حقوق بازنشستگان | افزایش حقوق بازنشستگان
سورپرایز دولت برای حقوق بازنشستگان | تصمیم جدید دولت بازنشستگان را پولدار می کند؟
محمد اسکندری با بیان اینکه عیدی بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشوری در روز چهارشنبه گذشته به تعداد 1.6 میلیون نفر دفترکل واریز شد، اظهار کرد: برای هر بازنشسته به طور میانگین یک میلیون و 600 هزار تومان پرداخت شد که به ازای هر عائلهمندی 400 هزار تومان و به ازای هر فرزند 150 هزار تومان نیز علاوه بر آن پرداخت شد.
یکی از بحث های پر چالش و همیشگی در تمام دولت ها مسئله پرداخت حقوق بازنشستگان و میزان افزایش حقوق بازنشستگان است. طبق روال هر ماهه سازمان تامین اجتماعی حقوق بازنشستگان از بیستم هر ماه پرداخت می شود. بازنشستگان جدیدا خواستار رسیدگی بشتر به مسئله افزایش حقوق در لایحه بودجه هستند و برای همسان سازی حقوق بازنشستگان در چند ماه اخیر دست به اعتراض و نوشتن نامه به رئیس جمهور کرده اند. در ادامه آخرین خبر از حقوق بازنشستگان رامیخوانید.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری با بیان اینکه این صندوق امسال 110 هزار میلیارد تومان کسری داشته است، گفت: بخشی از این کسری پرداخت شده است و تا پایان سال ضرورت دارد 10 هزار میلیارد تومان دیگر به این صندوق پرداخت شود.
وی تأکید کرد: تعداد بازنشستگان کشوری یک میلیون و 600 هزار نفر است که 100 هزار نفر هم به عنوان مستمریبگیران ورثه افراد فوت شده اضافه میشوند یعنی در مجموع یک میلیون و 700 هزار نفر بازنشسته و مستمریبگیر از این صندوق دریافتی دارند.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در مورد کسر منابع صندوق بازنشستگی گفت: مسأله کسری یک موضوع ملی و در سطح کلان دولت و مجلس و حتی سران قوا است که باید در مورد آن تصمیمگیری شود و این مربوط به بازنشستگان صندوق دولتی است، نحوه طراحی و ورود افراد که کارمندان شاغل دولت هستند باید بررسی شود.
اسکندری تأکید کرد: در حال حاضر ورودی صندوق بازنشستگی کشوری حدود 900 هزار نفر کارمند دولت هستند که کسور بازنشستگی در حقوق آنها اعمال میشود اما در مقابل یک میلیون و 600 هزار دفترکل مستمریبگیر دارند در حالی که در دنیا در مقابل هر بازنشسته 4 شاغل وجود دارد اما در کشور ما تعداد شاغلان حدود نصف بازنشستگان است.
وی تأکید کرد: برنامهریزی درباره کسری صندوقهای بازنشستگی بر عهده دولت و مجلس است و با اتکا به منابع درآمدی صندوق این مسأله بررسی شود و بررسی آن از سطح صندوق بالاتر است و ما به اندازه بودجه یک سال کل کشور نیاز به منابع داریم.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری گفت: برای پرداخت حقوق سالانه بازنشستگان در سال جاری حدود 110 هزار میلیارد تومان کسری قطعی داشتیم که با توجه به تغییراتی که در دولت تصمیمگیری میشود این رقم تغییر پیدا میکند، تا الان در سال جاری حدود 150 هزار میلیارد تومان پرداختی داشتیم که از این رقم حدود 10 هزار میلیارد تومان از منابع داخلی شرکتهای زیرمجموعه صندوق تأمین شده 20 هزار میلیارد تومان از محل حق بیمه کارمندان شاغل و الباقی منابع به عنوان کسری محسوب میشود که از اول سال تاکنون دولت 110 هزار میلیارد تومان پرداخت کرده و باید تا آخر سال 10 هزار میلیارد تومان دیگر نیز منابع به صندوق بازنشستگی بپردازد.
اسکندری همچنین در مورد بورسی شدن شرکتهای زیرمجموعه صندوق بازنشستگی کشوری گفت: در حال حاضر سه شرکت از پگاه از شرکتهای تولید شیر پگاه در بورس و 5 شرکت در فرابورس حضور دارند و بقیه شرکتها نیز به تدریج وارد بازار سرمایه میشود برخی از شرکتهای پگاه همراه با دامداری و به عنوان کشت و صنعت وارد میشوند.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در مورد اینکه بازدهی شرکتهای زیرمجموعه صندوق چه میزان است؟ گفت: پتروشیمی جم با سبا فولاد خلیجفارس بهترین بازدهی را دارند و شرکت آپادانا سرام وضعیت بازدهی و مالی خوبی ندارد.
بررسیها نشان میدهد که دو مرحله از متناسبسازی حقوق توسط دولت دوازدهم صورت گرفته و بازنشستگان کشور بعد از دو مرحله متناسبسازی، تفاوت قابل توجه در حقوق بازنشستگی را مشاهده کردند.
در حالی همه معادلات درباره همسانسازی حقوق بازنشستگان برهم خورده و هنوز تصمیم جدیدی در این باره اعلام نشده که در سالهای اخیر فشارهای اقتصادی، بازنشستگان را در تنگنا قرار داده است.
دولت اواسط بهمنماه لایحه مربوط به همسانسازی حقوق بازنشستگان را که میتوانست موج نارضایتیها را بکاهد، پس گرفت. این در شرایطی است که دولت پیشین برای رفع مشکل بازنشستگان، این لایحه را به مجلس فرستاد تا عزم خود را برای حل مشکل آنها نشان دهد.
بررسیها نشان میدهد که دو مرحله از متناسبسازی حقوق توسط دولت دوازدهم صورت گرفته و بازنشستگان کشور بعد از دو مرحله متناسبسازی، تفاوت قابل توجه در حقوق بازنشستگی را مشاهده کردند. بر همین اساس، قرار بر این شد که همسانسازی حقوق بازنشستگان در مسیر دائمی شدن قرار گیرد و این در حالی است که درحالحاضر دائمی شدن همسانسازی حقوق بازنشستگان به طنابی شبیه شده که عدهای طرف تصویب و اجرای آن هستند و یک سمت طناب را میکشند و عدهای دیگر معتقدند همسانسازی نتایج خوبی ندارد و طرف دیگر طناب را میکشند و هر کدام سعی دارند حرف خود را به کرسی بنشانند.
علت مخالفت عدهای از آنها، همان بهانه همیشگی تورمزا بودن افزایش حقوق است و برخی دیگر، اما نداشتن پشتوانه مالی برای تامین بودجهی دائمی شدن همسانسازی را دلیل مخالفت خود با این موضوع میدانند؛ البته برخی از نمایندگان هم ادعا میکنند در حال تلاش برای تصویب لایحه دائمی شدن همسانسازی هستند.
برخی نمایندگان، دلیل پس گرفتن لایحه دائمی شدن همسانسازی حقوق بازنشستگان از سوی دولت را به مخالفت سازمان اداری و استخدامی مرتبط دانستهاند. اما در همین رابطه علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که آیا دولت برنامهای جایگزین برای لایحه دائمی شدن همسانسازی حقوق بازنشستگان دارد؟ گفته: در دولت قبل در حوزه مسائل ریشهای مانند بازنشستگان، ساماندهی استخدامها، رتبهبندی معلمان و... یک تعداد لوایح غیرکارشناسی ارائه شد که البته بخشهای مختلف دولت هم مخالف آنها بودند. بر این اساس، بعضا یک تعداد لوایح «دومینووار» تقدیم مجلس شدند و طرحهای مجلس هم به آنها اضافه شدند.
به گفته او، نگاه دولت این است که اگر بخواهیم حل مسائل کشور را به صورت جدی و کارشناسی شده انجام دهیم و بخشینگری نکنیم، باید نقشه اصلاحی جامع را تهیه کنیم.
وی متذکر شده؛ برخی مسابل جدی کشور مانند بازنشستگان یا حقوق و استخدام کارکنان با بخشینگری به مراتب مخربتر هستند، به همین دلیل رئیسجمهوری دستور دادند که سازمان اداری و استخدامی طرح جامعی را در حوزه استخدامها تهیه کند. در حوزه بازنشستگی هم، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی آسیبها را شناسایی و به رئیسجمهوری گزارش دادهاند. در نهایت راهکارها استخراج میشوند.