حقوق کارگران | افزایش حقوق کارگران
فوری/تعیین حقوق کارگران بر اساس سبد معیشت | افزایش 50 درصدی حقوق کارگران در 1402؟
نماینده کارگران در شورایعالی کار از برگزاری اولین جلسه شورایعالی کار از هفته آینده خبر داد و گفت: ما بهدنبال این هستیم که بحث سبد معیشت محاسبه و تعیین شود و سپس برای ورود به مزد در شورایعالی کار برویم.
طبق روال سال های گذشته در نیمه دوم سال بحث افزایش حقوق کارگران پر تکرار می شود. طبق پیش بینی ها قرار است افزایش حقوق کارگران مطابق سبد معیشت تعیین شود. قرار است در سال آینده نیز حقوق کارگران بیش از 50 درصد افزایش یابد.در ادامه به آخرین خبر ها از حقوق کارگران می پردازیم.
آیت اسدی در گفتوگو با فارس، در مورد آخرین وضعیت سبد معیشت خانوار کارگری برای ارائه به شورای عالی کار اظهار داشت: روز سهشنبه سومین نشست کمیته دستمزد با حضور نمایندگان کارگری، کارفرمایی و دولت برگزار شد اما هنوز سبد معیشت خانوار کارگری مشخص نشده است.
وی افزود: در این جلسه گزارشی از مرکز آمار ایران و مؤسسه پژوهشهای تأمین اجتماعی ارائه و مقرر شد اعضای کمیته برای جلسه هفته آینده نظرات خود را در مورد سبد معیشت یک خانوار معمولی کارگری به صورت مکتوب ارائه کند.
نماینده کارگران در شورای عالی کار همچنین گفت: نرخ تورم سالانه منتهی به پایان بهمنماه اعلام شده است اما هنوز تورم کالاهای مصرفی اعلام نشده و معمولاً 2-3 روز بعد از تورم کلی گزارش آن اعلام میشود و بعد از بررسی و تحلیل دقیق دادههای آن میتوانیم به تعیین یک سبد معیشت برای خانوار کارگری نزدیکتر شویم.
اسدی ادامه داد: در سومین جلسه کمیته تخصصی دستمزد هیچ عدد و رقمی برای سبد معیشت مطرح نشد و گزارشها به صورت کلی ارائه شد.
وی افزود: در این جلسه نماینده کارگران، کارفرمایان و دولت شامل نماینده وزارت اقتصاد، وزارت صنعت، مرکز آمار ایران و مؤسسه پژوهشهای تأمین اجتماعی حضور داشتند.
برای تعیین حداقل دستمزد کارگران در سال آینده که در شورای عالی کار با حضور نمایندگان سهجانبه کارگری، کارفرمایی و دولت تعیین تکلیف میشود نیاز به دو مؤلفه نرخ تورم سالانه و سبد معیشت یک خانوار میانگین کارگری با جمعیت 3.3 نفر است که این سبد در کمیته تخصصی دستمزد ذیل شورای عالی کار تعیین و به شورای عالی کار پیشنهاد میشود و در شورای عالی کار حداقل دستمزد کارگران برای سال آینده طی مذاکراتی تعیین میشود.
هادی ابوی, نماینده کارگران در شورایعالی کار در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم؛ با اشاره به جلسه روز گذشته وزیر کار، تعاون و امور اجتماعی با اعضای شورایعالی کار گفت: جلسه صرفاً بحث دستمزد نبود و نمایندگان کارگران دغدغههای خود را بیان کردند, در این جلسه رؤسای تشکلات و نمایندگان کارگران حضور داشتند.
وی با بیان اینکه وزیر کار مطالبات نمایندگان کارگران را شنوا بودند گفت: یکی از درخواستهای ما در جلسه روز گذشته تعیین هزینه سبد معیشت کارگران بود و تأکید کردیم برای ورود به بحث دستمزد باید هزینه سبد معیشت محاسبه شود.
ابوی با بیان اینکه جراحی اقتصادی و حذف ارز ترجیحی اثر افزایش 57درصدی مزد را از بین برد گفت: متأسفانه یکی از مواردی که دغدغه این روزهای کارگران است بحث تغییر قیمت کالاها و افزایش هزینه سبد معیشت بعد از تعیین دستمزد سال گذشته بود. زمانی که هزینه سبد معیشت را محاسبه میکردیم برنج (هندی) بهقیمت دولتی 17هزار تومان بود ولی اکنون همان برنج به 35هزار تومان رسیده است، سال گذشته هر کیلو گوشت منجمد که بهنرخ دولتی توسط شرکت پشتیبانی امور دام توزیع شد، 50هزار تومان بود و اکنون به بیش از 150هزار تومان رسیده است، بنابراین هزینه سبد معیشت و به همان نسبت دستمزد را تحت تأثیر قرار میدهد، این مباحث را در جلسه امروز مطرح کردیم.
نماینده کارگران در شورایعالی کار درباره دیدگاه وزیر کار نسبت به سبد معیشت گفت: وزیر اعلام کردند که هزینههای سبد معیشت استخراج شود و تلویحاً افزایش هزینههای زندگی را قبول کردند. از دیگر مباحث مطرحشده بحث تأخیر در محاسبه سبد هزینهها و ورود به بحث دستمزد بود، به همین دلیل تأکید کردیم که شورایعالی کار تا پایان سال باید چندین جلسه پشتسرهم تشکیل شود تا بتوانیم به نتیجه قابل قبول دست یابیم.
وی جلسه روز گذشته را مثبت خواند و گفت: کارگران چشم امیدشان به دولت است امیدواریم با همراهی دولت و کارفرمایان بتوانیم دستمزدی را تعیین کنیم که کفاف هزینههای زندگی کارگران را بدهد.
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران از تشکیل جلسه شورایعالی کار از هفته آینده خبر داد و گفت: ما بهدنبال این هستیم که هزینه سبد معیشت محاسبه شود و سپس برای ورود به دستمزد اقدام کنیم، ازآنجایی که وزیر کار تأکید بسیاری بر برگزاری جلسات مزدی بهصورت مستمر تا پایان سال داشتند, بعید میدانم که تعیین مزد به سال آینده موکول شود.
حمید نجف با بیان اینکه افزایش حقوق و دستمزد موجب بالا رفتن تورم نمیشود، اظهار کرد: در بحث حقوق و دستمزد معمولا تحلیل این است که برای کنترل قیمتها و تورم بهتر است دستمزدها کنترل شود و این سیاست در سالهای قبل توسط دولتها دنبال شد و به شکست انجامید؛ لذا معتقدم حداقل یا حداکثر دستمزد را هر درصدی هم افزایش دهیم، اتفاق خاصی در تورم نخواهد داشت چون تورم را همه ساله داریم و هیچگاه از بین نمیرود و این مساله بیشتر طبقات ضعیف و حداقل بگیر را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی ادامه داد: امسال برای جامعه حداقل بگیر و بازنشستگان سال چندان خوبی نبود و تنها کاری که می توانیم برای بهبود وضع معیشت آنها انجام بدهیم این است که تصمیماتی در شورای عالی کار بگیریم که در حقوق کارگران و مستمری بازنشستگان اثرگذار باشد چون تصویب مبلغ دستمزد در شورای عالی کار نه تنها در حقوق جامعه کارگری بلکه در میزان حقوق بازنشستگان هم تعیین کننده است.
این کارشناس حوزه کار جلسات دستمزد ۱۴۰۲ را بسیار مهم دانست و گفت: شورای عالی کار امسال کار مهمی پیش رو دارد و باید بر اساس خط معیشت و سبد هزینههای مصرفی یک خانوار ۴ نفره در خصوص دستمزد تصمیم بگیرد. متاسفانه در برخی سالها اقلامی از سبد معیشت حذف می شد یا کالاهایی که رشد تورمی کمتری داشتند در سبد گنجانده میشد لذا امسال باید سبد معیشت را عادلانه انتخاب کنیم تا محاسبه تورم سبد معیشت واقعیتر باشد.
نجف افزود: در حال حاضر هزینههای بهداشت و درمان یا قیمت کالاهای اساسی و اقلام خوراکی بر هیچ کسی پوشیده نیست لذا کمیته دستمزد باید سبد غذایی خانوار را براساس اقلام مصرفی و محصولات پروتئینی که یک فرد بتواند کالری خود را تامین کند و با آن ادامه حیات داشته باشد، تعریف کند.
وی با اشاره به آغاز فعالیت کمیته دستمزد از هفتههای آتی پیشنهاد کرد: یک تیم کارشناسی متشکل از نخبگان دانشگاهی و اقتصاددانان در کنار گروه کارگری، کارفرمایی و دولت در جلسات شورای عالی کار حضور یابند و یک یا دو نماینده مجلس نیز به روند برگزاری این جلسات کمک کنند تا با تشکیل یک کمیته جامع و کارشناسی، ابعاد دستمزد با نگاه علمی تر بررسی شود.