حقوق بازنشستگان | حقوق بازنشستگان 1401
خبر مهم درباره افزایش حقوق بازنشستگان | حقوق کدام بازنشستگان افزایش می یابد؟
در ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی قید شده است که افزایش حقوق غیرحداقلیبگیران باید بر اساس هزینههای زندگی تعیین و سپس در هیئت وزیران مصوب شود.
حقوق بازنشستگان همواره از تبصرههای پرچالش در جریان بررسی لوایح بودجه بوده است.حقوق بازنشستگان برای سال 1401 ، با افزایش 10 درصدی 5 میلیون تومان تعیین شده است. بازنشستگان جدیدا خواستار رسیدگی بشتر به مسئله افزایش حقوق در لایحه بودجه هستند و برای همسان سازی حقوق بازنشستگان در چند ماه اخیر دست به اعتراض های متعددی زده اند.حال با افزایش حقوق بحث دریافت مالیات از حقوق بازنشستگان بر سر زبان ها افتاده است.در ادامه آخرین خبر از حقوق بازنشستگان را میخوانید.
سال ۱۴۰۱ برای بازنشستهها خوشایند نبود؛ وزیری که افزایش پایه حقوق کارگری را عملیاتی کرد رفته است و تضاد قوانین، اجازه نداده این افزایش به بازنشستهها برسد.
در ماده ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی هم آمده که میزان افزایش حقوق حداقلیبگیران نباید از حداقل دستمزد کارگران که در شورای عالی کار مصوب شده، کمتر باشد.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی میگوید هیئت دولت در اجرای این قوانین اقتضائاتی داشت و قانون هم این اختیار را به هیئت وزیران داده که ملاحظاتش را درنظر بگیرد.
در نهایت، حقوقبگیران زیر ۱۰ میلیون مشمول افزایش ۱۰ درصدی و ۶۵۰ هزار تومان ثابت میشوند و حقوقبگیران بالای ۱۰، تنها ۱۰ درصد افزایش خواهند داشت.
دریافتی حداقلی بگیران هم ۵۷.۴ درصد افزایش خواهد داشت؛ البته حدود ۹۰۰ هزار بازنشسته «سایر سطوح» محسوب میشوند و هنوز تکلیف دریافتی آنها محل بحث است.
میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی گفت: آنچه که تاکنون برای افزایش حقوق بازنشستگان انجام شده بر اساس قانون بوده و تصمیم دولت به ما ابلاغ شده و باید آن را اجرا میکردیم و اگر آن را اجرا نمیکردیم بازنشستگان به همان افزایش حداقلی هم نمیرسیدند.
او گفت: اگر واقعا در قانون تغییر ایجاد شود، حتما احکام اصلاح میشود و بازنشستگان نگران نباشند زیرا مشکلی در زمینه تغییر احکام وجود ندارد.
همچنین چندی پیش، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر در ارتباط با مصوبه تعیین مستمری بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی گفت: امسال مصوبه سازمان به دولت ارائه شد که دولت تنها بخشی از آن را در ارتباط با حداقل بگیران را پذیرفت.
محمدرضا پور ابراهیمی در ادامه گفت: این مصوبه در هیات تطبیق مقررات مجلس بررسی شد و این هیات آن را در مغایرت با قانون اعلام کرد که البته فرایند این مصوبه برای اصلاح در دولت درحال پیگیری است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در بخش دیگری از این گفتگوی تلویزیونی با موضوع مالیات با تاکید براینکه رویکرد مجلس در بحث مالیاتگیری حرکت از «ممیز محوری» به «سامانه محوری» است، گفت: رویکرد سامانه محوری یعنی در تعیین مالیات عامل انسانی دخیل نباشد تا خطایی صورت نگیرد و اطلاعات افراد در تعیین مالیات آنها تعیین کننده باشد. درمان رایگان بازنشستگان فراهم میشود؟
به گفته محمدرضا پور ابراهیمی عدم اتخاذ رویکرد سامانه محوری یکی از مواردی بود که باعث فرار مالیاتی میشد.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی درباره نحوه پرداختهای جبرانی به گروهی از بازنشستگان گفت: اکنون این موضوع در دولت در حال بررسی است، ما نمیتوانیم بگوییم که با چه الگویی میخواهیم این را جبران کنیم، به بازنشستگان اعلام کردم هم دولت و مجلس و هم ما به عنوان متولی امر، قطعا تصمیممان، تصمیمی خواهد بود که حقوقشان ادا شود.
تیرماه به روزهای آخر نزدیک میشود؛ در یکی دو روز آینده پرداخت حقوق بازنشستگان کارگری به ترتیب حروف الفبا آغاز خواهد شد اما هنوز مناقشه بر سر افزایش مستمری ۱۴۰۱ به پایان نرسیده است.
بازنشستگان میگویند اول اجرای ماده ۹۶ بعد متناسبسازی، اول عمل به قانونی که میگوید افزایش سالانه مستمریها باید به نسبت افزایش هزینههای زندگی باشد و امروز هزینههای حداقلی زندگی با حداقلیترین معیارها کمتر از ۱۳ میلیون تومان نیست.
در روزهای ابتدایی اردیبهشت ماه، سازمان تامین اجتماعی و وزیر کار وقت، به روال هر سال مصوبهای را براساس تصمیمات مزدی شورایعالی کار تنظیم کردند و برای تایید نهایی به هیات دولت فرستادند؛ اما این تایید بعد از یک ماه معطلی به «تغییر» انجامید؛ دولت افزایش ۳۸ درصدی مستمری بازنشستگان سایر سطوح را نپذیرفت و اعلام کرد بازنشستگان غیرحداقل بگیر مشمول افزایش ده درصدی مستمریها میشوند؛ برهمین اساس، حقوق بازنشستگان در خردادماه پرداخت شد؛ در روزهای پایانی خرداد، هیات تطبیق قوانین مجلس شورای اسلامی به این مناقشه ورود کرد؛ رای اولیه این هیات، یک موفقیت برای بازنشستگان محسوب میشد: مصوبهی دولت به دلیل تغایر با قانون باید ابطال شود.
براساس الزامات قانونی، رئیس مجلس باید این رای را به صورت رسمی به دولت ابلاغ کند؛ اما تا امروز افزایش مستمری بازنشستگان میان دولت و مجلس معطل مانده است؛ معلق میان زمین و آسمان!
و در میانهی این تعلیق اجباری، سرپرست وزارت کار، آب پاکی را روی دست بازنشستگان میریزد؛ او طی سخنانی، «متناسب سازی» را راهکار جبران فاصلهی ده درصد دولت و ۳۸ درصدِ مطالبهی عمومی عنوان میکند و بسیاری از رسانهها، این خبر را «خبر خوش برای بازنشستگان» تیتر میکنند.
پانزدهم تیرماه، محمدهادی زاهدی وفا با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی آماده پرداختهای جبرانی به عنوان متناسبسازی حقوق بازنشستگان است، افزود: میزان افزایش حقوق بازنشستگان به تصویب هیات دولت رسیده و این مصوبه تصمیم شخصی نبوده است.
وی با تاکید بر اینکه تصمیمات دولت نمیتواند بخشی باشد و باید حتما همه جنبههای اقتصادی، اجتماعی و جزئیات حقوقی و کارشناسی را لحاظ کرد، گفت: در جلسهای که اواخر خرداد ماه با حضور معاون اول رئیس جمهور، برخی اعضای دولت و نمایندگان بازنشستگان برگزار شد، مقرر شد سازمان تامین اجتماعی در حدود اختیارات خود نسبت به پرداختهای جبرانی به عنوان متناسبسازی حقوق اقدام کند.
سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه در این مدت تامین بودجه و اقدامات فنی و نرم افزاری درخصوص جبران این مبالغ صورت گرفته، تاکید کرد: اعضای جلسه و ذینفعان این موضوع را پذیرفته و درباره آن توافق کردهاند.
سرپرست وزارت کار گفته است نمایندگان بازنشستگان متناسبسازی را در عوض مصوبه مزدی شورایعالی کار پذیرفتهاند و قرار است پرداختهای جبرانیِ متناسبسازی شکاف حقوقی بازنشستگان غیرحداقل بگیر را پر کند؛ در اینجا چند سوال و ابهام وجود دارد؛ اول اینکه، با پیگیریهای صورت گرفته، از قرار معلوم هیچیک از نمایندگان قانونی بازنشستگان و تشکلهای آنها، با چنین راهکاری توافق نکردهاند؛ تا امروز تمام تلاش بازنشستگان و تشکلهای صنفی آنها، احیای مصوبات مزدی شورایعالی کار یا همان ۳۸ درصد اولیه است؛ دوم اینکه، اگر قرار بر اجرای متناسبسازی باشد، باید بعد از اصلاح مصوبهی افزایش مستمریها صورت بگیرد؛ قرار بود ادامه متناسبسازی در سال جدید انجام شود اما اجرای متناسبسازی بعد از افزایش قانونی مستمریها نه به جای آن! در واقع نمیتوان با توسل به متناسب سازی، اجرای ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی را از دور خارج کرد و در نهایت اینکه، راهکارهای جبرانی مانند متناسبسازی براساس اصول بیمهای برای همه بازنشستگان کارگری (حداقل بگیر و میانه بگیر) اجرا میشود؛ اگر آنطور که سرپرست وزارت کار گفته، هدف جبران کمبود حقوق بازنشستگان غیرحداقل بگیر باشد، آیا حداقل بگیران از متناسبسازی مستثنا میشوند؟