال گذشته ۵۰ درصد افزایش یافته است و اکنون تخمین زده میشود که از هر ۴ نفر یک نفر در طول زندگی خود دچار سکته مغزی شود.
بیش از ۱۲ میلیون نفر در سراسر جهان در هر سال اولین سکته مغزی خود را خواهند داشت و ۶.۵ میلیون نفر در نتیجه آن خواهند مرد. این در حالی که تا کنون بیش از ۱۰۰ میلیون نفر در جهان سکته مغزی را تجربه کردهاند.
بیش از ۶۰ درصد سکتهها در افراد زیر ۷۰ سال و ۱۶ درصد در افراد زیر ۵۰ سال اتفاق میافتد. بیش از نیمی از افرادی که دچار سکته مغزی میشوند، بر اثر آن میمیرند و کسانی که جان به در میبرند ممکن است با آثار مخربی همچون اختلال در تحرک فیزیکی، غذا خوردن، گفتار و زبان، احساسات و فرآیندهای فکری دست به گریبان شوند.
علائم سکته مغزی شامل مواردی همچون بیحس شدن یک طرف بدن، سردرگمی، سرگیجه، عدم توانایی انجام دقیق کارها، مشکل در راه رفتن، سردرد شدید که ممکن است با استفراغ، سرگیجه یا کاهش هوشیاری همراه باشد، کمرنگ شدن هر یک از حواس بویایی و چشایی، سفتی گردن، تغییر خلق و خو و تشنج است.
در سکتههای بالاتر از ۵۰ سال معمولا سن و عوامل عروقی از علل ایجاد کننده سکته مغزی به شمار میآید اما در سکتههای مغزی زیر ۵۰ سال ممکن است بیماریهای خود ایمنی و قلبی و ژنتیکی دلیل آن باشد.