یارانه نقدی | واریز یارانه نقدی | یارانه نقدی جدید
خبر خوش مجلس برای یارانه بگیران | یارانه نقدی 600 هزار تومانی در راه است؟
یارانه 45 هزارتومانی دیگر دردی از مردم دوا نمی کند. اگر بناست ارز ترجیحی حذف شود باید به هر فرد حداقل 600 هزار تومان یارانه داده شود. مجلس قطعا نسبت به این موضوع کوتاه نمی آید.
یارانه نقدی اعطای کمک مالی دولت به قشر خاصی از مردم است که بیستم هر ماه واریز می شود. پرداخت یارانه نقدی جهت افزایش رفاه عمومی در دولت دهم کلید خورد. میزان یارانه نقدی 45 هزار و پانصد تومان است. پس از روی کار آمدن دولت رئیسی در رابطه با یارانه نقدی حرف و حدیث های زیادی بوده است، زیرا رئیسی وعده افزایش یارانه را داده است. در ادامه به آخرین خبر از واریز یارانه نقدی می پردازیم.
محمد حسن آصفری با اشاره به حذف یارانه آرد و افزایش قیمت نان و ماکارونی بیان کرد: اینکه ما تاکید داریم حذف ارز ترجیحی منجر به فشار به مردم می شود، یکی از نمونههای پس لرزه آن اکنون در بحث ماکارونی و نان های صنعتی قابل مشاهده است. دولت باید نظارت خود را بر توزیع ارز ترجیحی افزایش دهد تا اینکه بخواهد آن را حذف کند. حذف یک باره ارز ترجیحی افزایش قیمت ها را به دنبال دارد.
وی در ادامه اظهار کرد: دولت باید نظارت خود را افزایش دهد و بسنجد که آیا به فردی که ارز ترجیحی را می دهد صلاحیت دارد؟ آیا کالایی که تولید کرده و یا وارد می کند را در اختیار مردم قرار می دهد؟ حذف ارز ترجیحی آثار نامطلوبی به همراه دارد. ماکارونی که خوراک اقشار پایین و متوسط جامعه است با افزایش قیمت از سفره ها حذف می شود. افزایش سه برابری قیمت ماکارونی قطعا به مردم فشار وارد می کند.
نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر هم دولت قصد دارد که ارز ترجیحی را حذف کند، باید یارانه ها را افزایش دهد. یارانه 45 هزارتومانی دیگر دردی از مردم دوا نمی کند. اگر بناست ارز ترجیحی حذف شود باید به هر فرد حداقل 600 هزار تومان یارانه داده شود. مجلس قطعا نسبت به این موضوع کوتاه نمی آید.
وی در ادامه تاکید کرد: توقع است قبل از حذف ارز ترجیحی، یارانه ها افزایش یابد. 60 میلیون نفری که یارانه دریافت می کنند از اقشار ضعیف و متوسط جامعه هستند. خوراک این قشر موادی ساده نظیر ماکارونی و نان های صنعتی بود. انتظار می رود اگر قرار است این روند ادامه یابد دولت در کوتاه ترین زمان نسبت به افزایش یارانه ها اقدام کند. نباید با گرانی فشار بیشتری بر مردم تحمیل شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که دولت به صورت تدریجی و با برنامهای دقیق و شفاف میتواند برای اصلاح یارانههای پنهان اقدام کند که آثار مثبت اقتصادی برای کشور به همراه دارد.
فتح الله توسلی درباره اینکه اقدام دولت برای اصلاح یارانههای پنهان چگونه منجر به از بین رفتن فقرمطلق خواهد شد، گفت: پیش از این به دلیل شرایط اقتصادی کشور، مجموع حاکمیت به این نتیجه رسیدند که باید در برخی از بخش ها برای کالاهای اساسی و خاص یارانه تعلق بگیرد. این تصمیم هرچند در ابتدا عاقلانه بود ولی در ادامه ضعف مدیریت در برخی از مقاطع و بخش ها، منجر به فساد در تامین و توزیع یارانه شد که در عمل به اقتصاد کشور ضربه زد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: با توجه به رویکرد دولت سیزدهم که مبارزه با فساد در همه بخش ها را در دستور کار دارد، اصلاح یارانه پنهان و چگونگی انجام آن در برنامه ریزی دولت قرار گرفت. اما چگونگی نحوه اجرای آن به دقت نظر و حساسیت خاصی نیاز دارد.
وی توضیح داد: اگر اصلاح یارانههای پنهان با سرعت انجام شود، دهک های پایین جامعه که اطلاعی از این موضوع ندارند، آسیب خواهند دید. بر همین اساس در بررسی دقیق و کارشناسی شده، باید مشخص شود این یارانه از چه اقلامی و چه گروه هایی باید کسر و حذف شود و ساز و کار آن برای جلوگیری از آسیب به اقتصاد کشور و مردم به چه نحوه باشد.
نماینده مردم کبودرآهنگ و بهار تاکید کرد: درغیراین صورت اصلاح یارانه های پنهان، سبب آسیب به دهک های پایین جامعه خواهد شد که در ادامه امنیت ملی کشور آسیب می بیند.
توسلی با بیان اینکه دولت باید به صورت دقیق و شفاف، ساز و کار اصلاح یارانه های پنهان را بیان کند، اظهار کرد: به عنوان نمونه در حذف یارانه دارو باید مشخص شود چه بخش ها و نهادهایی را در برمی گیرد. به عنوان نمونه آیا بیماران سرطانی، صعب العلاج و بیماران خاص شامل این حذف خواهند شد یا خیر. همچنین شفاف شود که اصلاح ارز ترجیحی داروهایی که صدها هزار نفر هم به آن نیاز دارند به چه صورت خواهد بود.
وی با اشاره به یارانه نهاده های دامی گفت: در برخی از مناطق کشور دامداران و کشاورزان به شدت به نهاده های دامی نیاز دارند، ولی برای آنها این نهاده ها فراهم نیست و شاهد فروش آنها در بازار آزاد هستیم.
این نماینده مجلس تاکید کرد: سوال اینجاست اگر در صورت اصلاح یارانه های پنهان در اقلامی مانند نهاده های دامی، کشاورز چگونه باید نسبت به تامین آن اقدام کند. یا در اصلاح یارانه آرد و بنزین، آثار تورم آن به چه صورت خواهد بود. تمام این مسائل و پرسش های شبیه آن باید به صورت کارشناسی شده و دقیق پاسخ داده شود.
وی با اشاره به یارانه تامین نهادها دامی و تحویل آن به کشاورزان به عنوان یکی مواردی که منجر به فساد شده بود، اظهار کرد: پس از اینکه موضوع تامین و توزیع نهاده های دامی از وزارت صنایع و معادن به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شد، همچنان وزارت جهادکشاورزی به آمادگی لازم، نیروهای کافی و زیرساخت های مناسب برای اجرای درست تامین و توزیع دقیق نهاده های دامی نیاز دارد تا از مشکلات کشاورزان در این بخش کاسته شود. البته دولت برای بهبود شرایط این بخش تلاش های قابل قبولی انجام داده ولی همچنان نیاز به سازماندهی دارد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه برای اصلاح یارانه پنهان، اطلاعات همه بخش ها، گروه ها و مردم موجود است، گفت: سامانه های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارتخانه های صنایع، کشاورزی و دیگر نهادهای اجرایی از اطلاعات ریز مردم و گروه های مختلف ٖآگاه هستند و کشور فقر اطلاعات ندارد. به عبارتی دستگاه های اجرایی می توانند با استفاده از این اطلاعات نسبت به اصلاح یارانه ها پنهان تصمیمات درستی اتخاذ کنند.
وی با اشاره به موضوع ارز ترجیحی خاطرنشان کرد: ارز ترجیحی هم از مسائلی شبیه یارانه پنهان است که اقتصاد ملی به چنین روندهایی گره زده شده است. با این حال اگر دولت بخواهد به یکباره اقدام به اصلاح یارانه های پنهان کند، مانند مسائل مطرح شده برای اصلاح ارز ترجیحی، قطعا آثار تورمی و التهاب بازار را به همراه دارد. اما پس از آماده شدن شرایط لازم، دولت به صورت تدریجی و برنامه ای دقیق و شفاف می تواند برای اصلاح یارانه های پنهان اقدام کند که آثار مثبت اقتصادی برای کشور به همراه دارد.