سحری | سحری در ماه رمضان
مصرف این مواد در سحری باعث تشنگی می شود | روزه داران به هیچ وجه این مواد را مصرف نکنند
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: مصرف برخی از مواد غذایی سبب ایجاد تشنگی می شود و به روزه داران توصیه می شود در زمان سحر از خوردن آن ها پرهیز کنند.
نسرین علیزاده، راهکارهایی را برای پیشگیری از تشنگی در ایام روزه داری مطرح و اظهار کرد: خوردن چربی ها، مواد غذایی سرخ کردنی و چرب، مصرف زیاد نمک و برخی میوه ها مانند موز در وعده سحر و افطار موجب افزایش عطش در روزه داران می شود.
وی با بیان اینکه توصیه می شود، مصرف شیرینی ها به ویژه زولبیا و بامیه کمتر شود، ادامه داد: نوشیدن شربت سکنجبین، آبلیمو یا شربت بیدمشک با گلاب از ایجاد تشنگی زیاد در طول روز پیشگیری می کند.
علیزاده با اشاره به اینکه برنامه ریزی برای تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان موجب بازگشت به رژیم غذایی سالم و متعادل می شوند، خاطرنشان کرد: یک برنامه غذایی متناسب و متعادل با مقدار کافی مواد مغذی، املاح و آب در ماه مبارک رمضان حیاتی است.
وی با تاکید به مصرف کافی میوه های تازه و سبزیجات، ادامه داد: روزه داران باید چندین وعده میوه و سبزی در قالب سالاد و دسر از افطار تا سحر مصرف کنند زیرا این گروه غذایی حاوی مقدار زیادی آب و فیبر هستند که تا مدت طولانی در روده می مانند و باعث کاهش تشنگی فرد می شوند خیار یکی از صیفی جات مفید برای غلبه بر تشنگی است.
علیزاده تصریح کرد: آب بهترین نوشیدنی در ماه مبارک رمضان است و بهتر است برای مصرف راحت تر برش هایی از لیموی تازه یا برگ های تازه نعناع به آن اضافه شود.
وی ادامه داد: به غیر از آب نوشیدنی های دیگر مثل آب میو ه های طبیعی، خاکشیر یا شربت آب لیمو را هم در صورت کم شیرین بودن می توان مصرف کرد.
این مسئول یادآوری کرد: چای، قهوه و نوشیدنی های مشابه به علت داشتن کافئین سبب دفع آب در ساعت های اولیه روز و در نتیجه کم آبی می شوند و اما دوغ به علت داشتن نمک توصیه نمی شود.
منبع: ایسنا
برای سحری بهتر است چه چیزی مصرف شود؟
اسماعیلزاده با تاکید بر نوشیدن ۶ تا ۸ لیوان آب در فاصله افطار تا سحر، خاطرنشان کرد: متاسفانه دیده میشود که برخی از افراد بدون سحری روزه میگیرند که این برخلاف اصول تغذیهای بوده و توصیه میشود که وعده سحری به مقدار کافی و مناسب میل شود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: توصیه میشود در وعده سحری دو عدد خرما، شیر، نان سبوسدار (سنگک، تافتون، بربری، نان جو کامل و سایر نانهای سبوسدار، دو عدد گردو، یک عدد تخم مرغ و دو عدد میوه فصل استفاده شود.
وی ادامه داد: استفاده از لیموترش تازه در وعده سحری به منظور پیشگیری از احساس تشنگی در ساعات بعدی روز مفید است.
اسماعیلزاده همچنین گفت: استفاده از خوراکهای حبوبات (مثل عدسی) به همراه آب نارنج یا آب لیمو نیز از انتخابهای غذایی مناسب هنگام سحر است؛ چراکه حبوبات دارای کربوهیدراتهای کمپلکس و فیبر زیاد به همراه املاح و ویتامینها هستند و قند خون را به تدریج افزایش داده و در نتیجه بر سطح انسولین خون اثرات نامطلوبی نمیگذارند و ساعات زیادی افراد را سیر نگه میدارند؛ جهت پیشگیری از نفخ و یا احتمالا ناراحتیهای گوارشی بهتر است چند ساعت قبل از مصرف، حبوبات را در آب خیس کرده و آب آنها را دور ریخته و سپس حبوبات را در غذا مصرف کنیم.
وی با تاکید بر پرهیز از مصرف غذاهای حجیم، خیلی چرب و خیلی شیرین هنگام سحری افزود: در وعده افطار بهتر است دو عدد خرما، یک لیوان شیر ولرم (نه داغ و نه سرد)، آب جوشیده ولرم، سبزی خوردن تازه، پنیر، نان سبوسدار، مربا، یا شله زرد، بیسکویت سبوسدار، چای کم رنگ، سبزی خوردن و یا خیار و گوجه مصرف شود.
اسماعیلزاده تصریح کرد: در فاصله بین وعده افطار و سحری، دو تا سه واحد میوه فصل مصرف شود تا فیبر لازم به بدن رسیده و از ایجاد یبوست پیشگیری شود.
وی ادامه داد: در وعده شام میتوان از هر یک از غذاهای اصلی و سنتی ایران نظیر چلو مرغ، چلوکباب، انواع خورشت ها، خوراک ها، آش و سوپ استفاده کرد؛ در واقع شام فرصتی است برای دریافت انواع پروتئینهای گیاهی و حیوانی و انواع سبزیجات که در قالب غذاها مصرف میشود. مصرف ماست نیز به هنگام شام توصیه میشود.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: بهتر است وعده شام و افطاری یکی نشود؛ چراکه افطار سنگین به معده و دستگاه گوارش فشار میآورد. با جدا کردن وعده افطار و شام از یکدیگر نیز باید حجم غذای مصرفی در وعده افطار و وعده شام سبک باشد؛ بعد از صرف شام و در واقع قبل از خواب نیز مصرف یک عدد میوه فصل توصیه میشود.
اسماعیلزاده خاطرنشان کرد: چه در هنگام سحری و چه افطار، بهتر است اولین غذای مصرفی یک لیوان آب جوشیده ولرم باشد. به منظور پیشگیری از بروز ناراحتیهای گوارشی، ترش کردن و سوزش سرمعده از مصرف غذاهای سرخ کرده و پرچرب نیز پرهیز شود.
منبع: فرارو
خصوصیات وعده سحری در ماه رمضان
وعده سحری با توجه به عادتهای هر فردی متفاوت است بهعنوانمثال افرادی که میل به مصرف غذاهای سرد دارند باید غذایی مشابه با وعده صبحانه و افرادی که عادت به غذاهای گرم دارند باید در سحر وعدهای مشابه با ناهار میل کنند. برخی از افراد به اشتباه فکر میکنند که با خوردن وعده افطار میتوانند وعده غذایی سحر را حذف کنند در صورتی که انجام این کار علاوه بر کاهش عملکرد بدن در طول روز، منجر به افت قند خون میشود.
غذا های سحری ماه رمضان باید علاوه بر سالم بودن، انرژی بدن را در ساعات طولانی روز حفظ کنند. انتخاب یک الگوی غذایی نامناسب گاهی باعث پرخاشگری و عصبانیت زیاد افراد در طول روز میشود. در قسمت بعد بهترین غذاهای ماه رمضان برای سحری را به تفکیک با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.
معرفی نوشیدنیهایی که در غذای سحری توصیه میشود
به عقیده محمدعلی انوشه نوشیدنیهای طبیعی که بدون مواد نگهدارنده هستند بهترین نوشیدنی در وعده سحری خواهند بود. هنگام سحر بههیچعنوان مصرف نوشیدنیهایی که در آنها یخ دارد، توصیه نمیشود زیرا به دستگاه گوارش آسیب میزند. بهترین نوشیدنیهایی که میتوانید در سحر میل کنید عبارتند از:
شربت سکنجبین
شربت عسل
شربت خاکشیر
شربت آبلیمو
شربت گلاب
عرق کاسنی
آب همراه با آب لیموترش
شربت سرکه شیره
تخم شربتی
آب ولرم
شیر عسل
شیر موز
شیر
غذاهای مخصوص سحر ماه رمضان
در هنگام سحر مصرف غذاهای پروتئین دار مانند لبنیات کم چرب، حبوبات و انواع گوشت توصیه شده و تأکید میشود که افراد از مصرف غذاهای شور و چرب بپرهیزند. غذاهای ماه رمضان برای سحری را میتوان در پنج دسته زیر بررسی کرد.
میوهها و سبزیجات بهترین غذا برای سحری
میوهها و سبزیجات جزء غذاهای مناسب سحری ماه مبارک رمضان هستند که علاوه بر ویتامینها و مواد معدنی بالا، در طول روز به حفظ انرژی بدن کمک میکنند. برای تأمین بیشتر آب بدن میتوان از آب یا میوههایی مانند هندوانه، خیار یا پرتقال استفاده کرد. به عقیده کارشناسان و افراد صاحب نظر در حوزه تغذیه «کاهو» بهترین سبزی در وعده سحر است که به دلیل فیبر و آب بالای خود از یبوست و تشنگی جلوگیری میکند.
استفاده از تخم مرغ بهعنوان یک غذای مناسب سحری
یکی از غذاهای مناسب برای سحری «تخم مرغ» است که به دلیل پروتئین بالای خود منجر به سیری بیشتر در طول روز میشود. شما میتوانید به روشهای مختلفی از این ماده غذایی در برنامه سحری خود استفاده کنید.
مصرف مرغ و ماهی بهعنوان بهترین سحری برای ماه رمضان
ماهی یک غذای نشاط آور و تقویت کننده است که در وعده سحری توصیه میشود اما برای جلوگیری از تشنگی در طول روز بهتر است آن را سرخ نکنید. گوشت مرغ نیز یک غذای مقوی برای سحری روزه داران است که انرژی مورد نیاز بدن را در طول روز تأمین میکند./ پذیرش 24