نهضت ملی مسکن | ثبت نام نهضت ملی مسکن
خبر خوش از طرح نهضت ملی مسکن | افتتاح واحدهای طرح نهضت ملی مسکن در تهران
۴۵۴ واحد مسکونی ذیل طرح نهضت ملی مسکن در شهر گرمدره در غرب تهران با حضور سید صولت مرتضوی معاون اجرایی رئیسجمهور و اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به بهرهبرداری رسید.
طرح نهضت ملی مسکن برای تکمیل کردن طرح قبلی (طرح مسکن مهر) است که درطی چند مرحله اجرا شد. از زمان شروع نهضت ملی مسکن باعث نشده که قیمت مسکن و اجاره بها کاهش پیدا کند. به عقیده کارشناسان طرح نهضت ملی مسکن در تعادل قیمت مسکن تاثیر پررنگی دارد. هدف نهضت ملی مسکن کمک به تامین مسکن خانوارهای فاقد مسکن، است. در ادامه به آخرین خبر از طرح نهضت ملی مسکن می پردازیم.
با حضور معاون اجرایی رئیسجمهور و رئیس بنیاد مسکن، ۴۵۴ واحد مسکونی ذیل نهضت ملی مسکن در غرب تهران به بهرهبرداری رسید.
۴۵۴ واحد مسکونی ذیل طرح نهضت ملی مسکن در شهر گرمدره در غرب تهران با حضور سید صولت مرتضوی معاون اجرایی رئیسجمهور و اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به بهرهبرداری رسید.
این واحدهای مسکونی که در راستای اجرای برنامه ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در دولت سیزدهم ساخته شده، از محل تسهیلات بانکی و آوردههای متقاضیان واجد شرایط به بهرهبرداری رسیده است.
همچنین در این مراسم کلنگ آغاز عملیات اجرایی ۴۰۰ واحد مسکونی دیگر ذیل قانون جهش تولید مسکن و طرح نهضت ملی مسکن زده شد که این واحدها نیز در شهر گرمدره برای متقاضیان واجد شرایط فاقد مسکن احداث میشود.
هزینه بخشی از این واحدها از محل آورده متقاضیان و بخشی دیگر طبق مصوبه شورای عالی مسکن بر اساس تسهیلات بانکی خواهد بود.
وزیر راه و شهرسازی چندی پیش در یک برنامه تلویزیونی از برنامه دولت برای ساخت واحدهای مسکونی یک طبقه ویلایی در قالب برنامه نهضت ملی مسکن سخن به میان آورد.
وعده وزیر راه و شهرسازی مبنی بر ساخت واحدهای مسکونی یک طبقه در نهضت ملی مسکن مزایای بسیاری از جمله کاهش هزینه ساخت را به همراه دارد.
رستم قاسمی ضمن تاکید بر ساخت واحدهای مسکونی ویلایی در نهضت ملی مسکن، اظهار داشت:« در شهرهایی که مشکل زمین وجود ندارد، نباید به سمت بلند مرتبه سازی برویم و به عنوان نمونه در بم، چون مشکل زمین نداشتیم، به متقاضیان ۲۰۰ متر زمین دادیم.»
تاکید وزیر راه و شهرسازی بر حرکت نکردن به سوی بلند مرتبهسازی مسئلهای است که تجربه تولید انبوه مسکن در سالهای گذشته صحت آن را تایید میکند. برای مثال در اَبَر پروژه مسکن مهر که ساخت 4 میلیون واحد مسکونی را نشانه رفته بود، با کیفیتترین واحدهای مسکونی، خانههایی بود که به طور ویلایی در شهرهای جدیدی نظیر شهر جدید امیرکبیر ساخته شد.
زمانی که از ساخت مسکن یک طبقه صحبت میشود، اولین مسئله مطرح شده بحث محدودیت زمین است. به عبارت دیگر مخالفان ساخت واحدهای مسکونی یک طبقه بهانه خود برای حرکت به سمت افزایش ارتفاع واحدهای مسکونی را مسئله محدودیت زمین عنوان میکنند.
این در حالی است که اساسا محدودیت زمین در گستره کشوری با وسعت و آب و هوایی ایران مسئله بیمعناست، چرا که توسعه افقی شهرها و روستاها به ویژه در مناطق کم تراکم از نظر جمعیتی به سهولت مهیا است.
به طور کلی بسیاری از مردم با نگاه به چهره کلانشهرها و ساختمانهای بلند مرتبه واقع در این مناطق تصور میکنند که دیگر هیچ زمینی برای ساخت و ساز وجود نداشته و اساسا به همین علت است که بلندمرتبهسازی با تراکمهای قابل توجه اوج گرفته است. به منظور آگاهی از خطا بودن این مسئله کافی است، سری به سایر شهرهای کوچک کشور بزنیم تا متوجه بشویم چه مقدار از زمینهای بایر قابل ساخت و ساز در کشور مورد استفاده قرار نگرفته است.
محمد حمیدزاده، کارشناس حوزه مسکن عنوان کرد:« توهم محدودیت زمین به دلیل سیاست غلط تعیین خط حریم شهری ایجاد شد و اگر به مستندات دولتی رجوع کنیم متوجه خواهیم شد، حجم بالایی از زمینهای موجود در همین خط حریم شهری در اختیار دستگاههای دولتی قرار دارد.»
این کارشناس حوزه مسکن ادامه داد:«ظرفیت قانونی استفاده از زمینهای دولتی برای ساخت مسکن در قانون جهش تولید و تامین مسکن وجود دارد و وزارت راه باید از این ظرفیت استفاده حداکثری کند.»
در همین راستا زمین مورد نیاز تولید انبوه مسکن به شیوه یاد شده برای زیربنای هر واحد مسکونی با در نظر گرفتن الزامات معماری و شهرسازی 50 متر برای هر نفر بوده و با در نظر گرفتن بعد خانوار 3.3 به طور میانگین در کشور زیربنای هر واحد مسکونی باید 165 متر در نظر گرفته شود.
با توجه به اینکه نسبت مجاز زیربنا به کل زمین هر واجد مسکونی مطابق قانون باید 60 درصد در نظر گرفته شود، لذا بر این مبنا هر واحد مسکونی یک طبقه با متراژ متناسب با بعد خانوار در کشور باید 275 متر زمین در نظر گرفته شود.
با توجه به محاسبات انجام شده، زمین خالص مورد نیاز برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی در هر سال 27 هزار 500 هکتار است.
میزان زمین مذکور به طور خالص برای ساخت مسکن مورد نیاز است و نسبت مساحت معابر و مکانهای عمومی مطابق با ضوابط شهرسازی باید به میزان زمین تامین شده اضافه شود.
در همین راستا با نگاه حداقلی نسبت مساحت واحدهای مسکونی به معابر باید معادل 40 تا 55 درصد در نظر گرفته شود. در چنین شرایطی نهضت ملی مسکن در هر سال با هدفگیری ساخت یک میلیون واحد مسکونی به حداقل 50 هزار هکتار زمین نیاز دارد.
بنابر اطلاعات موثق تاکنون تنها 30 درصد از زمین مورد نیاز برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال اول دولت تامین شده است و وزارت راه و شهرسازی باید سرعت تامین زمین را بیشتر از گذشته افزایش دهد.