یارانه جدید | ثبت نام یارانه جدید | واریز یارانه جدید
فوری / دارندگان خودرو یارانه ۹۰۰ هزار تومانی می گیرند | با یارانه جدید بنزین کدام یارانه ها حذف می شود؟
رضا پدیدار ، درباره سناریوهای تغییر نحوه توزیع بنزین سهمیهای اظهار داشت: تغییر نحوه توزیع سوخت بیشتر به دلیل یارانه پنهانی است که در کشور ما به برخی داده میشود، ما قبلا در کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی روی این موضوع کار کردیم و اخیرا هم گزارشی تهیه و به دولت ارائه دادیم بر این اساس که باتوجه به شرایطی که برای بنزین پیش آمده و روند شدید افزایشی مصرف باید وضعیت توزیع اصلاح شود.
در چند ماه اخیر و با روی کار آمدن دولت جدید با وعده رییس جمهور در مورد پرداخت یارانه جدید،در موعد پرداخت یارانه ها این گمانه زنی ها پیش می آید که یارانه پرداختی با کمی تغییرات و افزایش همان یارانه جدید دولت رییسی باشد . رییسی وعده یارانه جدید را در آذر ماه داده بود که این وعده عملی نشد و محسن رضایی از 2 برابر شدن یارانه در دی ماه خبر داد که توسط وزیر اقتصاد در مورد زمان پرداخت تکذیب شد. جدیدا یک مسئول هم در مورد یارانه جدید گفت که اختصاص بنزین به همه افراد است .در ادامه به آخرین اخبار از یارانه جدید می پردازیم.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی گفت: اکنون نرخ تمامشده بنزین ۱۵ هزار تومان است کسی کهخودرو دارد در واقع ماهانه ۹۰۰ هزار تومان یارانه دریافت میکند، بنابراین عدالت اجتماعی حکم میکند که دولت در توزیع یارانه درست عمل کند.
رضا پدیدار ، درباره سناریوهای تغییر نحوه توزیع بنزین سهمیهای اظهار داشت: تغییر نحوه توزیع سوخت بیشتر به دلیل یارانه پنهانی است که در کشور ما به برخی داده میشود، ما قبلا در کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی روی این موضوع کار کردیم و اخیرا هم گزارشی تهیه و به دولت ارائه دادیم بر این اساس که باتوجه به شرایطی که برای بنزین پیش آمده و روند شدید افزایشی مصرف باید وضعیت توزیع اصلاح شود.
وی افزود: میزان مصرف در ماه گذشته حدود ۹۳ میلیون لیتر در روز و میزان تولید ۱۰۶ میلیون لیتر بوده است، در حالی که سال گذشته در همین زمان میزان مصرف حدود ۷۶ میلیون لیتر و ظرفیت تولید ۱۲۰ میلیون لیتر بوده است و همین ناترازی در تولید و مصرف کشور را در تامین سوخت دچار چالش خواهد کرد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با تاکید بر لزوم مدیریت یارانه پنهان در کشور و اجرای طرح پایلوت در کیش و قشم گفت: در این طرح پایلوت به هر کس که کارت شهروندی کیش و قشم را دارد با کارت ملی سهمیه داده میشود که میزان آن ۳۰ لیتر در ماه است و کسی هم که خودرو ندارد این میزان سوخت را در اختیار متقاضیان و دارندگان خودرو قرار میدهد. شاید به این طریق بتوان یارانه پنهان را که به گروه زیادی داده میشود، ساماندهی کرد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۳۰ درصد از کل خودروهای موجود در کشور متعلق به کسانی است که بیش از یک خودرو دارند، بنابراین سوخت بیشتر و یا بعبارتی یارانه بیشتری هم دریافت میکنند.
پدیدار خاطرنشان کرد: اگر این شیوه از توزیع سوخت به درستی اجرا شود برای جامعه مثمرثمر خواهد بود یعنی جلوی یارانه پنهان را میگیریم و به واقعیتهای جامعه خواهیم رسید.
وی یادآور شد: اجرای تغییر نحوه توزیع سوخت و سهمیه به معنای تغییر نرخ بنزین نیست زیرا هر اعمال تغییری باید در بودجه و مجلس بررسی شود.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با بیان اینکه اگر قرار است دولت بنزین را با نرخ یارانهای و نه با قیمت تمامشده توزیع کند همین مدل مناسب است، گفت: چرا باید کسی که خودرو دارد فقط از یارانه استفاده کند و افرادی که خودرو ندارند از این حق محروم باشند؟
وی توضیح داد: اکنون نرخ تمامشده بنزین ۱۵ هزار تومان است کسی که خودرو دارد در واقع ماهانه ۹۰۰ هزار تومان یارانه دریافت میکند، بنابراین عدالت اجتماعی حکم میکند که دولت در توزیع یارانه درست عمل کند.
پدیدار با بیان اینکه در دنیا یارانهای بابت سوخت داده نمیشود، افزود: در هیچ کشوری توزیع سوخت به این شکل که ۶۰ لیتر بنزین با نرخ ۱۵۰۰ تومان فروخته شود، نیست.
وی در گفت و گو با ایلنا تاکید کرد: در هر حال تغییر در شیوه توزیع سوخت به شکلی که اکنون قرار است اجرا شود روی کاهش مصرف تاثیر ندارد زیرا برای صرفهجویی نیاز به انضباط شهری، زیست محیطی و اقتصادی است، اما از این حیث که انضباطی بوجود آید که یارانه پنهان تبدیل به یارانه آشکار شود، موثر است.
یارانه جدید چگونه واریز میشود؟
این روزها زمزمههای حذف ارز ترجیحی موضوع بحث مسئولان است؛ حال با این اوضاف این نگرانی ایجاد میشود که تکلیف یارانه نقدی با حذف ارز ترجیحی چه خواهد شد؟
چند سالی است که افزایش مبلغ یارانههای نقدی هم درخواست مردم است و هم وعده ثابت مسئولان؛ در دولت جدید و باتوجه به لزوم حذف ارز ترجیحی، چگونگی پرداخت یارانه نقدی به مسالهای مهم تبدیل شده است؛ اما هنوز پاسخ روشنی در مورد اینکه یارانه و ثبت نام یارانه جدید چگونه خواهد بود و آیا اصلا یارانه جدید وجود دارد یا خیر، ارائه نشده است.
حال در روزهای اخیر موضوع حذف ارز ترجیحی جدیتر شده و نگرانیهای مردم نیز به تبع آن برای اینکه یارانه نقدی چه طور خواهد بود و اینکه آیا یارانه نقدی افزایش خواهد داشت یا خیر، افزایش داشته است. طبیعتا در این رابطه دنبال کردن بحث مسئولان شاید بتواند کمکی برای اینکه وضعیت پرداخت یارانه نقدی چه طور خواهد بود، بکند. اما در روزهای گذشته اعلام شد که احتمالا ارز ترجیحی حذف شود؛ با این اوصاف هنوز تکلیف پرداخت یارانه نقدی مشخص نشده است. در ادامه پاسخ برخی مسئولان در رابطه با اینکه یارانه جدید به چه صورت خواهد بود را خواهید دید.
هر یک از مسئولان پاسخهای متفاوتی در مورد یارانه جدید اعلام کردهاند؛ اما در بین همه این گفتهها، اینکه پرداخت یارانه جدید قطعی است، نقطه مشترک صحبتهاست. برای مثال، قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در خبری اعلام کرد که ارز ترجیحی حذف خواهد شد و کارت اعتباری ۱۰۰هزار تومانی، برای هفت دهک اول در نظر گرفته شده است.
پورابراهیمی، رییس کمیسیون عمران نیز درباره شیوه پرداخت یارانه جدید اظهار داشت: مجلس به دنبال تغییر روش پرداخت ارز ترجیحی است. به جای ارز ترجیحی، به مردم کارت اعتباری و سرانه مصرف دهیم. کارت اعتباری موضوعی است که غالب نمایندگان مجلس بر آن تاکید دارند. همچنین یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم در این باره گفت: تردیدی برای حذف ارز ترجیحی وجود ندارد و اعطای کارت اعتباری یکی از پینشهادات است.
البته تناقضات در مورد یارانه جدید هم بسیار زیاد است؛ هنوز نه مشخص است که یارانه جدید، یک یارانه نقدی است یا اعتباری! نه مشخص است که از چه زمانی پرداخت خواهد شد. مثلا در ابتدا رضایی، معاون اقتصادی رییس جمهور گفت که یارانهها از ابتدای دی ماه دو برابر خواهند شد؛ اما خاندوزی، وزیر اقتصاد، ادعای دو برابر شدن یارانه نقدی که توسط محسن رضایی مطرح شده بود را رد کرد و مشخص نیست چرا وزیر اقتصاد و معاون رییس جمهور هر یک مباحث کاملا متفاوتی را در مورد یارانه نقدی اعلام کردهاند.
فارغ از اینکه یارانه نقدی جدید به چه صورت خواهد بود، اقناع مردم در این باره امری ضروری است. همانطور که گفته شد، احتمالا ارز ترجیحی در روزهای آتی حذف شود و طبیعتا افزایش قیمت کالاها نیر اتفاق خواهد افتاد. وقتی هیچ تصمیم روشنی درمورد جایگزین ارز ترجیحی اعلام نشده است.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران میگوید با برنامه ریزی برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، دولت باید مبلغ یارانه نقدی را افزایش دهد.
کاوه زرگران در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، اظهار کرد: در صورتی که دولت ارز ترجیحی پنج قلم کالای اساسی را حذف کند، باید برای هر ایرانی ماهانه یارانهای ۱۵۰ هزار تومانی برای جبران واریز کند.
وی با اشاره به برگزاری جلساتی در وزارت کشاورزی با فعالان بخش خصوصی، توضیح داد: بر اساس صحبتهای مطرح شده در این جلسات، دولت اعلام کرده که از اول دی ماه ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی حذف خواهد شد و به بخش خصوصی در این زمینه آماده باش داده شده است.
به گفته رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران، در صورت اجرای برنامه دولت، نهادههای دامی، روغن و دانههای روغنی با ارز نیمایی توزیع خواهند شد.
زرگران با بیان اینکه کار دولت در حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اقدامی بزرگ و مهم است، توضیح داد: فعالان بخش خصوصی از همان زمان که این ارز رسما تخصیص یافت، مخالفت خود را با چند نرخی شدن ارز و لزوم اصلاح این فرایند اعلام کرده بودند. حتی ما معتقدیم با توجه به کمتر بودن فاصله ارز نیمایی و ارز ترجیحی، بهتر بود که دولت قبل این اقدام را انجام میداد اما به هر حال کار دولت قطعا بزرگ و مهم است و بخش خصوصی تلاش میکند در اجرای آن، در کنار دولت باشد.
وی ادامه داد: بر اساس آمارهای رسمی در هفت ماهه سال جاری بیش از ۱۱ میلیارد دلار ارز ترجیحی از سوی دولت تخصیص یافته که میزان یارانه پرداختی آن را به ۲۴۴ هزار میلیارد تومان میرساند. یعنی برای هر ایرانی حدود ۴۰۰ هزار تومان در این حوزهها هزینه شده است. ما معتقدیم که ارز گندم نیز باید حذف شود زیرا باز هم امکان نشت آن به بازار آزاد و ایجاد رانت و فساد وجود خواهد داشت و اگر بناست که این یارانه همچنان پرداخت شود، لااقل باید به آرد تعلق بگیرد نه گندم.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران با بیان اینکه جلب رضایت مردم در اجرای این طرح اهمیت فراوانی دارد، گفت: نظر ما این است که اگر بنا باشد همچنان گندم و دارو، حمایت مستقیم دولتی بگیرند، برای حذف سایر کالاها، باید مبلغ یارانه به ۱۵۰ هزار تومان برای هر نفر افزایش یابد تا هم فشار جدیدی به مردم وارد نشده و رضایت آنها جلب شود و هم فضای رانت و فساد مسدود شود. اگر دولت به این نگرانیها توجه نکند و مردم ناراضی شوند، طرح از رسیدن به اهداف خود جا خواهد ماند.