ثبتنام جاماندگان سهام عدالت
خبر مهم برای جاماندگان سهام عدالت | ارزش سهام عدالت جاماندگان مشخص شد
حسین قربانزاده اعلام کرد اخیرا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اسامی جاماندگان سهام عدالت را مشخص کرده و لیستی را به وزارت اقتصاد فرستاده است. این گفته به این معناست که احتمالا باید تکلیف جاماندگان سهام عدالت سال آینده مشخص شود.
پرونده جاماندگان سهام عدالت همچنان باز است و درمورد تعیین تکلیف آن وعده های زیادی داده شده است. آمار رسمی نشان میدهد جاماندگان سهام عدالت ۲۱ میلیون نفر هستند. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از موافقت اولیه رئیسجمهور برای واگذاری به جاماندگان سهام عدالت خبر داده بود .در ادامه آخرین خبر در رابطه با جاماندگان سهام عدالت را می خوانید.
رئیس سازمان خصوصیسازی اعلام کرده اسامی جاماندگان سهام عدالت به وزارت اقتصاد رفته اما همزمان گفته وضعیت بودجه سال آینده با پرداخت سهام عدالت به جاماندگان تعارض دارد! پس ماجرا چیست؟
تعیین وضعیت جاماندگان سهام عدالت در سال آینده وعدهای است که هم قبلا مجلس مطرح کرده بود و هم سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت گفته بود ما پیگیر این موضوع هستیم که این ماجرا زودتر تعیین تکلیف شود.
اکنون رئیس سازمان خصوصیسازی هم میگوید اسامی جاماندگان سهام عدالت به وزارت اقتصاد رفته اما دو مشکل اساسی برای تعیین تکلیف وضعیت آنها وجود دارد؛ اولین نکته اینکه آیا وضعیت بورس، امکان پرداخت سهام عدالت به جاماندگان را میدهد یا نه؟ نکته دوم اینکه تعداد جاماندگان سهام عدالت چقدر است؟
اولین سوال برای پرداخت سهام عدالت به جاماندگان این است که آیا وضعیت بورس و سهام شرکتهای دولتی کفاف پرداخت سهام عدالت به گروههای جدید را میدهد یا نه؟
رئیس سازمان خصوصیسازی صراحتا تایید کرده که «این حجم تکالیف فروش سهام با موضوعی که در قالب جاماندگان طرح عنوان شده تعارض دارد.»
قربانزاده گفته: «مجلس تکالیفی را در قانون بودجه برای فروش سهام دولتی در نظر گرفته که عملا تابلوی بورس فعلی دولت کفاف آن را نمیدهد. سهام حداقلی مس، فولاد، سایپا و ایران خودرو و … وثیقه هستند و مابقی سهام دولت هم کفاف تکلیف ۹۰ هزار میلیارد تومانی فروش سهم مستقیم و ۱۶۰ هزار میلیارد تومان غیرمستقیم را که در قالب انتقال سهم به سازمانها و صندوقها است را نمیدهد. »
پس وضعیت بورس به گونهای نیست که بتوان وعده پرداخت سهام عدالت به گروههای جدید را دارد. به خصوص به همه جاماندگان که احتمالا تعداد آنها به ۲۰ میلیون نفر میرسد.
رئیس سازمان خصوصیسازی گفته «هنوز عدد دقیقی از جاماندگان سهام عدالت در دست نداریم چون هنوز تعریف درست و جامعی از جاماندگان سهام مطرح نشده است.»
این در حالی است که پیش از این گفته شده بود که تعداد جاماندگان سهام عدالت حدود ۲۰ میلیون نفر است. اما قربانزاده میگوید «یک تلقی از جاماندگان سهام عدالت همان جمعیت یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفری است که برگه سهام عدالت دارند اما مشخصات آنها در سامانه ثبت نشده است.»
با این تعریف تنها یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر مشمول جدید سهام عدالت هستند. اما «تعریف دیگری که از جاماندگان سهام عدالت میشود افرادی هستند که استحقاق دریافت سهام عدالت را دارند.» یعنی افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و موارد دیگر.
اما مجلس هم تعریفی از جاماندگان سهام عدالت دارد که احتمالا به تعریف دوم نزدیک است و تعداد جاماندگان سهام عدالت را افزایش میدهد. البته ممکن است راهکار دیگری برای پرداخت سهام عدالت به گروههای جدید وجود داشته باشد و آن هم کاهش قیمت سبد سهام عدالت این افراد است.
پیش از این دو سبد سهام عدالت به افراد پرداخت شد. یکی با ارزش یک میلیون تومان و دیگری با ارزش ۵۳۲ هزار تومان. اما حالا رئیس سازمان خصوصیسازی گفته اگر قرار باشد سبد سهام عدالت به جاماندگان داده شود، ارزش اولیه آن مشخص نیست. اما «قاعدتا نمیتوان با همان رقم ۵۰۰ هزار تومان و یک میلیون تومان آن سال، سهام نظر گرفته شود و اگر قرار باشد به جمعیت جدید سهام عدالت تعلق بگیرد قاعدتا باید ارزش روز را در نظر بگیریم.»
مهدی طغیانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی میگوید مجلس همچنان منتظر نظر نهایی دولت است. به گفته او مشکل اصلی بر سر تامین منابع این طرح است. تیم اقتصادی دولت قبلی معتقد بودند منابعی برای طرح مجلس وجود ندارد اما بهارستاننشینان در پاسخ به دولت لیستی از این منابع تهیه و به دولت وقت ارائه کردند.
درحالیکه قرار بود با اعلام نظر دولت درباره طرح جاماندگان سهام عدالت، این طرح در دستورکار مجلس قرار گیرد اما اکنون بعد از گذشت بیش از ۳ماه هنوز این نظر اعلام نشده است.
مهدی طغیانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی میگوید مجلس همچنان منتظر نظر نهایی دولت است. به گفته او مشکل اصلی بر سر تامین منابع این طرح است. تیم اقتصادی دولت قبلی معتقد بودند منابعی برای طرح مجلس وجود ندارد اما بهارستاننشینان در پاسخ به دولت لیستی از این منابع تهیه و به دولت وقت ارائه کردند. اکنون اما طغیانی میگوید همچنان دولت فعلی نیز بر سر تامین منابع این طرح با مجلس به توافق نرسیده است.
طرح جاماندگان سهام عدالت به کجا رسید؟ بیش از سهماه است که مجلس منتظر نظر دولت است و قرار بود دولت نظرش را درباره طرح مجلس اعلام کند.
طرح جاماندگان هنوز در همان مرحله قبلی است و اتفاق جدیدی نیفتاده است. مساله اصلی که برای این طرح مشکلساز شده تامین منابع است. در بحث تامین منایع در سال گذشته هرچه جلو رفتیم با دولت بهنظر مشترک نرسیدیم.
منظورتان دولت قبلی است یا فعلی؟
هم دولت قبلی و هم دولت فعلی. دولت فعلی نیز درباره طرح جاماندگان سهام عدالت اعلام کرده که لایحهای به مجلس میفرستم. نکتهای که وجود دارد این است که اگر منابع مالی طرح معلوم نباشد یا منابع تعیینی موردتوافق دولت نباشد شامل اصل۷۵ قانوناساسی و در شوراینگهبان رد میشود، یعنی طرحهای مجلس باید از لحاظ مالی تعیینتکلیف شود و بار مالی برای دولت به همراه نداشته باشد؛ چراکه اگر بار مالی داشته باشد اصلا شوراینگهبان آن را قبول نمیکند و خلاف قانوناساسی است، بنابراین برای طرح جاماندگان سهام عدالت هم، یا دولت باید بار مالی آن را بپذیرد یا لایحه به مجلس بدهد، چون لوایح چنین محدودیتی ندارند.
دولت قرار بود نظرش را درباره طرح جاماندگان سهام عدالت به مجلس اعلام کند. آیا این نظر اعلام شده است؟
خیر نظرش اعلام نشده است. البته لازم است به این نکته اشاره کرد که الان هم دولت و هم نمایندگان مجلس تا حد زیادی درگیر لایحه بودجه سال آینده هستند، بنابراین از جهت کارشناسی توان کارشناسی دولت محدود به بودجه است. از اینرو از جهت زمانی شاید بشود این تاخیر دولت در اعلام نظر کارشناسیاش درباره طرح جاماندگان سهام عدالت را درک کرد. هرچند از قبل هم برای ما زمانی را تعیین نکرده بود که تا فلان مدت نظرش را اعلام میکند و از سوی دیگر ما در مجلس هم مهلتی برای دولت تعیین نکرده بودیم، اما دولت وعده داده بود نظرش را در یک فرصت زمانی کوتاه ارائه میدهد که هنوز این کار انجام نشده است.