ارشا اقدسی/ بدلکار سینما/ درگذشت ارشا اقدسی؛
افشای جزئیات جدید از چگونگی درگذشت ارشا اقدسی + تصاویر
سه روز از خاکسپاری ارشا اقدسی بدلکار ایرانی میگذرد و به تازگی جزئیات جدیدی از حادثهای که منجر به درگذشت او شد، منتشر شده است.
«ارشا اقدسی» بدلکار ایرانی بود. ارشا اقدسی بنیانگذار بدلکاران ۱۳ بود. ارشا اقدسی مربی آی کیدو، اولین مربی بانجی ایران و اولین مربی تونل باد صبا در ایران بود. ارشا اقدسی در طول حرفه خود در فیلمهای گوناگونی نظیر اسکایفال (۲۰۱۲)، مرگ روشنایی (۲۰۱۴) و کونگ فو یوگا (۲۰۱۷) ایفای نقش کرده بود. ارشا اقدسی در بیمارستانی در بیروت دار فانی را وداع گفت.
زندگینامه ارشا اقدسی
ارشا اقدسی ۱۴ اردیبهشت سال ۱۳۶۱ در تهران به دنیا آمد. اقدسی از کودکی ورزش را دنبال میکرد و به دنبال فعالیتهای ورزشیاش، آی کیدو را فراگرفت و مربی آن شد. در سال ۸۴ به دنبال موفقیتش در کسب بورسیه تحصیلی در رشته تربیت بدنی، عازم ایتالیا بود که از طریق یک آگهی برای دورههای بدلکاری با پیمان ابدی آشنا و در ایران ماندگار شد و بدلکاری را ادامه داد، تا جایی که توانست سرمربی کلاسهای بدلکاری پیمان ابدی و اولین مربی بانجی جامپینگ ایران و نیز اولین مربی تونل باد صبا در ایران شود.
فعالیت حرفهای ارشا اقدسی
ارشا اقدسی از طریق یک آگهی برای دورههای بدلکاری با پیمان ابدی آشنا و در ایران ماندگار شد و بدلکاری را ادامه داد، تا جایی که توانست سرمربی کلاسهای بدلکاری پیمان ابدی و اولین مربی بانجی جامپینگ ایران و نیز اولین مربی تونل باد صبا در ایران شود.
سپس اقدسی در ۱۳ بهمن ۱۳۸۵ گروه بدلکاران ۱۳ را تأسیس کرد و فعالیتهای خود را با گروهش در ایران و عرصه بینالملل ادامه داد. او سپس برای برگزاری مسابقه آب و آتش، مجری شبکه نسیم شد.
اولین تجربه فیلمسازی اقدسی، فیلم کوتاهی بود با عنوان جمشید آریا که برای تجلیل بازیگر اکشن ایرانی جمشید هاشمپور با حضور قهرمانانی همچون یوسف کرمی، احسان روزبهانی و حامد پورطالب در یک روز ساخته شده و در جشن حافظ به نمایش درآمد. همچنین فیلم او در جشنواره بینالمللی فیلم جیپور دیپلم افتخار گرفت.
اقدسی روز چهارشنبه ششم مرداد ماه ۱۴۰۰ در جریان همکاری با یک پروژه سینمایی در بیروت و به هنگام ضبط صحنهای مربوط به چپ کردن ماشین، دچار حادثهای سنگین شد که به دنبال آن، او را به بیمارستانی در بیروت منتقل کردند. ارشا اقدسی ۱۳ مرداد ۱۴۰۰ در بیمارستان درگذشت و نزدیکان این بدلکار خبر فوت او را تأیید کردند.
ارشا اقدسی وصیت کرده بود اگر دچار مرگ مغزی شد، اعضای بدنش را اهدا کنند.
انتقال پیکر ارشا اقدسی از لبنان به ایران
خانواده ارشا اقدسی که همراه با بعضی از دوستان این بدلکار این روزها در لبنان به سر می برند، اعلام کردند که پیکر ارشا اقدسی به دلیل یکسری قوانین اداری و مسائل فرودگاهی هنوز به ایران منتقل نشده است.
بر اساس این اطلاعیه قرار است پیکر او در چند روز آینده به ایران منتقل شود و مراسم خاکسپاری نیز متعاقبا از سوی خانواده و دوستان او اعلام خواهد شد.
ارشا اقدسی بدلکار سینما و تلویزیون کشورمان در جریان همکاری با یک پروژه سینمایی خارجی در بیروت، روز چهارشنبه ششم مرداد ماه به هنگام ضبط صحنه ای مربوط به چپ کردن ماشین دچار حادثه ای سنگین شد و در بیمارستانی در بیروت تحت درمان قرار گرفت.
او به تشخیص پزشکان به مدت چند روز به خواب مصنوعی برده شد اما از آنجا که علایم حیاتیاش به شدت کاهش پیدا کرده بود، امکان عمل جراحی میسر نشد و این بدلکار جوان که متولد سال ۱۳۶۱ بود، سرانجام روز سیزدهم مرداد ماه درگذشت. بر اساس وصیت او به خانواده اش قرار است اعضای بدن او اهدا شود.
زمان خاکسپاری پیکر مرحوم ارشا اقدسی
مراسم تشییع پیکر ارشا اقدسی در روز جمعه 22 مرداد ماه برگزار میشود.
جهت مشاهده پخش زنده مراسم تشییع ارشا اقدسی اینجا کلیک کنید
پیکر این بدلکار در قطعه هنرمندان بهشت زهرای تهران و در کنار زندهیاد پیمان ابدی دیگر بدلکاری که جان خود را سر صحنه فیلمبرداری از دست داد، به خاک سپرده میشود.
جزئیات جدید از چگونگی درگذشت ارشا اقدسی
امیر میرآخورلی، عضو تیم بدلکاران ۱۳ و از دوستان نزدیک ارشا اقدسی بدلکار ایرانی درباره چگونگی درگذشت این هنرمند در بیروت اظهار کرد: قرار بود من به همراه ۳ نفر دیگر از بدلکاران گروهمان، ارشا را در سفر به لبنان همراهی کنیم که بنا به دلایلی مسئولان پروژه فیلم تعداد بدلکاران را کاهش دادند و حتی حضور من در آخرین لحظه هم کنسل شد. در واقع باید گفت که کاهش تعداد بدلکاران از سوی سرپرست تیم بدلکاری پروژه لبنان صورت گرفت.
وی در خصوص حادثه در صحنه فیلمبرداری نیز بیان کرد: تمامی صحنههای بدلکاری مربوط به "ارشا" در پروژه انجام شده بود و تنها صحنه باقیمانده از فعالیت وی در این فیلم، مربوط به «چپ کردن» ماشین بود.
میرآخورلی ادامه داد: «ارشا» عادت داشت که قبل از اجرای کار از گاردکشیها و سایر موارد مرتبط اطمینان حاصل کند. در این کار هم با توجه به اینکه «ارشا» از نحوه گاردکشی رضایت کامل نداشت، نسبت به مقاوم کردن بهتر آن، تغییراتی به خواسته خودش در گاردکشی ماشین «فورد آمریکایی» لحاظ شد.
وی خاطرنشان کرد: ارشا به دلیل محدودیتهایی که در ساخت فیلم های اکشن در ایران وجود دارد، قصد داشت که با توجه به امکانات گروه لبنانی و البته ماشینی که در این صحنه مورد استفاده قرار می گرفت، برای ثبت رکورد جدید خود (که تا به حال همه رکوردهای چپ کردن ماشین به نام وی ثبت شده) اقدام کند. گروه لبنانی هم مساعدت لازم را دراین زمینه با وی انجام دادند والبته او موفق شد که در آخرین صحنه بدلکاریاش این رکورد را نیز به نام خود ثبت کند.
عضو تیم بدلکاران ۱۳ در خصوص این رکورد گفت: در این صحنه، ارشا با ماشین ۲ دور و نیم روی هوا می چرخد و طول پرش حدود ۳۸ متری قبل از فرود آمدن بر زمین را ثبت می کند.
وی اضافه کرد: تنها مشکلی که در این حادثه پررنگ تر است به تفاوت وزن ماشین روی رمپ نسبت به سایر خودروهایی که «ارشا» با آن چپ کردن را تجربه کرده بوده برمی گردد. باید تاکید کنم که فرق «ارشا» با سایر بدلکاران در محاسبات دقیق بود و ارشا آن را پیشبینی کرده بود، اما آن احتمال یک در میلیونی که برای هر نوعی خطا در نظر گرفته می شود، متاسفانه این بار رخ داد.
میرآخورلی با تاکید بر این موضوع که هیچ کدام از بدلکاران ایرانی و یا خارجی در صحنه حادثه حضور نداشتهاند و تمام صحبتهایی که تاکنون مطرح شده بر اساس شنیده ها بوده است، تصریح کرد: فیلم حادثه از لحظه تمرین برای چپ کردن تا اعزام به بیمارستان را ما (من، مهنوش مرادی و حسام وهابی که پس از حادثه در بیروت حضور داشتیم) دیدیم و موشکافی کردیم. باید تاکید کنم که هم آمبولانس و هم ماشین آتش نشانی در صحنه بدلکاری «ارشا» حضور داشتند و ۱۰ ثانیه بعد از توقف ماشین و کات دادن کارگردان، تیم امداد وارد صحنه شده است، اما افزایش ارتفاع در پرش و همچنین افزایش سرعت، سبب شده بود که همه اتفاقات در کسری از ثانیه رخ دهد. در فیلمی که در اختیار ما گذاشته شده کاملا مشخص است که ۷ دقیقه زمان برای خروج او از ماشین طی شده که دلیل آن هم، فرود آمدن ماشین روی سقف، گاردکشی داخل ماشین و فضای محدودی - که طبیعتا در اتاقک ماشین ایجاد می شود - بوده است. اعزام او به بیمارستان هم در حدود ۱۵ دقیقه زمان برده است.
وی افزود: من، هم ماشین، هم لوکیشن و هم مسیر لوکیشن تا بیمارستان را دیدم. آماده سازی و تجهیزات «ارشا» همگی استاندارد بوده، ولی ضربه به دلیل سقف کوتاه خودرو و تغییراتی که «ارشا» طبق خواسته خود در رمپ و سرعت ایجاد کرده بود، بیش از حد قوی بوده است؛ هرچند گاردکشی خودرو میتوانست بهتر انجام شود.
میرآخورلی ادامه داد: اما با این وجود و با تمام تلاش اورژانس، در لحظه ورود به بیمارستان، وی دچار ایست قلبی شده که البته بلافاصله احیا می شود. همین دلیل سبب شده که امکان جراحی فوری مهیا نشود و جراحی به زمان بعد از ثبات وضعیت وی موکول شود.
وی بااشاره به صحبتهایی مبنی بر اینکه ۳۵ دقیقه زمان طی شده تا «ارشا» از ماشین خارج و به بیمارستان منتقل شود هم تاکید کرد: در گزارش های اولیه به اشتباه این زمان قید شده بود که البته با بازبینی فیلم، کاملا زمان مشخص است. متأسفانه در این حادثه ۴ مهره گردن دچار شکستگی شده که بعد از انجام ام. آر. آی وضعیت مهره ها از نظر شکستگی کاملاً مشهود است.
میرآخورلی درباره شرایط جراحی هم توضیح داد: بعد از حضور من در لبنان، با پزشکان و جراحان بنام ایرانی تماس گرفتم و پرونده «ارشا» را برای آنها ارسال کردم. متاسفانه روز دوشنبه قبل از امکان جراحی، سطح هوشیاری او به شدت کاهش یافت، ولی تا آخرین لحظه برخلاف تمامی شایعات مطرح شده، دچار مرگ مغزی نشده بود؛ به همین دلیل پزشکان لبنانی بر این موضوع تاکید داشتند که تا زمانی که مغز و قلب «ارشا» در حال فعالیت است؛ هیچ گونه اقدامی مبنی بر اهدای عضو تا زمان حیات وی امکانپذیر نخواهد بود.
وی با بیان اینکه هیچگونه قصور پزشکی صورت نگرفته و تمامی مدارک موجود است، یادآورشد: علیرغم همه صحبتهای پزشکان و ریسک بالای جراحی برای همان یک درصد امید به زنده ماندن «ارشا»، یکی از پزشکان خوب کشورمان وارد لبنان شد، اما متاسفانه ساعتی پیش از ورود او به بیروت «ارشا» درگذشت.
همکار و دوست «ارشا اقدسی» در خصوص تیم فیلمبرداری لبنانی هم اظهار کرد: از لحظه ورودم به لبنان، با تهیه کننده و کارگردان صحبت کردم، محل چپ کردن ماشین را دیدم. خوشبختانه از همان لحظه ورود من، تهیه کننده و گروه، بیشترین همکاری را با ما داشت. فیلم های داخل و خارج ماشین را ارائه دادند، ولی طبق قانون، مالک فیلم «تهیه کننده» آن است که تا زمان پخش تقاضا داشته که هیچ کدام از فیلم ها – حتی پشت صحنه – منتشر نشود. همچنین به دلیل اینکه آنها قصد دارند رکورد خاصی که «ارشا» با چپ کردن ماشین در این فیلم را به نام خود ثبت کرده، در کتاب رکوردهای «گینس» جهانی کنند؛ قرارست بعد از ثبت، فیلم آن منتشر شود. ذکر این موضوع هم لازم است که تمامی هزینههای بیمارستانی و سایر هزینه های «ارشا» در بیروت از سوی آنها پرداخت شده است.
میرآخورلی با تأکید مجدد بر این که دخالت عمدی در حادثه و شایعات مرتبط با آن را تکذیب می کنم، خاطرنشان کرد: اینکه شایعه شده «ارشا» به دلیل هزینه های بیمارستانی به ایران فرستاده نشده، قطعا اینگونه نبوده است. جدا کردن «ارشا» از دستگاهها امکانپذیر نبود و شرایط اهدای اعضا را تحت الشعاع قرار میداد؛ بنابراین بعد از اعلام رسمی خبر فوت، اهدای اعضای وی در لبنان صورت گرفت.