تصمیم جدید برای پرداخت سود سهام عدالت | پایان بلاتکلیفی پرداخت سود سهام عدالت
در حالی که دو ماه به پایان سال 1400 باقی مانده است هنوز خبری از پرداخت سود سهام عدالت سال گذشته نیست. طی سال 1399 سود سهام عدالت سال 1398 در دو مرحله پرداخت شد. اسفند 1399 مرحله اول و تیر ماه سال گذشته مرحله دوم پرداخت سود سهام عدالت به سهامداران عملیاتی شد.
طبق آخرین خبر ها به نظر می رسد سود سهام عدالت همه سهامداران واریز نشود. سود سهام عدالت هر سال در دو مرتبه به حساب سهامداران پرداخت می شود . باقی مانده، حواشی واریز سود سهام عدالت سال ۹۸ همچنان ادامه دارد و سهامداران را از اینکه این پول به حسابشان واریز نشود نگران کرده است. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، در حال پیگیری موضوع عدم پرداخت سود سهام عدالت توسط برخی شرکت ها است. در ادامه آخرین خبر ها را از واریز سود سهام عدالت می خوانیم.
در حالی که دو ماه به پایان سال مانده است هنوز خبری از پرداخت سود سهام عدالت سال ۱۳۹۹ نیست.
پیگیریها از نهادهای مرتبط با پرداخت سود سهام عدالت سال 1399 تاکنون به نتیجه خاصی نرسیده است و ظاهرا قرار است در جلسه پیش روی شورای عالی بورس در این خصوص تصمیم گیری شود.
حدود یک ماه قبل عشقی در حاشیه جلسه هیأت مدیره سازمان بورس به آخرین وضعیت پرداخت سود سهام عدالت اشاره کرد و گفت: مقرر شد تا پیشنهادات نهایی پس از اخذ مجوز از طریق شواری عالی بورس به شرکتها ابلاغ شود که در یکی دو ماه آینده این کار انجام خواهد شد.
گفتنی است؛ سال گذشته رویه برای پرداخت سود سهامداران عدالت در هر دو روش مستقیم و غیرمستقیم وجود داشت که بر اساس اعلام مسئولان سازمان بورس، امسال نیز با الهام از همان رویه سود سهام عدالت پرداخت خواهد شد، هر چند تصمیم نهایی با شورای عالی بورس است
از سوی دیگر یکی از عوامل مهم در تعیین تکلیف پرداخت سود سهام عدالت، شفاف شدن انتخابات هییت مدیره شرکتهای سهام عدالتی استانی است. در اواخر دولت دوازدهم نیز قرار بود به صورت سراسری انتخابات مجامع این شرکتها در استانهای مختلف برگزار شود که بنا به دلایل مختلف این موضوع پیش نرفت.
پیش از این عشقی رئیس سازمان بورس در خصوص عدم برگزاری مجمع شرکتهای استانی سهام عدالت گفته بود: در حال حاضر معضلات جدی در خصوص برگزاری مجامع شرکتها داریم. مجامع شرکتهایی که با سرمایه گذاری مستقیم چندین میلیون نفر تشکیل شده است، خب این مجامع در عمل هیچ وقت نمیتواند به حد نصاب لازم برای تشکیل مجمع برسد. یعنی شرکتی که پنج میلیون سهامدار مستقیم دارد هیچوقت نمیتواند مجمع با اکثریت آرا تشکیل دهد و مجبور هستیم همیشه با تعداد بسیار اندکی از افراد مجمع را تشکیل دهیم. تجربه تشکیل مجامع شرکتهای استانی سهام عدالت از این جنس بود. در سال گذشته و اوایل امسال، مجامع این شرکتها با حضور کمتر از یک دهم درصد تشکیل شد.
به گفته عشقی یکی از راه حل های جدی که برای مساله میتوانیم مطرح کنیم استفاده از فناوریهایی است که هم بحث احراز هویتها و هم امکان مشارکت گسترده طیف وسیعی از مردم در یک رویداد را داشته باشیم.
مدت هاست که برای مشمولان سهام عدالت فرقی نمیکند که روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کرده باشند یا غیرمستقیم، در هر صورت هردو گروه امکان فروش سهام خود را ندارند.
مستقیم ها به دلیل شرایط بازار و غیرمستقیم ها به دلیل تعلیق شدن نماد شرکت ها. موضوعی که به گفته سخنگوی کانون شرکتهای سرمایه گذاری استانی سهام عدالت انتظار میرود تا پایان سال جاری تعیین تکلیف شود.
اردیبهشت سال گذشته که فرایند آزادسازی سهام عدالت آغاز شد، از میان حدود ۴۹ میلیون نفر مشمول سهام عدالت، ۱۹ میلیون نفر روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردند و ۳۹ میلیون نفر نیز روش غیرمستقیم را برگزیدند تا سهام دار شرکت های سرمایه گذاری استانی شوند.
بر این اساس در دولت قبل اقداماتی برای برگزاری مجامع این شرکت ها صورت گرفت که همگی با شکست مواجه و پرونده این ماجرا بسته شد. اما غیر مستقیم های سهام عدالت هم مانند مستقیم سرنوشت خوشی نداشتند و نماد شرکت ها یا در صف فروش قفل بود و یا تعلیق! درواقع مدت زمان زیادی است که امکان معامله این نمادها برای سهام داران وجود ندارد و مشخص نیست این نمادها چه زمانی بازگشایی شوند.
در این راستا، علی اکبر حیدری، سخنگوی کانون شرکتهای سرمایه گذاری استانی سهام عدالت، یکی از دلایل عمده بسته شدن نمادهای شرکت های سرمایه گذاری سهام عدالت، نبود بازارگردان است، اظهار کرد: عدم تعیین بازارگردانی و عدم برگزاری مجامع و افشای صورت های مالی شرکت های سرمایه گذاری سهام عدالت از دلایل عمده تعلیق نماد شرکت ها است. بر این اساس در یکی از جلسات اخیر شورای عالی بورس مصوبه ای تصویب و قرار شد بر مبنای آن کارگروه مشترکی برای تعیین تکلیف مسائل با اهمیت سهام عدالت تشکیل شود.
وی ادامه داد: طبق مصوبه مذکور تا پایان سال کل مباحث مربوط به سهام عدالت از جمله نحوه فعالیت شرکت های سرمایه گذاری استانی، برگزاری مجامع بررسی و تعیین تکلیف شود و امیدواریم تشکیل کارگروه مربوطه سریع تر صورت بگیرد تا با تشکیل این کارگروه ویژه تمام موارد مغایر قانون اصل ۴۴، قانون تجارت و فرمان هشت گانه مقام معظم رهبری احصا و برای ابطال موارد مغایر قانون و اصلاح ایین نامه گزارش داده شود.
علی حیدری گفت: سهام عدالت و کارهایی که در زمان احمدینژاد انجام شد بر اساس یک تفکر کمونیستی و مبنی بر اصل اقتصاد برای همه – یا توده مردم – بود. دولت بعدی از سهام عدالت به عنوان یک ابزار کنترلی برای جمع کردن اعتراضها استفاده کرد. هرکجا احساس میکرد اعتراضهای گسترده به دلیل افزایش تورم وجود دارد، شروع به پخش کردن پول با نام سهام عدالت میکرد.
وی ادامه داد: مساله سهام عدالت از ابتدا غلط تعریف شده است. ممکن است در جوامع سوسیالیستی کار درستی باشد اما منبع تامین این پول در اقتصادی مانند ایران که تورم مزمن دارد و برخی به خودشان زحمت نمیدهند که اقتصاد را به عنوان علم بپذیرند و کماکان فردگرا هستند، سهام عدالت معنی ندارد. چون اقتصادی وجود ندارد که سود آن شامل همه شود.
حیدری گفت: دولت قبلی هم اگر بخواهیم صادقانه نگاه کنیم، از سهام عدالت فقط به شکل ابزاری کنترلی استفاده کرد که هر جا میخواست جلوی اعتراض مردم را بگیرد، شروع به حاتم بخشی به نام سهام عدالت میکرد. با این روش قصد داشت با پخش کردن پول در سطح جامعه، به شکلی فضا را مدیریت کند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: دولت فعلی اگر بتواند مذاکرات را به سمتی پیش ببرد – چه آشکارا و چه پشت پرده – که منابع نفتی وارد شود، دوباره سهام عدالت را برجسته و تلاش میکند آن را سر سفره مردم آورد. در غیر این صورت کماکان به شکل حرف و حدیث به دوره ۴ ساله بعدی میرسد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا دولت قبل درباره سهام عدالت و مساله آزادسازی آن، دروغ گفت؟، عنوان کرد: این مساله دروغ نبود بلکه سنگی بود که دولت قبل از روحانی به پشتوانه افزایش قیمت نفت انداخته بود. شاید در آن مقطع زمانی نیاز بود اعلام کند سهام عدالت آزاد شده تا بتواند قدری شرایط تورمی را مدیریت کند.
حیدری تاکید کرد: الان سهام عدالت و یارانه، بخشی از درآمد اصلی برخی خانوارهاست. شاید سهام عدالت در آن زمان ابزاری بود که بتواند از آن استفاده کند تا به اوضاع آن زمان سامان دهد. سهام عدالت پیش از انقلاب هم مطرح بود. در آن زمان قرار بود کارخانهها سود شرکت را تحت عنوان سهامدار به کارگران بدهند. از سال ۵۳ که افزایش قیمت نفت داشتیم، این مساله راکد مانده بود. زمزمه اجرای آن از دولت خاتمی هم مطرح میشد. اما سبک مدیریتی آن قابل قبول نبود.
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت با اعلام این خبر که تا هفته آینده کارگروهی برای وصول سود سهام عدالت مربوط به سال 99 تشکیل میشود، گفت: سود سهام عدالت باید تا پایان سال به حساب سهامداران واریز شود.
در پاسخ به این پرسش که برای وصول سود عملکرد سال 99 سهام عدالت چه اقدامی انجام شده است اظهارداشت: هنوز تصمیم قطعی گرفته نشده اما مقرر شده است کارگروه ویژهای از سوی شورای عالی بورس و سازمان بورس در هفته آینده تشکیل شود که کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت هم در این کارگروه حضور خواهند داشت.