رتبه بندی فرهنگیان | رتبه بندی معلمان
تاثیر رتبه بندی فرهنگیان در ارتقای جایگاه معلمان | بررسی اهداف رتبه بندی معلمان
خلیل جواد یار در پاسخ به این سوال که رتبه بندی معلمان چه میزان میتواند در جهت ارتقای جایگاه معلمان اثر گذار باشد ،گفت: یکی از هدف گذاریهای رتبهبندی معلمان بحث ارتقای جایگاه اجتماعی و شغلی آنها است، که باید این به عنوان هدف قرار بگیرد.
طرح رتبه بندی فرهنگیان دغدغهای دیگر در حوزه آموزش و پرورش است که پس از گذشت حدود ۱۰ سال از تصویب آن اکنون تصویب لوایح آن در مجلس شورای اسلامی در دست بررسی است.طرح رتبه بندی فرهنگیان از اقداماتی است که در وهله اول برای ارتقای کیفیت آموزشی و سپس در راستای بهبود وضعیت معیشت معلمان در نظر گرفته شده است.طرح رتبه بندی فرهنگیان یکی از طرح های پر سرو صدای این روزها در مجلس است . زیرا با انجام طرح رتبه بندی فرهنگیان حقوق معلمان افزایش چشمگیری خواهد داشت.در ادامه به آخرین اخبار از طرح رتبه بندی فرهنگیان می پردازیم.
یک کارشناس آموزش و پرورش گفت:باید به معلم شان و جایگاه تاثیر گذار آن اهمیت داد یک بخش کوچکش شاید بتواند وجود همین قانون رتبهبندی باشد و وقتی به شکل قانونی اجرا و عملیاتی شود میتوان اطمینان بیشتری به آن پیدا کرد.
خلیل جواد یار در پاسخ به این سوال که رتبه بندی معلمان چه میزان میتواند در جهت ارتقای جایگاه معلمان اثر گذار باشد ،گفت: یکی از هدف گذاریهای رتبهبندی معلمان بحث ارتقای جایگاه اجتماعی و شغلی آنها است، که باید این به عنوان هدف قرار بگیرد.
وی ادامه داد: ریشه شروع بحث رتبهبندی در کشورمان در ۴-۵ سال اخیر است و دو راهکار بارز که مستقیما به رتبهبندی معلمان در ابعاد مختلف از جمله صلاحیت عمومی، تخصصی و حرفهای و شئون مختلف متصل است ابعاد اعتقادی و اخلاقی است.
این کارشناس آموزش و پرورش گفت:اگر رتبهبندی به طریق درست و همراه با ساز و کار مطلوب آن مدون شود و به اجرا در بیاید بسیار خوب است، اما باید گفت که برخی مطالبات معلمان در آن نادیده گرفته شده است و چه بسا در بعضی ساز و کارها هم ایراد داشته باشد،اما باید گفت باز هم میتوان به آن امیدوار بود.
جواد یار با اشاره به شان تاثیر گذار معلمان در جامعه گفت:باید به معلم شان و جایگاه تاثیر گذار آن اهمیت داد یک بخش کوچکش شاید بتواند وجود همین قانون رتبهبندی باشد و وقتی به شکل قانونی اجرا و عملیاتی شود میتوان اطمینان بیشتری به آن پیدا کرد.
وی با اشاره به اینکه موضوع رتبه بندی معلمان از دل سند تحول بنیادین خارج شده است گفت: خیلی خرسندیم از این اتفاق امایکی از خردهگیریهایی که معلمان به این قانون دارند این است که چرا این موضوع طولانی شده است، تأخیرهایی که رخ داده است نوعی دلزدگی ایجاد میکند.
وی ادامه داد: ما میگوییم علیرغم اینکه مشکلات اقتصادی وجود دارد آیا این صنف معلمان حقشان این هست یا نه؟ اگر هست باید ادا بشود به هر حال مطالبه گری ها در همه اصناف وجود دارد ،در مورد معلمان متأسفانه برخوردها یک مقدار متفاوتتر است و دلخوری معلمان هم همین است، گاهی اوقات باید به تصویب بعضی از مسائل این چنینی و اجرای آن سرعت بخشید چرا که زمانی که این قشر دلگرم بشوند می توانیم نتایج آن را به شکل ملموس ببینیم.
یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش درباره زمان صدور احکام رتبهبندی معلمان گفت: بلافاصله بعد از تعطیلات عید و در طلیعه سال جدید احکام رتبهبندی معلمان صادر خواهد شد تا همکاران از شیرینی آن بهرهمند شوند.
نیروهای غیررسمی آموزش و پرورش تا حدود سال ۹۲ تعیین تکلیف شدند، اما پس از آن بلاتکلیف هستند و قانونی برای جذبشان وجود ندارد؛ طرح پیشنهادی موجود در کمیسیون آموزش، فرآیند جامعی را برای جذب معلمان آموزش و پرورش میدهد تا به سنوات خدمتشان ضریب داده شود.
تا پیش از بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس چند طرح مربوط به استخدام و تعیین تکلیف نیروهای آموزش و پرورش داشته که بخشی از آنها رسمی نیستند. قانون نظام رتبه بندی معلمان هم که اسفند پارسال تصویب شد، رتبه بندی را تنها برای نیروهای رسمی انجام میدهد.
آموزش و پرورش چندین گروه نیروهای غیررسمی مانند نیروهای حقالتدریسی، سوادآموزی، پیش دبستانی، خرید خدمات آموزشی و نیروهای غیرانتفاعی و سرباز معلم دارد.
در طرحی که وحیدی درباره آن توضیح داده، وزارت آموزش و پرورش باید تنها از دو روش نیروهای انسانی خود را در حوزههای آموزشی، پرورشی، مربیگری، فنی و حرفهای و مهارتی استخدام کند.
«پذیرش دانشجو معلمان به عنوان متعهدان به خدمت در وزارت آموزش و پرروش از آزمون سراسری» و «تأمین باقی مانده نیاز وزارتخانه از آزمون استخدامی و گذراندن دوره یکساله دانشجویان خارج از دانشگاه فرهنگیان و تربیت معلم شهید رجایی» به عنوان روشهای استخدامی اعلام شده است.
در بخشی دیگر از این طرح، حق التدریسیها و معلمان خرید خدمات آموزشی، آموزشیارها و آموزش دهندگان در نهضت سوادآموزی، معلمان و مربیهای مدرسههای غیردولتی، برون سپاری، مربیان پیش دبستانی و مربیان قرآن که به هر گونهای در امور آموزشی و تربیتی با وزارت آموزش و پرورش همکاری کردهاند، ضریب امتیازشان تغییر میکند.
بر اساس طرح پیشنهادی، به این گروهها در ازای یک سال سابقه فعالیت تمام وقت، یک و ۵ صدم به ضریب امتیاز تعلق میگیرد و به ازای هر سال سابقه بیشتر، ۵ صدم و تا حداکثر ۵ سال، اضافه میشود.
همچنین در این طرح به ازای هر سال سابقه خدمت، یک تا حداکثر ۵ سال به سقف سنی پذیرش معلمان افزوده میشود که البته، نباید از ۴۰ سال تمام بیشتر باشد.