ریاست مجلس دوازدهم این بار به دست چه کسی خواهد افتاد؟ | انتخابات مجلس شورای اسلامی
۴ گزینه اصلی ریاست مجلس دوازدهم چهکسانی هستند؟
آقایان محمدباقر قالیباف، علی نیکزاد، منوچهر متکی و مجتبی ذوالنور تاکنون ۴ گزینه اصلی برای ریاست مجلس دوازدهم هستند. 245 نماینده مجلس شورای اسلامی دوازدهم در دور اول انتخابات در 11 اسفند ماه مشخص شدند و 45 نماینده باقیمانده نیز در دور دوم انتخابات در جمعه این هفته (21 اردیبهشت) مشخص خواهند شد تا مجلس دوازدهم کار خود را با 290 نماینده از 7 خرداد ماه بهریاست مسنترین نماینده مجلس، آغاز کند.
اولین دستور رسمی و علنی مجلس جدید، رئیس و هیئت رئیسه با رأی اکثریت نمایندگان خواهد بود.
از پیش از برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی، گمانهزنیهایی مبنی بر اینکه چهکسی رئیس قوه مقننه خواهد شد، آغاز شده است و در همین راستا نامزدهای ریاست مجلس جلسات متعددی را با عناوین مختلف برگزار و با رسانهای کردن تعداد حاضرین در جلسه سعی کردند احتمال نشستن بر صندلی شماره یک مجلس را برای خود تقویت کنند.
اگرچه حدود 10 نماینده از نمایندگان منتخب برای ریاست مجلس آتی، در حال تلاش و رایزنی هستند اما طبق بررسیها و پیگیریهای خبرنگاران از گروههای مختلف سیاسی، 4 نامزد بالقوه برای ریاست آتی مجلس شورای اسلامی مطرح هستند و تلاش برخی دیگر از نمایندگان منتخب برای این مهم، ممکن است حتی به کاندیداتوری هم نکشد.
بنا بر این گزارش، محمدباقر قالیباف با سابقه ریاست مجلس در 4 سال گذشته، علی نیکزاد با سابقه دودورهای وزارت و نائبرئیسی مجلس، منوچهر متکی با سابقه یک دوره سکانداری وزارت امور خارجه و حجتالاسلام مجتبی ذوالنور با سابقه نائبرئیسی مجلس یازدهم، 4 گزینه اصلی برای ریاست مجلس دوازدهم هستند که ممکن است بر اثر رایزنیهایی که اکنون در حال انجام است، در نهایت 2 گزینه برای رأیگیری در صحن علنی باقی بمانند.
این افراد هماکنون در حال رایزنی با منتخبان مجلس دوازدهم برای جلب نظر آنها هستند و یک منبع آگاه و مطلع نیز به خبرنگار تسنیم گفته است که این 4 گزینه علاوه بر رایزنی با نمایندگان منتخب، همزمان با یکدیگر نیز در حال رایزنی هستند تا شاید بتوانند یکی از گزینهها را بهنفع خود از صحنه رقابت کنار بزنند.
همچنین برخی نمایندگان تصور میکنند که ممکن است سید محمود نبویان نماینده فعلی و منتخب اول تهران، گزینه پیشبینینشده و غافلگیرکننده انتخابات ریاست مجلس باشد اما پیگیریهای خبرنگار تسنیم حاکی از این است که آقای نبویان در گفتوگوهایی که با چند نماینده منتخب مجلس داشته تصریح کرده است که تمایلی برای ریاست مجلس ندارد.
البته در این میان، برخی منتخبان مجلس دوازدهم هم هستند که میگویند یک نماینده منتخب دیگر، تمایل وافری برای برای ریاست مجلس دارد اما تاکنون نتوانسته است حتی بهتعداد انگشتان 2 دست، نظر نمایندگان منتخب را جلب کند.
رئیس سنّی مجلس دوازدهم چهکسی خواهد شد؟
طبق آییننامه داخلی مجلس تا زمان انتخاب هیئت رئیسه جدید، هیئت رئیسه سِنّی متشکل از مسنترین و جوانترین نمایندگان منتخب، جلسات را اداره خواهد کرد و این هیئت رئیسه مسئولیت مراسم تحلیف را بهعهده دارد.
روز جمعه 21 اردیبهشت 1403، دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در 22 حوزه انتخابیه در سراسر کشور برگزار خواهد شد تا تکلیف 45 منتخب دیگر مجلس دوازدهم مشخص شود، این درحالی است که تکلیف 245 نفر از منتخبین مجلس دوازدهم در 11 اسفند 1402 مشخص شده است و قرار است این افراد بهمدت 4 سال بر صندلی سبز بهارستان تکیه بزنند.
اما سؤالی که اکنون قبل از انتخاب هیئت رئیسه و رئیس جدید مجلس مطرح است این است؛ چهکسی مجلس دوازدهم را اداره خواهد کرد؟
طبق ماده 10 قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، مسنترین فرد از نمایندگان حاضر بهعنوان رئیس سنی و فرد بعدی ب عنوان نایبرئیس و دو نفر از جوانترین نمایندگان حاضر به سمت دبیر، معین میشوند و در جایگاه هیئت رئیسه قرار میگیرند. در صورت تساوی سن، هیئت رئیسه سنّی با قید قرعه از بین مسنترین و جوانترین نمایندگان حاضر تعیین خواهد شد.
وظیفه هیئت رئیسه سنی اداره جلسه افتتاحیه، انجام مراسم تحلیف، اقتراع شعب و اجرای انتخابات هیئت رئیسه موقت است که بعد از تعیین ترکیب هیئت رئیسه موقت، کار هیئت رئیسه سنی به پایان میرسد.
مسنترین نمایندگانی که در مجلس دوازدهم حضور دارند علیعسکر ظاهری متولد 1330 از حوزه انتخابیه مسجدسلیمان و حسینعلی شهریاری متولد 1330 از حوزه انتخابیه زاهدان هستند.
از آنجا که هر دو نماینده همسن هستند طبق ماده 10 قانون آییننامه داخلی مجلس باید بین آنها برای ریاست بر هیئت رئیسه سنی قرعهکشی شود.
جوانترین نمایندگان مجلس دوازدهم هم روحالله نجابت متولد 1368 از حوزه انتخابیه شیراز و زرقان، عباس قدرتی زوارم متولد 1368 از حوزه انتخابیه شیروان و عبدالحسین همتی سراپرده متولد 1368 از حوزه انتخابیه زرند و کوهبنان هستند که قرعهکشی مشخص میکند که چهکسانی میتوانند در هیئت رئیسه سنی حضور داشته باشند.
مسنترین نمایندگان راهیافته به مجلس دوازدهم
نام و نام خانوادگی متولد حوزه انتخابیه
علیعسکر ظاهری 1330 مسجدسلیمان
حسینعلی شهریاری 1330 زاهدان
جوانترین نمایندگان راهیافته به مجلس دوازدهم
نام و نام خانوادگی متولد حوزه انتخابیه
روحالله نجابت 1368 شیراز و زرقان
عباس قدرتی زوارم 1368 شیروان
/ خبرگزاری تسنیم