یارانه نان | قیمت نان
آخرین جزییات از یارانه نان | مبلغ یارانه نان چقدر است؟
تنها توضیحاتی که تاکنون درباره یارانه نان عنوان شده مربوط به توضیحات وزارت اقتصاد است. ابراهیم صیامی مدیرکل آیندهپژوهی وزارت اقتصاد گفته «برای هر کد ملی یارانه نان ثبت میشود و با هر کارت بانکی امکان خرید نان وجود دارد.
پرداخت یارانه نان به عنوان یارانه جدید برای اولین بار توسط استاندار زنجان عنوان شد و به تازگی اعلام شده است که میزان یارانه نان برای هر نفر 4 هزار تومان است. احتمالا بعد از اجرای طرح پایلوت یارانه نان، این طرح در کل کشور اجرا میشود. اما جزئیات پرداخت یارانه نان چیست؟ در ادامه به آخرین خبر از یارانه نان می پردازیم.
با حذف یارانه آرد، این نگرانی ایجاد شده است که قیمت نان سنتی افزایش پیدا کند. اما حالا وزیر اقتصاد از پرداخت یارانه نان خبر داده است. جزئیات پرداخت یارانه نان چیست؟ مبلغ یارانه نان چقدر است و به چه کسانی پرداخت میشود؟
تنها توضیحاتی که تاکنون درباره یارانه نان عنوان شده مربوط به توضیحات وزارت اقتصاد است. ابراهیم صیامی مدیرکل آیندهپژوهی وزارت اقتصاد گفته «برای هر کد ملی یارانه نان ثبت میشود و با هر کارت بانکی امکان خرید نان وجود دارد. در این روش مردم به هنگام خرید نان، به همان قیمت قبلی پول پرداخت میکنند و مابهالتفاوت آن را دولت پرداخت میکند.»
نکته دیگری که صیامی به آن اشاره کرده سهمیه خرید نان است. او گفته «مزیت این کار این است که افرادی که بیش از الگو مصرف کنند باید الگوی مصرف را اصلاح یا به قیمت آزاد خریداری کنند. افرادی هم که مصرف آنها کمتر از الگوی استاندارد است پولی هم برای آنها میماند.»
بر اساس توضیحاتی که تاکنون ارائه شده قیمت نان دو نرخی میشود و نان هم با قیمت یارانهای یا سهمیهای توزیع میشود و هم با قیمت آزاد و بدون سهمیه. هر خانوار و یا هر فرد سهمیه نان جداگانهای دارد که میتواند ظرف یک ماه از آن استفاده کند. اما اگر خانوادهای مصرف بیش از این مقدار داشته باشد، باید احتمالا نان را با قیمت آزاد خریداری کند.
این موضوع را وزارت اقتصاد هم تایید کرده چراکه صیامی در گفتگوی خود اعلام کرده که «افرادی که بیش از الگو مصرف کنند باید الگوی مصرف را اصلاح یا به قیمت آزاد خریداری کنند. افرادی هم که مصرف آنها کمتر از الگوی استاندارد است پولی برای آنها میماند.»
بر این اساس میتوان گفت سهمیهبندی و پرداخت یارانه نان مانند بنزین است که هر فردی سهمیه مشخصی در ماه دارد و میتواند این سهمیه را در ماه استفاده و یا آن را ذخیره کند. اما افراد اگر بیش از مقدار سهمیه مقرر بنزین مصرف کنند، باید آن را با نرخ آزاد خریداری کنند.
اگرچه جامعه هدف یارانههای پرداختی دولت، اقشار و گروههای خاصی است اما یارانه نان به همه افراد تعلق میگیرد. به گفته مقامات به هر کدملی یارانه نان تعلق میگیرد. مردم در هنگام خرید نان، کارت بانکی و یا کارت یارانه نان را ارائه میکنند و میتوانند نان را قیمت کنونی یا همان قیمت یارانهای خریداری کنند. مابهالتفاوت نان یارانهای و آزاد را دولت به نانوا پرداخت میکند. درست مانند خرید سهمیه بنزین.
دارنده هر خودرو یک کارت سوخت دارد که با آن ۶۰ لیتر سهمیه بنزین دولتی میخرد و مابهالتفاوت بنزین سهمیهای و آزاد را دولت به جایگاهداران پرداخت میکند.
هیچ کدام از مقامات تاکنون مبلغ یارانه نان را اعلام نکردهاند و مشخص نیست هر خانوار در ماه چقدر یارانه نان میگیرد. از طرف دیگر مشخص نیست که آیا این یارانه در قالب پول نقد به کارت بانکی افراد واریز میشود و یا مانند سهمیه بنزین، یارانه تنها برای خرید نان استفاده میشود و امکان برداشت نقدی آن وجود ندارد.
وزیر اقتصاد اعلام کرد با زیرساختی که دولت طراحی کرده، تا پایان سال جاری قیمت نان سنتی برای مردم هیچگونه افزایشی نخواهد داشت. البته آنگونه که وزیر اقتصاد اعلام کرده نان گران میشود اما نه برای مردم. بلکه قرار است دولت با پرداخت یارانه نان،این افزایش قیمت را جبران کند.
به عبارتی قرار است دولت پس از این به همه مردم یارانه نان بدهد. روند کار به این صورت است که احتمالا قیمت نان گران میشود اما مردم نان را با قیمت قبلی میخرند و مابهالتفاوت قیمت نان را دولت مستقیما به نانوا پرداخت میکند.
ابراهیم صیامی مدیرکل آیندهپژوهی، وزارت اقتصاد هم به مساله پرداخت یارانه نان اشاره کرده و گفته «با استفاده از زیرساخت بانکی، مردم به هنگام خرید نان، به همان قیمت قبلی پول پرداخت میکنند و مابهالتفاوت آن را دولت پرداخت میکند.»
بر این اساس قرار است یارانه نان به همه مردم پرداخت شود و برای هر کد ملی یارانه نان ثبت شود و با هر کارت بانکی امکان خرید نان وجود داشته باشد.
اما هدف از پرداخت یارانه نان چیست؟ وزیر اقتصاد گفته هدف از این کار مبارزه با قاچاق گندم و آرد است. وزیر اقتصاد در ادامه صحبتهای خود در یک برنامه تلویزیونی ادامه داد: با استفاده از زیرساختی که تمام چند ماه گذشته با همکاری دستگاههای مختلف از جمله وزارت جهادکشاورزی، بانک مرکزی، وزارت رفاه در دولت، فراهم شده است، مشکلات ناشی از قاچاق آرد به کشورهای همسایه را برای حوزه نان مردم، پوشش خواهیم داد.
خاندوزی در پایان با بیان اینکه “این زیرساخت جدید، در حال آزمایش نهایی مراحل فنی خود است”، گفت: با استفاده از این زیرساخت، قاچاق آرد از کشور را تحت کنترل قرار خواهیم داد.