رتبه بندی فرهنگیان | رتبه بندی معلمان
جزئیات تازه درباره زمان اجرای رتبه بندی فرهنگیان | اعمال اجرای رتبه بندی فرهنگیان
در حالی که قرار بود رتبهبندی معلمان در اردیبهشت ماه و روز معلم و حداکثر تا پایان بهار اجرا شود ، اخبار رسیده حکایت از آن دارد که رتبه بندی از مهرماه ۱۴۰۱ اجرا خواهد شد.
طرح رتبه بندی فرهنگیان دغدغهای دیگر در حوزه آموزش و پرورش است که پس از گذشت حدود ۱۰ سال از تصویب آن اکنون تصویب لوایح آن در مجلس شورای اسلامی در دست بررسی است.طرح رتبه بندی فرهنگیان از اقداماتی است که در وهله اول برای ارتقای کیفیت آموزشی و سپس در راستای بهبود وضعیت معیشت معلمان در نظر گرفته شده است.طرح رتبه بندی فرهنگیان یکی از طرح های پر سرو صدای این روزها در مجلس است . زیرا با انجام طرح رتبه بندی فرهنگیان حقوق معلمان افزایش چشمگیری خواهد داشت.در ادامه به آخرین اخبار از طرح رتبه بندی فرهنگیان می پردازیم.
قرار بود رتبهبندی در اردیبهشت و روز معلم و حداکثر تا پایان بهار اجرا شود، اما اخبار حکایت از آن دارد که رتبه بندی از مهرماه ۱۴۰۱ اجرا می شود.
آیین نامه رتبه بندی معلمین پس از کش و قوسهای فراوان و با تایید مجلس شورای اسلامی از مهر امسال اجرایی میشود.
طبق این آییننامه آموزش و پرورش معیارهای عمومی نظیر داشتن روحیه جهادی و تحولگرایی، رعایت حجاب و پوشش اسلامی، انگیزه معلمی، تعهد سازمانی بیشترین امتیاز را دارند و بعد از آن هم شایستگیهای تخصصی همچون مدرک تحصیلی، پژوهشهای مرتبط با بهبود عملکرد، تألیف کتاب و مقاله قرار دارند.
با این ملاکها سرانجام معلمان در ۵ گروه آموزشیار معلم، مربی معلم، استادیار معلم، دانشیار معلم و استاد معلم طبقهبندی میشوند که برای دستیابی به هر کدام از این رتبهها بهجز آموزشیار معلم که تا ۵۰۰ امتیاز را شامل میشود برای سایر رتبهها بهترتیب حداقل ۵۰۰، ۶۰۰، ۷۵۰ و ۹۰۰ امتیاز ضرورت دارد.
همچنین هر سه سال یکبار این آییننامه اجرایی مورد ارزیابی قرار میگیرند و اگر معلمین امتیاز لازم را برای حفظ رتبه کسب نکنند، به رتبه پایینتر تنزل خواهند کرد و بهدنبال این موضوع موظف به گذراندن دوره بازآموزی در دانشگاههای وابسته به آموزش و پرورش میشوند و اگر این مورد برای بار دوم تکرار شود، معلم از رسته آموزشی و فرهنگی خارج خواهد شد
علیرضا منادی سفیدان رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس گفت: تا به امروز نسبت به همه مسائل و مشکلاتی که مد نظر معلمان در آیین نامه رتبهبندی بود، تذکرات لازم را دادیم و بیشتر این مسائل رفع شده است. یکی از مسائلی که در آخرین اصلاح آیین نامه رتبه بندی معلمان مورد بازنگری قرار گرفت، این بود که برای استاد معلمی، شرط دکتری برداشته شود. همچنین در آخرین اصلاح آیین نامه تأکید شده آخرین مدرک معلمان لحاظ شده و حق و حقوق آنها پرداخت شود.
سید امیر شوشتری در نشست خبری در آستانه هفته بزرگداشت مقام معلم افزود: این طرح و اجرای آن به عنوان یکی از مطالبات معلمان بود که خوشبختانه با طی کردن امور مربوط به اعمال آن، به صورت رسمی اجرای این طرح در خراسان رضوی دنبال شد که اعمال آن از ۳۱ شهریور ماه سال ۱۴۰۰ محاسبه و از اول فروردینماه امسال به محض صدور احکام پرداختی به معلمان انجام میشود.
وی با بیان اینکه خود اظهاری و تایید مدیر مدرسه ملاک اصلی در طرح رتبه بندی معلمان است ادامه داد: از جمله مشکلات در اجرای طرح توقف رتبه ثبت شده برای فرد به مدت ۵ سال است، به این معنا که با تعیین رتبه هر معلم، ۵ سال دیگر امکان افزایش رتبه وجود دارد بنابراین تلاش شد تا رتبههای معلمان در حد ایدهآل باشد.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: به این ترتیب ۵۵ درصد معلمان رسمی استان در رتبههای ۳ تا ۴ قرار میگیرند، درحالیکه در ابتدا ۲ سال سابقه کاری برای شرکت دادن معلمان در طرح رتبهبندی پیش شرط بود، اکنون معلمان از بدو ورود میتوانند وارد این طرح شوند.
شوشتری افزود: ۷۶ هزار معلم رسمی خراسان رضوی به غیر از نیروهای رسمی دارای حکم اداری، معلمان خرید خدمات و غیره در این طرح شرکت داده میشوند و بین یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان تا ۹ میلیون تومان افزایش حقوق برای معلمان با اجرای این طرح اعمال خواهد شد.
او گفت:امسال ۳۶۹ معلم در خراسان رضوی برای انتخاب معلم برتر به مرحله استانی رسیدند که ۴۱ نفر آنان به عنوان معلم برتر استانی در مراسمی در روز ۱۸ اردیبهشت تجلیل میشوند.
رضا رضایی در گردهمایی مدیران مدارس شهرستان منوجان با بیان اینکه توجه به آموزش و پرورش لازمه توسعه و پیشرفت کشور است، خاطر نشان کرد: باید آموزش و پرورش در راس برنامه های نهاد های دولتی و غیردولتی باشد زیرا بیش از ۸۰ درصد مردم با آموزش و پرورش ارتباط مستقیم دارند.
مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان درباره موضوع امتیازدهی دانشآموزان به معلمان برای قانون رتبهبندی نیز بیان کرد: این موضوع صحت ندارد.
وی افزود: اگر می خواهیم کشور را بسازیم باید در راستای ارتقای کیفیت فعالیت های آموزشی و پرورشی تلاش کنیم زیرا آموزش مهمترین شاخص و لازمه ارتقای شاخصهای اقتصادی و بهداشتی است.
مدیر کل آموزش و پرورش استان کرمان در مورد زمان صدور احکام رتبهبندی معلمان گفت: وزارت آموزش و پرورش از زمان تصویب قانون و آییننامه اجرایی آن در هیأت دولت، سه ماه فرصت دارد که نسبت به صدور احکام اقدام کند که پیشبینی میکنیم فرآیند صدور احکام معلمان تا پایان بهار انجام شود.
رضایی بیان کرد: پس از استقرار دولت جدید، مقرر شد که اعتبار لازم برای این قانون در لایحه بودجه گنجانده شود که دولت برای اجرای آن از ۳۱ شهریور ۱۴۰۰تا پایان سال ۱۴۰۱مبلغ ۳۸ هزار میلیارد تومان را در نظر گرفته است.
وی با بیان اینکه وزارت آموزش و پرورش به دنبال مطالبات فرهنگیان است و زمان بسیار زیادی را برای همگام کردن سازمان برنامه و بودجه و اداری استخدامی برای اجرای این قانون صرف نموده است، عنوان کرد: برای اولین بار قانون رتبه بندی فرهنگیان در روز ۱۶ اسفندماه در زمان بررسی بودجه که طبق آیین نامه داخلی مجلس هیچ طرح و لایحه ای نباید در صحن مورد بررسی قرار بگیرد، با هماهنگی و همراهی مجلس، شورای نگهبان و وزارت آموزش و پرورش در همان روز تصویب این قانون به تأیید شورای نگهبان رسید که در نهایت با تلاشهای بسیار قانون رتبهبندی معلمان در ۲۳ اسفندماه توسط مجلس ابلاغ شد و پس از آن آییننامه اجرایی رتبهبندی که در آن سعی شده بود نظرات همه محققان، پژوهشگران و اصحاب تعلیم و تربیت گنجانده شود، در تاریخ ۲۳ فروردین به دولت تقدیم شد، قرار است لایحه در کمیسیونهای هیأت وزیران مورد بحث و بررسی قرار گیرد و در نهایت در خود هیأت دولت به تصویب برسد.
رضایی افزود: برای اولین بار برای تدوین این آیین نامه سعی شده مشارکت جمعی عوامل موثر و ذی نفعان در دستور کار قرار گیرد و نظرات مدیران کل استان ها و مدیران شهرستان ها و مناطق آموزش و پرورش کشور نیز مورد بررسی واقع شود.
مدیر کل آموزش و پرورش استان کرمان گفت: در لایحه دولت قبل عنوان شده بود معلمانی که حداقل دارای دو سال سابقه هستند مشمول رتبه بندی می شوند اما در لایحه فعلی همه معلمان مشمول رتبه بندی می شوند.
رضایی افزود: در لایحه گذشته به صراحت عنوان شده بود کارکنان اداری مشمول رتبه بندی نبوده و کارکنانی که در مدارس مشغول کار باشند مشمول رتبه بندی می گردند، اما در متنی که قرار است دولت فعلی اجرا نماید همه معلمان چه در ادارات و چه در مدارس مشمول رتبه بندی می شوند و همه معلمان حداقل در یک رتبه قرار می گیرند و هیچ محدودیت و سهمیه بندی برای رتبه های پنج گانه پیش بینی نشده است.
وی با اشاره به جزئیات آییننامه رتبهبندی معلمان نیز گفت: این آییننامه مطابق با شایستگیهای عمومی، تخصصی، حرفهای و تجربی تنظیم شده است و این مؤلفهها به ترتیب حائز اهمیت قرار گرفتهاندو علت اینکه شایستگیهای عمومی در صدر قرار گرفته به دلیل جامعیت و سهلالوصول بودن اخذ امتیازات آن توسط معلمان است.
مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان افزود: در ارزیابی رتبه ها و امتیازات مربوط به هر رتبه اصل و محوریت بر اعتماد به مدرسه و هیئت ممیزه هر منطقه/ناحیه آموزش و پرورش قرار داده شده و این دو مرجع تعیین کننده رتبه معلمان خواهند بود.
وی درباره موضوع امتیازدهی دانشآموزان به معلمان برای قانون رتبهبندی نیز بیان کرد: این موضوع صحت ندارد و نه در قانون و در آییننامه چنین چیزی گنجانده نشده است.