پاسخ تند وزیر بهداشت به زیباکلام
وزیر بهداشت با اشاره به اقدامات انجام شده در زمینه مبارزه با کرونا در موج چهارم این بیماری و مقایسه وضعیت رسیدگی به بیماران در ایران با سایر کشورها و همچنین وضعیت فعلی سیستان و بلوچستان، در عین حال در پاسخ به منتقدان چگونگی مدیریت کرونا در کشور، گفت: از امروز دستور دادم تمام نامههای محرمانهام را که در مورد کرونا نوشتم، مهر محرمانهاش برداشته شود تا بتوانم به مطبوعات بدهم و بتوانم پاسخ دلم را در دفاع از همکارانم در امواجی که باعث تخریب این قشر زحمتکش میشود، بدهم.
دکتر سعید نمکی افزود: پیک چهارم را که با ورود ویروس انگلیسی بود، میشد کاری کرد تا همکاران من زیر این آوار نمانند، اما امروز روز گلایه نیست و ما قرار را بر این گذاشتیم که گلایه نکنیم. زیرا به جز تشویش افکار مردم و اضطراب بیشتر چیزی منتقل نمیشود. ما بنابر این نداریم که گلایه کنیم، اما گاهی دلمان میسوزد که وقتی روزی یک هواپیمای یکصدو سی زمین می خورد و به همان تعداد کشته داریم، از آن جمله جاهایی است که میشود از این کشتهها پرهیز کرد و نمیتوانیم کتمان کنیم و جاهایی که همکاران صبور و پرتلاش من در زیر این چرخدندههای بی توجهی له میشوند و گاهی علیرغم صبوری به فرمانده میگویند چرا سکوت میکنی. گاهی سوزنی بر این آتشفشان زده میشود و گاهی واژههایی بیرون میآید که ناشی از نوعی دل شکستگی است.
نمکی ادامه داد: وقتی ویروس انگلیسی آمد همه دیدید و خواندید که کشورهایی مانند انگلیس با دیرینهای بسیار پر اقتدار در نظام سلامت و کشورهایی مانند فرانسه و بقیهای که میزان تختشان نسبت به جمعیت حدودا هفت برابر ماست، در هفتههای اول زانو زدند و بیماران زیادی را در پشت در بیمارستان ها و زمینهای چمن و پارکها دیدید، اما با لطف خداوند و به همت غیورمردان و غیور زنان این سرزمین هرگز چنین صحنهای را در هیچ کجای جمهوری اسلامی ایران ندیدید. همین الان که عدهای در سیستان و بلوچستان بلوا میکنند، حداقل ۳۰۰ تا ۴۰۰ تخت خالی در سیستان و بلوچستان داریم و آنلاین میبینیم و رصد میکنیم.
وی گفت: این بلواها و سیاه نماییها و فتنهانگیزیها را اگر کنار بگذاریم و یک روز گرد خاکها میخوابد و باران و لطافت، فضای واقعیت را نشان خواهد داد که چه بود و گروهی چه کردند. همین الان در سیستان و بلوچستان حدود ۴۰۰ تخت خالی داریم و یک روز همکاران ما نگذاشتند در پیک ویروس چموش و سرکش انگلیسی یک بیمار آن هم نه فقط بیمار کرونایی، بلکه بیمار ضربه مغزی غیر کرونایی هم بدون آی سی یو بماند.
نمکی ادامه داد: در طول ایام کرونا برای خیلیها آرزو بود که رمدسیویر، فاویپیراویر و داروهایی که در آمریکا و اروپا در دسترس است، در دسترس مردم این سرزمین قرار بگیرد. در عرض کمتر از دو ماه دانشمندان داخلی این سرزمین آنها را ساختند. یک روز برای ونتیلاتور و حتی ماسک که آمریکاییها اخیرا گفتند که اجازه میدهیم ماسک را به ایران ببرند، اما اعلام کردیم ما مدتهاست که ماسک صادر میکنیم، از خواب خوش بیدار شوید. در این ایام همکاران بخش صنعت و شرکتهای دانش بنیان ونتیلاتور و تجهیزات ساختند، داروهای مورد نیاز ساختند که داریم آنها را صادر هم میکنیم.
واکنش نمکی به زیباکلام: ننگ بر این سیاستزدگی!
چه غمانگیز که فردی که خودش را اهل قلم و پیشوای سیاست میداند، مینویسد در کشوری که دوچرخه نمیسازیم، میخواهیم واکسن بسازیم. ایشان نمیداند همین الان در بدنش آنتیبادی واکسنهای رازی و پاستور دارد میچرخد. فرد ایرانی نداریم که در حیات باشد و دورهای از زندگی کودکیاش را در ایران سپری کرده باشد و در خارج از کشور هم اگر زندگی میکند، اما آنتیبادی واکسنهای پاستور و رازی در بدنش نچرخد.
وی افزود: آنقدر تاریخ نمیخوانند که در سال ۱۲۹۹ ما انستیتو پاستور را داشتیم و در سال ۱۳۰۳ انستیتو رازی را داشتیم و تنها واکسنساز منطقه بودیم. یعنی یک جو غیرت ملی طغیان نمیکند که برویم و تاریخ ارجمند علم این مملکت را بخوانیم و وقتی که میگوییم ما داریم واکسن کرونا میسازیم، بعد از یکسال زحمت و تلاش بی وقفه و به عنوان ششمین و هفتمین واکسنساز بزرگ دنیا در عرصه کرونا مطرح میشویم، نمیگویند که دانشمندان این حوزه یکسال شبانه روز تلاش کردند و یک عظمت خلق کردند.
وزیر بهداشت گفت: وقتی یک ورزشکار این مملکت در عرصه بینالمللی روی سکو میایستد و بعد مدال طلا به گردنش میآویزند، عدهای با پرچم شیر و خورشید ایستادهاند و با نظام هم میانهای ندارند، اما وقتی این قهرمانی را میبینند، گریه میکنند. گاهی ما به این اندازه هم غیرت ملی نداریم که وقتی باید جشن ملی بگیریم، زحمت یکساله مدافع سلامت، سازندگان دارو و سازندگان دستگاههای کمک تنفسی و... را نفی میکنیم. برای اینکه یک آدم و یک جریانی را بزنیم. ننگ بر این سیاستزدگی مذموم. آنچه که حقیقت را کتمان میکند، از خدا نیست. آنچه که انصاف را از انسان دور میکند، از اخلاق نیست. به قول سعدی اقوام روزگار به اخلاق زندهاند/قومی که گشت فاقد اخلاق مردنیست. اگر اخلاق را از جامعه بگیرید، چیزی برایش نمیماند. با بی اخلاقی حرفهای زیادی میتوان زد، اما اخلاق است که ذهن، زبان و اندیشه آدمی را مهار میکند.
نمکی گفت: به هر حال پیک چهارم را با عزت و عظمت تیم بهداشت و درمان کشور مدیریت کرد. میزان مرگهایمان در پیک چهارم یکدوم مرگها در پیک سوم بود. به دلیل استفاده از این ظرفیت بزرگ زیرساخت شبکه، به علت استفاده از کلینیکهای سرپایی تزریقی که بار سرریز به بیمارستان را حدود ۱۵۰ هزار تخت کم کرد و سازمان جهانی بهداشت به عنوان یک مدل موفق بینالمللی این را ثبت کرد و همچنین کمیتههای ترخیصی که راه انداختیم تا بیماران بتوانند به صورت هوم کر و مراقبت در منزل مراقبت شوند.
وی گفت: به هر ترتیب ما پیک چهارم را افتخار آمیزتر از همه جا طی کردیم. یکبار گفته بودم که اگر روزی احساس کنم که زحمت همکارانم به عنوان مدافعین سلامت زیر پا گذاشته خواهد شد و خون شهدای مظلوم سلامت، مورد بی احترامی قرار گیرد، آنچه که باید بگویم را خواهم گفت، اما آنچه که به خودم و شخص خودم بازمیگردد، مطلقا جواب نمیدهم. زیرا من برای روی مین رفتن و بدنام شدن آمدهام.
دو ماه قبل به ما گزارشهایی رسید که موارد سوش هندی در نقاطی از کشور پیدا شده است. در کوشکنار و عمانی هرمزگان. در استان بوشهر، در استان آذربایجان غربی در شوط در کارخانهای که هندیها کار میکردند. در استان یزد در یک کارخانه فولاد که آنجا هم هندیها کار میکردند. همه اینها هم با تست منفی آمده بودند. در قم که ۹ نفر از بوشهر آمده بودند و در هتلی بودند. از دو ماه قبل داریم با موشک نقطه زن، شب و روز این نقاط را میزنیم و همه هم و غممان را صرف کردیم که آتش این گرفتاری دامن جاهای دیگر این مملکت را نگیرد. دو ماه است که ویروس هندی و نوع هندی-آمریکایی و آفریقای جنوبی در این مملکت ورود کرده اما مدافعین سلامتمان سینه سپر کردند که این موج به جاهای دیگر نرسد.
وزیر بهداشت ادامه داد: سینه سپر کردم تا ویروس جهش یافته گسترش نیابد، ساعت ۳ بامداد از آزمایشگاه خبر میگیرم که نتیجه فلان آزمایش چه شد. قم و بوشهر و لامرد از استان فارس را که بیماری از دو عروسی و دو مهمان از کشورهای همسایه حاشیه خلیج فارس شروع شد را مهار کردیم و نگذاشتیم در انتخابات اثرات سوء این موج سبب بی رونق شدن شرایط انتخاباتی شود. گرچه برخی در انتخابات شورای شهر برای چند رای زمان و زمانه را به ما حرام کردند و سفره انداختند و من همه را نوشتم و از امروز دستور دادم تمام نامههای محرمانهام را که در مورد کرونا نوشتم مهر محرمانهاش برداشته شود تا بتوانم به مطبوعات بدهم و بتوانم پاسخ دلم را در دفاع از همکارانم در امواجی که باعث تخریب این قشر زحمتکش میشود بدهم. نوشتیم این سفره اندازی ها را جمع کنید که ما را گرفتار میکند.
وی افزود: نوشتیم و خبر دادیم در افغانستان به دلیل فشار طالبان مردم آواره شدند و از مرزهای غیر رسمی وارد کشور میشوند و میدانستیم به امکانات گسترده نیاز داریم و عزیزان ناجا و مرزبانی بسیار تلاش کردند ولی این مرز گسترده که من ۳۰ سال پیش در منصب معاون بهداشتی برای مهار مالاریا دیدم و تردد کردم میدانم گسترده است و جمع کردن این گستردگی بسیار سخت است و به نیرو و هزینه نیاز دارد. هفته قبل در یزد بودم و تعداد قابل توجهی از کسانی که غیر قانونی از مرز عبور کرده بودند در مرکز مملکت با آلودگی میگردند. دو روز پیش عزیزان ناجا در کویر مرکزی کاروانی از این افراد که غیر قانونی وارد شدند را با زحمت دستگیر کردند، خب چگونه من به عنوان متولی سلامت میتوانم اطمینان داشته باشم ویروس سرکش هندی در این مملکت نمیچرخد؟
نمکی تاکید کرد: من ۴ کانون را پایش میکنم بعد بذر بیماری در همه جا پخش میشود. میدانستید که همین باند قاچاق سرتاسر این سرزمین را طی میکنند و میبرند در چالدران در خانههای مردم این ها را نگه میدارند تا به مرور از مرزها عبور دهند؟ مگر وزیر بهداشت چه امکانی دارد برای ایستادگی مقابل هجمهها؟ مگر کادر سلامت چه گناهی کرده است که باید تاوان این مشکلات را بدهد؟ انصاف و مروت و انسانیت و مرام کجاست؟ دین و تقوا و شرف و هرچیزی که ۴۰ سال است از آن حرف میزنیم کجاست ایهاالناس؟ چرا این همه خطابهها حاصلش میشود این بیتقواییها؟ چرا خون شهید سلامت را پایمال بی توجهیها میکنید؟ موج پنجم را نمیشود در یک منطقه محدود کرد وقتی خیلی چیزها در اختیار ندارید. ویروس ووهان که از چین خود را به قطب رساند پس ویروس هندی هم میتواند به راحتی خودش را به ما برساند. ما ابزاری برای زمین گیر کردن ویروس غیر از جانفشانی و تست و... نداریم و ابزار ما همین است.
وی با تاکید بر احیا اقدامات طرح شهید سلیمانی، بیان کرد: ان شاءلله با کمک نیروهای بسیج و هلال احمر بتوانیم پیک پنجم را کنترل کنیم. اما آخرین نکته که توصیه میکنم بی خیالی نسبت به حرف و حدیث ها است. ما با خدا معامله کردیم و منتظر دست زدن برخی جریانات نباشید. برخی کلا با این نظام مشکل دارند و ما نمیتوانیم کاری کنیم اما عدهای با من و ما مشکل دارند؛ بخصوص الان که دوره هم دوره تغییر و تحول است؛ در حالی که من از روز اول از جلوی وزارتخانه که رد میشدم گفتم خدایا من را گرفتار این مجموعه پر عذاب نکن. البته نمیدانستم خدا مقدر کرده که خدمت گذار مردم در سخت ترین روزهای زلزله و سیل و آنفلوآنزای H1N1 و... باشیم. اما همه میدانند برای این ردای پر دردسر هرگز تقلا نمیکردیم.
شاعر میگوید« محتاج قصه نیست گرت قصد خون ماست، چون رخت از آن توست به یغما چه حاجت است؟» پیگیری حرف بی ربط زدن و بی ارزش کردن این زحمت، لازم نیست چراکه ما سربازیم. در کنار این تخریبها مدافعین سلامت از بلندمرتبهترین مردم این سرزمین بارها مورد تقدیر قرار گرفتید. آنچه که مقام معظم رهبری از تیم سلامت تا بحال تقدیر کردند از هیچکس نکردند وقتی ایشان به عنوان ولی فقیه به شما مجاهد فی سبیلالله میگویند دیگر جای غصه نیست. من دیروز خدمت رئیس جمهور منتخب بودم و اولین فرمایش ایشان هم تشکر از مدافعین سلامت بود.