وام سهام عدالت | کارت اعتباری سهام عدالت
با سهام عدالت وام بگیرید | وام سهام عدالت اجرایی شد
محسن خدابخش به آخرین اقدامات انجام شده برای تعیین تکلیف وضعیت وراث سهام عدالت اشاره کرد و افزود: بررسی وضعیت وراث باید از طریق شرکت سپردهگذاری انجام شود که این اقدام نیازمند همکاری متولیان امر انحصار وراثت نیز است.
مشمولان سهام عدالت به پشتوانه سهام خود، قادر به دریافت وام سهام عدالت هستند. اما شرایط دریافت و بازپرداخت وام سهام عدالت چیست و به کدام یک از سهامداران وام سهام عدالت اختصاص مییابد؟دریافت وام سهام عدالت و اعطای کارت اعتباری به مشمولان، از جمله طرحهای زیرمجموعه آزادسازی سهام عدالت است. با وجود اینکه در حال حاضر، مشکلاتی برای ارائه کارت اعتباری سهام عدالت وجود دارد، اما در این گزارش به مشروحی از نحوه دریافت وام سهام عدالت پرداخته میشود.
نایب رئیس هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار با اعلام تعیین تکلیف وراث سهام عدالت در سال ۱۴۰۱ گفت: به طور قطع وثیقه سهام برای دریافت وام نیز از سال ۱۴۰۱ اجرایی خواهد شد.
وی اظهار کرد: سازمان بورس، شرکت سپردهگذاری را مکلف کرده است تا مساله مربوط به وراث و تعیین تکلیف آنها را از طریق متولیان انحصار وراثت ساماندهی کند و هر چه سریعتر آن را به نتیجه برساند.
خدابخش خاطرنشان کرد: اتفاق رخ داده این بود که از زمان واگذاری سهام عدالت و نیز اختصاص آن به مشمولان این سهام حدود سه میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از دارندگان سهام عدالت فوت کردهاند.
نایب رئیس هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: همچنین با پیگیریهای انجام شده مشخص شد که برخی از وراث همان دارندگان سهام عدالت هم فوت کردهاند؛ بنابراین مسائل موجود بر سر راه این اقدام بسیار پیچیده است و مشکل فقط مربوط به بعد از ورود سهام عدالت در بازار سرمایه نیست.
وی ادامه داد: با توجه به وجود چنین مسائلی، این اقدام نیازمند تعامل و همکاری متولیان مربوط به انحصار وراثت است.
خدابخش تاکید کرد: شرکت سپردهگذاری مرکزی باید در سال ۱۴۰۱ مسایل مربوط به وراث سهام عدالت را ساماندهی کند و در نهایت مالکین آن سهام مشخص شوند.
نایب رئیس هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: بهطور حتم مساله مربوط به وراث سهام عدالت در سال ۱۴۰۱ تعیین تکلیف خواهد شد.
اجرای وثیقه سهام برای دریافت وام از سال ۱۴۰۱
خدابخش به وثیقه قرار دادن اوراق برای دریافت وام بانکی اشاره کرد و گفت: بهطور قطع وثیقه سهام برای دریافت وام از سال ۱۴۰۱ اجرایی خواهد شد.
نایب رئیس هیات مدیره سازمان بورس اظهار کرد: بانکها با ارتباطی که با شرکت سپردهگذاری دارند، این اقدام را قطعا انجام میدهند و سهام را به عنوان وثیقه میپذیرند.
وی تاکید کرد: تاکنون حداقل و حداکثری برای آن در نظر گرفته نشده و این امر وابسته به سیاستهای مربوط به بانکها است.
خدابخش اعلام کرد: هر بانک با توجه به منابعی که در اختیار دارد میتواند به سهامداران وام دهد و سهام آنها را بهعنوان وثیقه بپذیرد؛ به همان صورت که اکنون کارت اعتباری سهام عدالت از طریق بانکها به مشمولان این سهام اختصاص پیدا کرده است.
دی ماه سال جاری، رییس کل بانک مرکزی از به ضمانت گذاشتن سیمکارت، سهام عدالت و یارانه برای دریافت وام خبر داد.
با این حال، بسیاری از دارندگان سهام عدالت، تاکنون موفق به دریافت وام نشدهاند و با اینکه پنج بانک مکلف به ارائه کارت اعتباری سهام عدالت هستند، تنها دو بانک ملی و تجارت اقدام به ارائه این کارت کردهاند.
موضوع استفاده از یارانه، سیمکارت و سهام عدالت به عنوان وثیقه، در دولت قبل مطرح شد. اما این طرح به صورت کامل اجرایی نشد و یکی از دلایل آن، نظر بانکها مبنی بر کم بودن اعتبار این وثیقهها برای استفاده به عنوان پشتوانه وام بود.
لازم به ذکر است که ارزش سهام عدالت، همچنان رو به کاهش است و ارائه ۵۰درصد از ارزش آن در قالب تسهیلات، مبلغی ناچیز برای سهامداران خواهد بود. در چنین شرایطی، ضمانتی که از قدرت نقدشوندگی بسیار پایینی برخوردار است، نگرانیهایی را برای بانکها نیز ایجاد خواهد کرد.
با این حال، به گفته علی صالحآبادی، رییس کل بانک مرکزی، در حال فراهمسازی زیرساختی هستیم که مردم بتوانند با سیمکارت، سهام عدالت یا کارت یارانه خود، وام خرد به ویژه وام ازدواج بگیرند.
پیش از این موضوع و بنابر اعلام وزارت امور اقتصادی و دارایی در اسفندماه سال گذشته، سهامداران میتوانند از طریق دو بانک ملی و تجارت اقدام به دریافت کارت اعتباری سهام عدالت کنند. قرار بر پیوستن بانکهای دیگر به فرآیند صدور کارت اعتباری و اعطای تسهیلات به مشمولان نیز بود، اما تاکنون تنها بانکهای ملی و تجارت اقدام به صدور کارت کردهاند و خبری از اعلام آمادگی دیگر بانکها نیست. این در حالی است که معمارنژاد، معاون سابق معاونت امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد، از مشارکت سایر بانکها در طرح کارت اعتباری سهام عدالت تا اردیبهشت ماه سال جاری خبر داده بود. لازم به ذکر است که ۱۸ فروردین ماه نیز، خبر اعطای کارت اعتباری با پشتوانه سهام عدالت یا یارانه، از سوی هیات دولت اعلام شد. همچنین بسیاری از سهامداران، موانعی را برای دریافت تسهیلات از بانکهای ملی و تجارت را اعلام کرده بودند و با وجود ورود طرح اعطای وام سهام عدالت به فاز نهایی، ایرادات طرح همچنان پابرجاست و تدابیری برای دسترسی مناسب مردم به آن در نظر گرفته نشده است. براساس آخرین آمارهای اعلامشده، بیش از ۶هزار درخواست برای دریافت وام به شرکت سپردهگذاری مرکزی ارسال شده است که با توجه به ایرادات مطرحشده، به نظر میرسد همچنان محل بحث هستند.